Why have government latrines been rejected by villagers for at least the last seventy years? The social scientists at the 1956 Ministry of Health conference discussed many possible reasons, including the fact that villagers’ beliefs about cleanliness and hygiene do not cohere with the germ theory of disease. They also pointed to the idea that, although villagers emphasize the cleanliness and purity of their homes and bodies, cleanliness of public spaces such as lanes and fields is not valued.
Dalits in India worden al eeuwenlang gedwongen om zonder geschikt gereedschap of beschermende uitrusting droge latrines, riolen en septic tanks schoon te maken, een praktijk die bekend staat als 'handmatig poepruimen'. Dit is niet alleen mensonwaardig, maar ook extreem gevaarlijk werk, en activisten voeren al vele jaren campagne voor de correcte tenuitvoerlegging van wetten die deze praktijk verbieden en om degenen die erbij betrokken zijn te rehabiliteren. In de afgelopen maand is gebleken dat alleen al in Delhi een schrikbarend hoog aantal sterfgevallen is van rioolwerkers die zonder beschermende uitrusting zijn neergelaten in de riolen van de stad. Activisten sturen de boodschap #stopkillingus India rond en eisen dat deze kastengerelateerde praktijk nu beëindigd moet worden.
Weer kwam een Dalit-poepruimer om het leven. In dit geval kreeg het drama een onverwachte wending. Een verslaggever verzond een tweet over het ongeval. Veel sociale media-gebruikers reageerden, en een online-inzamelingsactie bracht in enkele dagen meer dan 60.000 euro op.
More than four years since it came to power, the Narendra Modi government has not released a single rupee for the rehabilitation of manual scavengers. Not only that, the government is yet to spend almost half of the funds released by the previous UPA government.
Handmatig poepruimen wordt vaak gezien als een praktijk uit het verleden of van het Indiase platteland. Helaas is het nog steeds een mensonterende dagelijkse realiteit, niet alleen op het platteland, maar ook in steden als Delhi.
Wetgeving beschermt de laagste groep in het Indiase kastensysteem, maar de praktijk is weerbarstig. 'Dit land kan 140 satellieten tegelijk lanceren, maar heeft nog geen technologie om de menselijke poepruimers te vervangen.'
De VN-expert inzake water en sanitaire voorzieningen heeft verklaard dat het niet lukt om de praktijk van het handmatig poepruimen in India te stoppen en dat zelfs meer niet-doorspoelende toiletten worden gebouwd.
De Speciale Rapporteur van de VN, Léo Heller, zal een bezoek brengen aan India om te onderzoeken in hoeverre het recht van mensen op veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen wordt gerealiseerd. Het IDSN en de Indiase organisatie Jan Sahas presenteerden samen hun bevindingen voorafgaand aan het bezoek van de rapporteur. In die bevindingen wordt aandacht besteed aan de onmenselijke praktijk van handmatig poepruimen. Dit komt nog steeds voor in India, ondanks een wettelijk verbod.
In de afgelopen vier maanden hebben activisten India doorkruist India om te protesteren tegen handmatig poepruimen. Hun mars - de Bhim Yatra – eindigt vandaag in New Delhi, aan de vooravond van de 125e geboortedag van de grote Dalit-leider Dr. Ambedkar.
We pretend that people are not condemned to the caste system, Mari Marcel Thekaekara writes.
"In 1996, I listened in disbelief as Martin Macwan, a dalit leader, told a Delhi gathering, ‘I am ashamed that as a dalit, working with my people for over 10 years, I did not know that balmiki people still carry shit on their heads everyday of their lives.’ It was on the eve of 50 years of independence from British colonialism. The Indian economy, we were told at that time, was poised to take off. Indians were ready to take over the internet world. Silicon Valley was ours for the asking. Yet we couldn’t deal with our own excrement with a modicum of decency. Women scooped it up, of different textures, from large open gutters, with a tin sheet, a stick broom and their bare hands. These were semi-urban toilets."
"Iedere ochtend ging ik met een bezem en een blik naar de huizen van de hoge kaste Thakurs om hun uitwerpselen op te halen. Ik verzamelde het afval in een rieten mand en gooide het later op een stortplaats buiten het dorp." Als u ziet hoe een zelfverzekerde Ranikumari Khokar een groep jongens en meisjes uitlegt hoe je aangifte doet bij de politie, is het moeilijk voor te stellen dat deze 21-jarige het grootste deel van haar jeugd werkte als poepruimer.
Ruim 180.000 huishoudens op het Indiase platteland zijn nog steeds betrokken bij het handmatig poepruimen, hoewel deze onmenselijke praktijk al vaak verboden is door het parlement en de rechterlijke macht. Dit is de situatie een jaar na de lancering van Swachh Bharat Abhiyan (“Maak India Schoon Project”), een ‘vlaggenschip’ onder de plannen van de zittende regering, waarbij in 4041 steden, de straten, wegen en infrastructuur van het land schoongemaakt moeten worden. Twee en een half jaar heeft het Hooggerechtshof voor de laatste maal de praktijk verbood, waarbij de verantwoordelijkheid werd gelegd bij het hoofd van de overheidsorganisaties als deze praktijk zou blijven bestaan.
Normaal sta ik niet stil bij wat ik ga dragen als ik voor een opname op pad moet. Het is meestal iets presentabels, comfortabels en bij voorkeur met een lichte "TV-kleur" wat mijn cameraman Rajesh gelukkig maakt.
Echter, deze keer was ik onthutst.
Ik stond op het punt om een film over handmatig poepruimen te draaien.
De Indiase regering moet "handmatig poepruimen" – het reinigen van menselijk afval door mensen uit lage kasten - beëindigen door ervoor te zorgen dat lokale ambtenaren de wetten toepassen die deze discriminerende praktijk verbieden. Aldus een nieuw rapport van Human Rights Watch. De overheid moet bestaande wetten uitvoeren die bedoeld zijn om handmatig poepruimers te helpen bij het vinden van alternatieve, duurzame middelen van bestaan.
Dharamani Kale kwam te voorschijn uit het mangat, rioolafval klittend aan zijn lichaam. Naast hem verzamel-de Sona Bai vuil in een kleine ronde mand en droeg die op haar hoofd naar het eind van de straat. Dit onaangename proces begon in de vroege ochtend en duurt zo’n 12 uur.
This Resource Guide will be a useful tool for government officials and other stakeholders such as
trade unions in understanding the issues surrounding manual scavenging. It will also help the user
in understanding the legislative changes that took place in 2013, and how public authorities can
assist former manual scavengers by making use of the measures and tools put at their availability
by the Government of India.
Vorige maand moeten mensenrechtenactivisten verheugd zijn geweest toen de centrale regering de zeer strenge wet uitvaardigde tegen wat eufemistisch handmatig poepruimen wordt genoemd, namelijk het verwijderen van menselijk afval met blote handen.
India voert een nieuwe wetgeving in tegen handmatig poepruimen. Deze is bedoeld om deze vernederende praktijk - die ondanks een tientallen jaren oud verbod nog steeds blijft bestaan - uit te roeien. Indiase maatschappelijke organisaties verwelkomen het initiatief om de nieuwe wetgeving in te voeren, maar signaleren wel dat in het concept wetsontwerp nog een aantal noodzakelijke aspecten ontbreken in de wet die op 6 december wordt geïntroduceerd.
Een langverwacht wetsvoorstel dat strontruimen met de hand verbiedt werd op 7 september aangenomen door het Indiase parlement. Maar twee toonaangevende campagne-organisaties zeggen dat er nog veel moet gebeuren voordat deze onmenselijke praktijk volledig uitgebannen is.
Inhuman practice of manual scavenging is unabated till today despite having 20 year old law to prohibit it which is no longer effective. In order to effective total eradication of the practice, The Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Bill, 2012 was introduced in the Lok Sabha on September 3, 2012 by the Minister of Social Justice and Empowerment, Mr. Mukul Wasnik.
Honderden poepruimers demonstreerden op 7 augustus in Delhi tegen de apathie van de regering bij het afschaffen van de onmenselijke praktijk van handmatig poepruimen. Tenzij er binnenkort een wetgeving komt zullen ze met duizenden terugkeren en er voor zorgen dat het parlement niet meer kan functioneren.
Eerder deze maand maakte een groep mannen zich op om een rioolafvoer in de kelder van het Indira Gandhi Nationaal Centrum voor de Kunsten (IGNCA) in Delhi te ontstoppen. Twee van hen, Ashok en Chhotu, gingen het riool in, maar kwamen niet terug. De andere twee, Rajeshwar en Satish, daalden af op zoek naar hun collega's. Drie van de vier mannen verloren er hun leven, bedwelmd door het vrijkomen van giftige gassen. Chhotu overleefde de afdaling en werd uit het riool getrokken. Ashok, Rajeshwar en Satish werden voer voor de statistieken, naast andere rioleringswerkers als Robert en Shekhar. Zij stierven ook door verstikking tijdens het vrijmaken van een beerput in een hotel in Chennai in april van dit jaar.
Gedwongen poepruimers in Erode district(YouTube, 27-3-2012)
Recent onderzoek door de Rights Education Development Centre (READ) in Sathyamangalam (Tamil Nadu) toont 146 gedwongen poepruimers in Erode district. Het grootste deel van hen behoort tot de Arunthathiyer-gemeenschap.
Meer artikelen over gedwongen poepruimen:
26 sep 2018:Sterfgevallen rioolwerkers ontketenen protesten die einde eisen aan handmatig poepruimen in India(IDSN)
Dalits in India worden al eeuwenlang gedwongen om zonder geschikt gereedschap of beschermende uitrusting droge latrines, riolen en septic tanks schoon te maken, een praktijk die bekend staat als 'handmatig poepruimen'. Dit is niet alleen mensonwaardig, maar ook extreem gevaarlijk werk, en activisten voeren al vele jaren campagne voor de correcte tenuitvoerlegging van wetten die deze praktijk verbieden en om degenen die erbij betrokken zijn te rehabiliteren. In de afgelopen maand is gebleken dat alleen al in Delhi een schrikbarend hoog aantal sterfgevallen is van rioolwerkers die zonder beschermende uitrusting zijn neergelaten in de riolen van de stad. Activisten sturen de boodschap #stopkillingus India rond en eisen dat deze kastengerelateerde praktijk nu beëindigd moet worden.
20 sep 2018:Onverwacht hoge donaties na dood Indiase rioolwerker uit laagste kaste(Trouw)
Weer kwam een Dalit-poepruimer om het leven. In dit geval kreeg het drama een onverwachte wending. Een verslaggever verzond een tweet over het ongeval. Veel sociale media-gebruikers reageerden, en een online-inzamelingsactie bracht in enkele dagen meer dan 60.000 euro op.
31 aug 2018:Modi Govt Has Not Released a Single Rupee for Rehabilitation of Manual Scavengers(The Wire)
More than four years since it came to power, the Narendra Modi government has not released a single rupee for the rehabilitation of manual scavengers. Not only that, the government is yet to spend almost half of the funds released by the previous UPA government.
12 apr 2018:De Dalits in India sterven nog steeds in de drek(Trouw)
Wetgeving beschermt de laagste groep in het Indiase kastensysteem, maar de praktijk is weerbarstig. 'Dit land kan 140 satellieten tegelijk lanceren, maar heeft nog geen technologie om de menselijke poepruimers te vervangen.'
14 nov 2017:UN Expert criticizes India’s sanitation drive for exacerbating manual scavenging(IDSN)
UN Expert Léo Heller has stated that the failure to end the practice of manual scavenging in India coupled with the construction of more non-flush toilets, is contributing to an increase in the discriminatory practice of manual scavenging.
26 okt 2017:VN-expert drinkwater en sanitaire voorzieningen bezoekt India in november(IDSN)
De Speciale Rapporteur van de VN, Léo Heller, zal een bezoek brengen aan India om te onderzoeken in hoeverre het recht van mensen op veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen wordt gerealiseerd. Het IDSN en de Indiase organisatie Jan Sahas presenteerden samen hun bevindingen voorafgaand aan het bezoek van de rapporteur. In die bevindingen wordt aandacht besteed aan de onmenselijke praktijk van handmatig poepruimen. Dit komt nog steeds voor in India, ondanks een wettelijk verbod.
21 sep 2016:Despite Tamil Nadu’s impressive toilet coverage, manually disposing of human excreta persists(Counterview)
“My mother used to head out with a basket full of ash every day. She would visit dry latrines in the area one by one, sprinkle the ash on the night soil, scoop it up and carry the excreta-filled basket on her head to dump the contents into a small tanker. This was almost 40 years back in our ‘Singara (beautiful) Chennai’,” recounts Ravanayya. Born into a Madhari family, Ravanayya accompanied his mother, occasionally.
Though people no longer carry excreta on their heads anywhere in Tamil Nadu, the practice of manually handling and disposing of human feces is very much prevalent in many parts of the state, including the capital city of Chennai.
13 sep 2016:Eradicating manual scavenging: Safai Karamchari Commission’s 20-year lag in implementing law(Counterview)
The Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013 came into effect across India on 6th December, 2013. Meanwhile, honorable Supreme Court of India gave landmark judgment to identify and award compensation of Rs 10 lakh to dependents in deaths of sewerage workers who died while cleaning sewerage and septic tanks since 1993 and strictly implement the provisions of the Act of 2013 on 27th March, 2014.
But, central and state governments have not acted/implemented the provisions of the Act of 2013 and the landmark judgment of Supreme Court. Manual scavenging is being practiced and is increasing in cities due to lack of proper sanitation facilities. Besides, state governments are not serious to identify such deaths of manhole workers and award compensation as per the ruling of Supreme Court of India.
30 aug 2016:Sanitation workers in Ahmedabad’s west zone are deprived permanent job and health facilities(Counterview)
A joint press conference was held on Monday at the office of Jan Sangharsh Manch in Ahmedabad by Gujarat Mazdoor Sabha (GMS), Jan Sangharsh Manch (JSM) and Una Dalit Atyachar Ladat Samit (UDALS). Hiten Makwana, who is the leader of the safai kamdar (sanitation workers) of Ahmedabad Municipal Corporation (AMC) represented GMS while Nirjhari Sinha and Jignesh Mevani represented JSM and UDALs respectively. The press conference was held to talk about the ongoing strike by safai kamdars of AMC which started on 22nd August, 2016 and entered its 8th day on Monday.
28 jul 2016:Recognising moral energy, prodigious skill in movement to eradicate manual scavenging in India(Counterview)
Text of the statement by the 2016 Ramon Magsaysay Award board of trustees while choosing Bezwada Wilson, convener, Safai Karmachari Andolan, as a recipient of what is popularly called the Asian Nobel Prize:
"Manual scavenging is blight on humanity in India. Consigned by structural inequality to the dalits, India’s “untouchables,” manual scavenging is the work of removing by hand human excrement from dry latrines and carrying on the head the baskets of excrement to designated disposal sites. ...."
12 mei 2016:Manual scavenging continues unabated in Gujarat, which declared itself free of the practice in 1992(Counterview) Video Volunteers, a voluntary organization involved in monitoring violations, discriminations and injustice through community video to bring the perpetrators to justice, has shot evidence from Gujarat on what happens when visual evidence of manual scavenging fails to move an official to act. It has appealed readers to sign a sign petition urging the Government of Gujarat to take punitive action against such erring officials. Text of the appeal....
20 apr 2016:Swacch Bharat invisibilizes caste-sanitation linkage, glamorizes broom among manual scavengers(Counterview)
The 125 day Bhim Yatra, which started from Dibrugarh and traveresed 30 states and 500 districts to reach Delhi, is now over. It culminated in a big rally coupled with people’s hearing, where families of those victims who died while cleaning sewers and septic tanks shared their plight. Interview with Bhim Yatra leader Bezwada Wilson....
12 apr 2016:Protestmars geeft handmatige poepruimers hoop(IDSN)
In de afgelopen vier maanden hebben activisten India doorkruist India om te protesteren tegen handmatig poepruimen. Hun mars - de Bhim Yatra – eindigt vandaag in New Delhi, aan de vooravond van de 125e geboortedag van de grote Dalit-leider Dr. Ambedkar.
24 mrt 2016:Drowning in liquid filth – in 21st century India(New Internationalist)
We pretend that people are not condemned to the caste system, Mari Marcel Thekaekara writes.
"In 1996, I listened in disbelief as Martin Macwan, a dalit leader, told a Delhi gathering, ‘I am ashamed that as a dalit, working with my people for over 10 years, I did not know that balmiki people still carry shit on their heads everyday of their lives.’ It was on the eve of 50 years of independence from British colonialism. The Indian economy, we were told at that time, was poised to take off. Indians were ready to take over the internet world. Silicon Valley was ours for the asking. Yet we couldn’t deal with our own excrement with a modicum of decency. Women scooped it up, of different textures, from large open gutters, with a tin sheet, a stick broom and their bare hands. These were semi-urban toilets."
1 mrt 2016:De vrouwen die weigeren India's smerigste werk te doen(The Guardian)
"Iedere ochtend ging ik met een bezem en een blik naar de huizen van de hoge kaste Thakurs om hun uitwerpselen op te halen. Ik verzamelde het afval in een rieten mand en gooide het later op een stortplaats buiten het dorp." Als u ziet hoe een zelfverzekerde Ranikumari Khokar een groep jongens en meisjes uitlegt hoe je aangifte doet bij de politie, is het moeilijk voor te stellen dat deze 21-jarige het grootste deel van haar jeugd werkte als poepruimer.
20 jul 2015:Indiase overheid dumpt besluit Hooggerechtshof in het riool(Asian Human Rights Commission)
Ruim 180.000 huishoudens op het Indiase platteland zijn nog steeds betrokken bij het handmatig poepruimen, hoewel deze onmenselijke praktijk al vaak verboden is door het parlement en de rechterlijke macht. Dit is de situatie een jaar na de lancering van Swachh Bharat Abhiyan (“Maak India Schoon Project”), een ‘vlaggenschip’ onder de plannen van de zittende regering, waarbij in 4041 steden, de straten, wegen en infrastructuur van het land schoongemaakt moeten worden. Twee en een half jaar heeft het Hooggerechtshof voor de laatste maal de praktijk verbood, waarbij de verantwoordelijkheid werd gelegd bij het hoofd van de overheidsorganisaties als deze praktijk zou blijven bestaan.
15 nov 2014:Instances of existence of dry latrines, manual scavenging in Vadhwan, Dudhrej and Sayla municipalities, Surendranagar district, Gujarat(Counterview)
A few days back, Navsarjan Trust activist from Surendranagar district, Gujarat, Natubhai Parmar snapped photographs suggesting the existence of manual scavenging and dry latrines in the municipal areas of several towns of the district. Based on these photographs, Navsarjan Trust’s programme director Kirit Rathod wrote a letter to Gujarat chief minister Anandiben Patel to act quickly against the existence of the despicable practice, called “shame of the nation” by Mahatma Gandhi. Contents of the letter, attached with some photographs: ....
3 nov 2014:India’s “Swachh Bharat Abhiyan” and the filth of democracy: Reasons behind disdain for the lives of manual scavengers(Counterview)
No, the man pictured here has not entered the gutter as part of Prime Minister Narendra Modi’s much hyped Swachh Bharat Abhiyan, or “clean India campaign”. Unlike the ad rush that shows posing with the broom, he could not have entered the gutter to preach the country about the virtues of cleanliness.
He is, in fact, indulging in a practice outlawed time and again by both the legislature and the judiciary of the country, most recently on March 27 this year. The Supreme Court had outlawed manual scavenging yet again and ordered all state governments to strictly enforce the provisions of Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act passed by Indian parliament in 2013. Yet the practice continues as exposed by this photograph taken by M. Srinath of The Hindu in Chennai, not some nondescript village tucked away in remote areas.
15 okt 2014:Swacch Bharat protagonists must remember: Gandhiji began his campaign by cleaning community latrine at Tolstoy Farm(Counterview)
It is cleaning season in India. Country’s prime minister has gone to town with a broom. He started the campaign to clean India by sweeping a Dalit neighbourhood of erstwhile untouchables, seemingly breaking many caste barriers. There are very few public defenders of caste system nowadays. After the affirmative action for lower castes in educational institutions and government jobs has begun to show some results, upper caste men and women, whose ancestors only three generations ago fought tooth and nail to not yield even an inch of their caste privileges, now cry and organise under the slogan of equality. Are we witnessing the spectacle of caste being swept away into the dustbin of history?
2 okt 2014:Wanhopig, walgend maar trots - India’s opruimers van menselijk afval(CNN)
Normaal sta ik niet stil bij wat ik ga dragen als ik voor een opname op pad moet. Het is meestal iets presentabels, comfortabels en bij voorkeur met een lichte "TV-kleur" wat mijn cameraman Rajesh gelukkig maakt.
Echter, deze keer was ik onthutst.
Ik stond op het punt om een film over handmatig poepruimen te draaien.
25 aug 2014:Dalit-kaste gedwongen tot poepruimen: 'Handmatig poepruimen' blijft bestaan met steun van lokale ambtenaren(Human Rights Watch)
De Indiase regering moet "handmatig poepruimen" – het reinigen van menselijk afval door mensen uit lage kasten - beëindigen door ervoor te zorgen dat lokale ambtenaren de wetten toepassen die deze discriminerende praktijk verbieden. Aldus een nieuw rapport van Human Rights Watch. De overheid moet bestaande wetten uitvoeren die bedoeld zijn om handmatig poepruimers te helpen bij het vinden van alternatieve, duurzame middelen van bestaan.
18 aug 2014:Authorities’ subdued response to demand to end manual scavenging in Dudhrej, a small town in Surendranagar district, Gujarat(Counterview)
Dudhrej municipality in Surendranagar district of Gujarat is in news for quite some time following strong protests by contract workers against the despicable practice of manual scavenging. Organized under the Safai Kamdar Hakk Rakshak Samiti, which is supported by Navsarjan Trust, Ahmedabad, on August 14, 2014 they took out a rally in Surendraganar against the way the municipal authorities treat them while on work, and are forced to manually clean up human excreta despite the law banning it. Following the rally, the Samiti submitted a list of demands to the district collector, which included end to the contract system and implementation of the law that prohibits manual scavenging. The Samiti received a reply from the chief officer, municipality, to the memorandum.
4 jul 2014:India's rioolreinigers blijven werken ondanks verbod(bewerking artikel Los Angeles Times)
Dharamani Kale kwam te voorschijn uit het mangat, rioolafval klittend aan zijn lichaam. Naast hem verzamel-de Sona Bai vuil in een kleine ronde mand en droeg die op haar hoofd naar het eind van de straat. Dit onaangename proces begon in de vroege ochtend en duurt zo’n 12 uur.
jul 2014:Resource Handbook for Ending Manual Scavenging(ILO)
This Resource Guide will be a useful tool for government officials and other stakeholders such as
trade unions in understanding the issues surrounding manual scavenging. It will also help the user
in understanding the legislative changes that took place in 2013, and how public authorities can
assist former manual scavengers by making use of the measures and tools put at their availability
by the Government of India.
24 jan 2014:Nieuwe wet voor uitbannen handmatig opruimen menselijk afval stelt teleur(IndiaInk/NY Times)
Vorige maand moeten mensenrechtenactivisten verheugd zijn geweest toen de centrale regering de zeer strenge wet uitvaardigde tegen wat eufemistisch handmatig poepruimen wordt genoemd, namelijk het verwijderen van menselijk afval met blote handen.
4 dec 2013:Nieuwe wet ‘handmatig poepruimen’:
Nieuwe kansen én nieuwe uitdagingen(IDSN)
India voert een nieuwe wetgeving in tegen handmatig poepruimen. Deze is bedoeld om deze vernederende praktijk - die ondanks een tientallen jaren oud verbod nog steeds blijft bestaan - uit te roeien. Indiase maatschappelijke organisaties verwelkomen het initiatief om de nieuwe wetgeving in te voeren, maar signaleren wel dat in het concept wetsontwerp nog een aantal noodzakelijke aspecten ontbreken in de wet die op 6 december wordt geïntroduceerd.
19 sep 2013:Change in sight: New law for manual scavengers in consultation mode next week(The Hindu)
In order to discuss the new law The Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act, 2013, and to provide inputs in framing model rules for effective implementation of the law, a consultation has been organised on September 25 in the Capital.
9 sep 2013:India neemt wetsvoorstel handmatig poepruimen aan(IDSN)
Een langverwacht wetsvoorstel dat strontruimen met de hand verbiedt werd op 7 september aangenomen door het Indiase parlement. Maar twee toonaangevende campagne-organisaties zeggen dat er nog veel moet gebeuren voordat deze onmenselijke praktijk volledig uitgebannen is.
12 aug 2013:Knock the Door Campaign: Knocking the Door of Parliamentarian for Early Passage of Law on Manual Scavenging Eradication(Rashtriya Garima Abhiyan)
Inhuman practice of manual scavenging is unabated till today despite having 20 year old law to prohibit it which is no longer effective. In order to effective total eradication of the practice, The Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Bill, 2012 was introduced in the Lok Sabha on September 3, 2012 by the Minister of Social Justice and Empowerment, Mr. Mukul Wasnik.
9 aug 2013:Poepruimers dreigen het parlement te blokkeren(IDSN)
Honderden poepruimers demonstreerden op 7 augustus in Delhi tegen de apathie van de regering bij het afschaffen van de onmenselijke praktijk van handmatig poepruimen. Tenzij er binnenkort een wetgeving komt zullen ze met duizenden terugkeren en er voor zorgen dat het parlement niet meer kan functioneren.
8 aug 2013:'Stop Manual Scavenging': Manual scavengers protest against inhuman treatment(HardNews)
In the presence of hundreds of protestors and supporters from different organisations and networks, a group of safai karamchari women burned the baskets of indignities amidst slogan shouting and took a vow that they will not take up brooms and basket again as they wished to live a life of dignity and respect.
29 jul 2013:Geen uitweg uit riolen van de dood(The Hindu)
Eerder deze maand maakte een groep mannen zich op om een rioolafvoer in de kelder van het Indira Gandhi Nationaal Centrum voor de Kunsten (IGNCA) in Delhi te ontstoppen. Twee van hen, Ashok en Chhotu, gingen het riool in, maar kwamen niet terug. De andere twee, Rajeshwar en Satish, daalden af op zoek naar hun collega's. Drie van de vier mannen verloren er hun leven, bedwelmd door het vrijkomen van giftige gassen. Chhotu overleefde de afdaling en werd uit het riool getrokken. Ashok, Rajeshwar en Satish werden voer voor de statistieken, naast andere rioleringswerkers als Robert en Shekhar. Zij stierven ook door verstikking tijdens het vrijmaken van een beerput in een hotel in Chennai in april van dit jaar.
16 jul 2013:Death, ghastly and needless(DNA India)
The stench of death enveloped the heart of Lutyens Delhi on Sunday evening. Three manual scavengers died inside a sewer at the prestigious Indira Gandhi National Centre for Arts. It was not just asphyxia from inhaling poisonous gases after entering a manhole that ended their lives. Their deaths were caused by the state. To be more precise, the utter, and contemptuous, failure of the state and central government to heed High Court (HC) and Supreme Court (SC) orders and its own laws outlawing the inhuman practice.
31 mei 2013:Death in the gutter(Frontline)
That manual scavenging continues to be a national shame became evident once again when two Dalits died of asphyxiation while cleaning a sewage tank in a private hotel in Chennai in Tamil Nadu on April 20. Shekar (45) and Robert (47) were the latest casualties of the abhorrent system of workers entering drains to clear blocks manually. Between February 2011 and December 2012, 19 people have died in this manner in the State, 15 of them in the capital city alone.
3 mei 2013:Bevrijde poepruimsters ontmoeten Speciaal VN-Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen
Speciale VN-Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen, mevrouw Rashida Manjoo, bezocht onlangs India, van 22 april tot 1 mei 2013. Tijdens haar bezoek ontmoette ze een delegatie van bevrijde poepruimsters van de organisatie Rashtriya Garima Abhiyan (RGA) en bespraken met elkaar de problemen met betrekking tot de praktijk van het strontruimen, de rehabilitatie van vrijgevochten vrouwelijke poepruimers, en discriminatie en geweld tegen poepruimsters. RGA diende ook een memorandum in over de situatie en aanbevelingen om kwesties van Dalit-vrouwen in India aan te pakken. Lees hier het memorandum....
31 jan 2013:Mars van poepruimers: boodschap van hoop(persbericht IDSN)
Na een tocht van duizenden kilometers door 18 Indiase deelstaten werd de Maila Mukti Yatra – een mars om handmatig poepruimen uit te bannen – vandaag in New Delhi met een evenement beëindigd. De deelname door hoge vertegenwoordigers van de Indiase regering en van de Verenigde Naties is een aanwijzing voor het succes van de mars.
31 jan 2013:VN Commissaris Mensenrechten Pillay prijst beweging om handmatig poepruimen te beëindigen(IDSN)
De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, mevrouw Navi Pillay, heeft een krachtige verklaring afgegeven ter ondersteuning van de beweging om handmatig poepruimen in India te beëindigen. Hierbij het persbericht van het Office of the High Commissioner on Human Rights (OHCHR).
27 jan 2013:Update Maila Mukti Yatra(Rashtriya Garima Abhiyan)
We are happy to share Update 4 of Maila Mukti Yatra with you. Maila Mukti Yatra has started
with a nationwide call for total eradication of manual scavenging practice from Bhopal on 30th November 2012. Through the Yatra, Caravan of liberated women and social activist are able to liberate thousands of manual
scavengers in different parts of Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal and Orissa; Yatra interned in Andhra Pradesh from Vijaynagaram on 22nd December 2012. During 22nd December 2012 to 17th January 2013 Yatra travelled in 54 districts of Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Gujarat and Rajasthan.
24 jan 2013:The Disgusting Stench of Incredible India(Tehelka.com)
The railways still engages manual labourers to clean human excreta from its tracks. Does this shock you enough, asks Nupur Sonar.
jan 2013:Burning the basket of indignity(Infochange News & Features)
A yatra by 500 Dalit and Haila Muslim safai karmacharis to motivate other women to give up the practice of manual scavenging and burn their brooms and baskets, will culminate in Delhi on January 31. The other leg of this journey requires a society that perpetuates this practice to shake off its caste bias.
29 nov 2012:Mars Dalits tegen gedwongen poepruimen(IDSN)
Een nationale mars – de Maila Mukti Yatra - zal dwars door India trekken met een oproep tot volledige uitroeiing van de ‘slavernij van gedwongen poepruimen’. Dit komt op een moment dat prominente actievoerders zich sceptisch hebben uitgelaten over nieuwe wetgeving tegen deze verboden – maar nog steeds voortdurende – praktijk.
3 okt 2012:Washing off this stain will need more(The Hindu)
The 2012 Bill on banning manual scavenging cannot achieve its objective without a roadmap for rehabilitation.
3 sep 2012:Bill to eliminate manual scavenging tabled in Lok Sabha(PluzMedia.in)
A bill that seeks to prohibit manual scavenging, rehabilitate those engaged in such inhuman employment and impose stringent measures to stop such practices was introduced in the Lok Sabha Monday.
31 aug 2012:Nieuwe wet in India: werkgevers van poepruimers riskeren gevangenisstraf(IDSN)
De Indiase regering is klaar met nieuwe wetgeving om een eind te maken aan handmatig poepruimen, een ‘beroep’ waar alleen Dalits toe zijn veroordeeld. De voorgestelde wet kent forse straffen voor degenen die poepruimers in dienst nemen.
22 jun 2012:Manual Scavengers: The Dirty Picture (Part 2)(NDTV)
Manual scavenging, the shameful practice of scooping human excreta from dry toilets with brooms and metal scrapers, continues to persist in the country (, duration 19 min, 38 sec).
15 jun 2012:Manual Scavengers: The Dirty Picture (Part 1)(NDTV)
Manual scavenging, the shameful practice of scooping human excreta from dry toilets with brooms and metal scrapers, continues to persist in the country (, duration 18 min, 51 sec).
24 mei 2012:Het sanitaire evangelie van dr. Pathak(Trouw.nl)
De 1,2 miljard inwoners van India ondergaan in luttele jaren veranderingen die eeuwenlang ondenkbaar waren. Maar niet alles gaat even snel: tradities zijn taai, hindernissen soms onneembaar. Vandaag: de bevrijding van de poepruimers en de geneugten van een goed werkend openbaar toilet.
27 apr 2012:Manual Scavenging highlighted by ILO and others in conferences, reports and a hearing
(IDSN.org)
These past months have seen a flurry of activity to support the struggle to end the abhorrent practice of Dalits being employed to remove human waste from dry latrines manually which persists despite having been officially abolished by law in India since 1993. In India, the ILO has organised a conference to address this problem.
30 mrt 2012:A blot upon the nation(The Hindu)
A national public hearing on rehabilitation of manual scavengers throws up several issues that need immediate redress to restore dignity to the community.
24 mrt 2012:A law for atonement(The Hindu)
The new Bill on eliminating manual scavenging with stronger accountability mechanisms can be a major milestone in our journey for equality.
21 dec 2010:Documenting the truth of scavenging(The Hindu)
Declaring liberation from the inhuman practice of manual scavenging, the Safai
Karamchari Andolan released a nation-wide survey titled “Truth in numbers” and
screened a documentary film on manual scavenging here on Monday.
22 okt 2010:Savitri Bai Marg
Verslag van de Samajik Parivartan Yatra.
18 okt 2010:Periyar Marg
Verslag van de Samajik Parivartan Yatra.
16 okt 2010:Jai Bhim Marg
Verslag van de Samajik Parivartan Yatra.
15 okt 2010:The 'untouchable' Indians with an unenviable job (Andrew Buncombe, The Independent)
Bezwada Wilson began a crusade against manual scavenging. "... Everything is messed up. People say we are unclean, but who has made
us unclean? We are cleaners; the person shitting in a dry latrine is the
dirty person," he said. "For thousands of years we have been told we are
dirty. Now people are shouting back, 'No, we are not dirty'".
Voor meer informatie over de Safai Karmachari Andolan (de beweging die zich inzet voor het uitbannen van gedwongen poepruimen in India), zie: http://safaikarmachariandolan.org/.