terug
(DNN, maart 2015)

Slachtoffers moderne slaverij in spinnerijen Zuid-India

In Indiase kranten staan regelmatig artikelen over vooral meisjes die het slachtoffer worden van een systeem van uitbuiting en vrijheidsbeperking. Hieronder drie recente voorbeelden.


(The Hindu, 6 maart 2015)

Meisje doet beroep op districtshoofd om medearbeiders te bevrijden

Coimbatore: S. Palaniammal (15) uit Vilagam Village in het district Cuddalore deed gisteren een beroep op het hoofd van het district om te helpen bij het bevrijden van 10 meisjes uit diverse districten. Hen werd niet toegestaan naar huis te gaan door het management van de spinnerij waar ze in dienst waren. Deze ligt bij Chinniyampalayam in Coimbatore.

Het meisje beweert dat de leefomstandigheden in de spinnerij slecht zijn. Zij vroeg het districtshoofd ook om te zorgen dat ze aan haar beloofde loon zou krijgen voor de drie maanden dat ze in de spinnerij werkte.

Een lokale medewerker van Jeugd voor Sociale Rechtvaardigheid, R. Silambarasan, die het meisje samen met anderen begeleidde, zei dat het meisje door hen was bevrijd na een telefoontje een paar dagen geleden van iemand uit haar dorp. “We namen het meisje tegen de zin van de bedrijfsleiding mee uit de spinnerij nadat ze weigerden haar met haar broer te laten gaan, en probeerden de broer Rs. 10.000 te laten betalen om zijn zus mee naar huis te nemen”, zei hij.

(vertaling door LIW van origineel artkel in The Hindu)


(The New Indian Express, 27 februari 2015)

Dalit-meisje opgehangen gevonden in textielfabriek


MADURAI: Een 19-jarig Dalit-meisje werd afgelopen woensdag op verdachte wijze dood gevonden in een toilet van een particuliere textielfabriek nabij Vedasanthur, district Dindigul (Tamil Nadu). Hoewel de politie beweerde dat het meisje zelfmoord pleegde omdat ze haar maagpijn niet meer kon verdragen, hebben NGO's twijfels geuit over haar dood.

door: Gokul Vannan


Volgens de politie werkte Kalaivani (19), een Dalit-meisje uit het dorp Kariyampatti, district Karur, een maand onder het ‘arbeiderskamp’ (‘camp coolie’)-systeem in de particuliere textielfabriek nabij Vedasanthur. Daarvoor werkte ze voor drie jaar in een fabriek in Karur.

Toen op woensdagochtend collega's Kalaivani zochten vonden ze haar opgehangen in een toilet van de fabriek. "Tijdens een onderzoek kwam aan het licht dat het meisje zelfmoord pleegde omdat ze niet in staat was om haar maagpijn te verdragen," beweerde B. Jeyachandran, inspecteur bij de politie van Vedasanthur.

"Een team van artsen deed een lijkschouwing en ook forensische experts uit Madurai inspecteerden de plek waar het meisje dood werd gevonden. Tijdens het onderzoek volgden we alle door het Hooggerechtshof vastgestelde procedures," aldus Jeyachandran.

Kalaivani’s oom Murugan echter vertelde The New Indian Express per telefoon dat toen hij naar het incident informeerde bij een paar andere fabriekarbeidsters, zij zeiden dat de opzichter van het hostel dinsdagavond op haar schold. "De opzichter dwong Kalaivani te werken, hoewel hij wist dat ze koorts had," zei de oom.

Volgens Murugan misdroeg de opzichter zich naar verluidt tegenover Kalaivani in het bijzijn van anderen door haar te vragen zelfmoord te plegen in haar dorp als ze zich niet kon aanpassen aan de arbeidsomstandigheden in de fabriek.

Uiting gevend aan zijn wantrouwen over de dood zei S. James Victor, secretaris van Serene Secular Social Service (SSSS), een NGO die voor fabriekswerknemers in het district Dindigul werkt: "Een paar vrouwen die in de fabriek werken vertelden aan onze leden dat de fabrieksleiding met ernstige gevolgen dreigde als ze enige informatie over de dood van Kalaivani naar buiten zouden brengen."

Inspecteur Jeyachandran zei: "Het onderzoek is in een voorbereidende fase zodat we nog niet met een conclusie kunnen komen. We zullen de zaak vanuit alle kanten bekijken," voegde hij eraan toe.

Kalaivani was afkomstig uit een arm gezin. Nadat haar vader een paar jaar geleden overleed ging ze werken om haar familie te ondersteunen, aldus bronnen.

(vertaling door LIW van origineel artkel in The New Indian Express)


(Theekathir, 22 februari 2015)

Acht meisjes gered uit slavenarbeid in spinnerij


Coimbatore - Acht meisjes die als slaaf werkten in een spinnerij zijn onlangs door lokale ambtenaren bevrijd. Er wordt onderzoek gedaan naar de klachten van de meisjes dat ze seksueel werden misbruikt.

De spinnerij Micro Cotton in Kalapatty bij Coimbatore haalde meisjes uit andere districten van Tamil Nadu en ook nog 30 meisjes uit andere deelstaten van India om in de spinnerij te werken. Op 19 februari 2015 ontsnapten drie meisjes van 16 jaar uit de spinnerij en zeiden tegen de politie dat ze niet in de spinnerij wilden werken. De politie droeg de meisjes over aan het Child Welfare Committee in Coimbatore. Tijdens het onderzoek beschuldigden de meisjes manager Narayanasamy (67) van seksueel geweld.

Verrassingsinval
Op bevel van het ambtelijk hoofd van het district deed een groep ambtenaren van het Nationale Kinderarbeid Project (NKP), de politie en het departement van gezondheid ’s nachts een verrassingsinval in de spinnerij. Men trof in de spinnerij vier meisjes uit Karnataka aan en een meisje uit Krishnagiri.

De bevrijde kinderen vertelden dat zij daar vanwege armoede door hun ouders waren gebracht, maar ze kregen niet wat hun beloofd was. Hun haar werd door de leiding afgeknipt zodat het niet gevlochten kon worden, en ze zeiden dat ze seksueel werden misbruikt. Nadat de fabrieksleiding over de klachten van de meisjes bij de politie hoorden, stuurden ze de meisjes naar huis. Ze vroegen hun ouders hen op te halen omdat ze ver weg woonden.

Actie tegen fabrieksleiding
Directeur van het NKP Vijayakumar liet weten dat de ouders van de kinderen gevraagd werd om een geboorteakte of enig ander bewijs voor hun leeftijd mee te brengen. Er wordt actie tegen de fabrieksleiding ondernomen op basis van de Child Labour Prevention and Protection Act (Kinderarbeidwet) als de kinderen jonger dan 14 jaar zijn. Hij voegde daaraan toe dat de politie er ook werk van zal maken omdat de meisjes zeggen dat ze seksueel werden misbruikt.

(vertaling artikel uit het Tamil gebaseerd op artikel in de krant Theekathir uit Tamil Nadu)Zie ook: Nieuw rapport: Moderne slavernij in de Indiase textielindustrie - Inspanningen van modemerken en winkelketens hebben nog geen resultaat (persbericht SOMO/LIW, 28-10-2014)
laatste wijziging: