terug
(9-5-2014)

Bijeenkomst
Geweld tegen Dalit-vrouwen in India - wie komt in actie?

En wat betekent verkiezingsoverwinning hindoe-partij BJP voor hen?


Op 22 mei 2014 organiseren FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep een bijeenkomst over seksueel en ander geweld tegen de circa 100 miljoen Dalit-vrouwen in India. We doen dat met twee zeer interessante Indiase gasten. In het licht van de overwinning van de hindoe-partij BJP wordt deze bijeenkomst nog actueler. U bent van harte welkom.

Asha tijdens demonstratie in Haryana (aug 2013)

Waarom vindt dit omvangrijke geweld plaats? Wat doen Indiase Dalit-vrouwen daar zelf tegen? En wat betekent de grote verkiezingsoverwinning van Narendra Modi van de nationalistische hindoe-partij BJP voor de 200 miljoen Dalits en speciaal voor Dalit-vrouwen? Wat kan de Nederlandse en EU-politiek doen tegen kastendiscriminatie?

Een van de sprekers is Asha Kowtal (op de foto met microfoon), een gerenommeerde Dalit-vrouwenactiviste in India. Asha is algemeen secretaris van de All-India Dalit Women Rights Movement (AIDMAM) die zich actief inzet tegen het meestal straffeloos gepleegde geweld tegen Dalit-vrouwen. Zij bezoekt Nederland samen met Thenmozhi Soundarajan, een Indiase filmmaakster die de schrijnende situatie van Dalit-vrouwen in beeld heeft gebracht. Haar beelden zullen getoond worden.

Minstens een op de drie Indiërs heeft als gevolg van systematische discriminatie, sociale uitsluiting en geweld meestal gecombineerd met armoede - geen menswaardig bestaan. Het merendeel van die groep bestaat uit 'Dalits' ('kastelozen' of 'onaanraakbaren') en Adivasi (inheemse volken).

Dalit-vrouwen zijn de 'Dalits onder de Dalits'. Door hun kasteloosheid, armoede en hun sekse zijn ze het slachtoffer van mishandeling, verkrachting en ander vaak grof geweld.

Op de bijeenkomst komen Asha en Thenmozhi uitgebreid aan het woord. Ook wordt filmmateriaal van Thenmozhi getoond. Vanzelfsprekend is er ruimte voor discussie, onder meer over de vraag: wat kan de Nederlandse en Europese politiek maar ook, wat kunnen Nederlandse bedrijven in India doen tegen geweld tegen Indiase Dalit-vrouwen?

Een Nederlandse parlementariër wordt gevraagd daarover zijn mening te geven.


Zie ook: Indiase verkiezingen: 'Echte verandering moet vanuit de basis komen' (MO.be, 16 mei 2014)

Praktische informatie:

Datum: 22 mei 2014

Tijd: 20.00 uur - ong. 21.30 uur. Na afloop kan nog nagepraat worden.

Locatie: Humanity House, Prinsegracht 8, 2512 GA Den Haag

Website: ww.humanityhouse.org

Aanmelden: stuur een e-mail aan g.oonk@indianet.nl

Meer informatie over Dalits: www.dalits.nl en speciaal over Dalit-vrouwen: www.dalits.nl/dnn_vrouwen.html

Zie ook de recente VN rapporten over geweld tegen (Dalit-)vrouwen in India en Bangladesh: www.dalits.nl/GeweldTegenVrouwenIndia&Bangladesh.htmlGerard Oonk,
directeur Landelijke India Werkgroep

laatste wijziging: