terug
OVERZICHT VAN ALLE GENOMINEERDEN VOOR DE MENSENRECHTENTULP 2014


(LIW/DNN, 3-10-2014)

Jan Sahas genomineerd voor Mensenrechtentulp 2014



JAN SAHAS

Bestrijdt onderdrukking op grond van kaste en gender in India


Jan Sahas is een Indiase mensenrechtenorganisatie die onderdrukking op grond van kaste en gender bestrijdt. Ze stelt gemeenschappen in staat om hun waardigheid op te eisen, toegang tot de rechter te verkrijgen en op te komen voor hun mensenrechten.



Breng hier uw stem uit op JAN SAHAS


Gezamenlijke actie en steun aan mensenrechten voor de Dalit-gemeenschappen

Jan Sahas ('Moed van het volk') is een organisatie die verschillende aanpakken gebruikt om dwangarbeid en discriminatie op grond van kaste te bestrijden. De organisatie versterkt het vermogen van de gemarginaliseerde Dalit-gemeenschappen om voor zichzelf op te komen door middel van juridische en maatschappelijke ontwikkeling, onderwijs en politiek beleid. Een voorbeeld is het opleiden van Dalits als "blotevoeten juristen" die worden toegerust om andere leden van de gemeenschap te informeren over hun rechten en aanspraken.

Jan Sahas richt zich op zeven thematische gebieden/thema's:

  • een eind maken aan handmatig poepruimen,
  • toegang tot recht voor slachtoffers van geweld,
  • landrechten,
  • onderwijs en sociale uitsluiting,
  • ontwikkeling en empowerment (m.b.t. onderwijs, gezondheid en levensonderhoud),
  • voedselzekerheid,
  • maatschappelijke verantwoording.
Jan Sahas werkt momenteel in de deelstaten Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Rajasthan en Maharasthra.

Hoewel nog maar veertien jaar actief heeft Jan Sahas zich ontpopt als een van de leidende organisaties in India die werken aan de bevordering van mensenrechten voor de Dalit-gemeenschappen.

Rehabilitatie van handmatige poepruimers

In heel India verwijderen nog steeds 1,2 miljoen 'handmatige poepruimers', meestal vrouwen, menselijk afval uit droge latrines met hun blote handen. Zij brengen de manden met uitwerpselen naar de rand van hun dorpen, zonder geldelijke vergoeding. Zij kregen er hoofdzakelijk 'voedselresten voor'. De vrouwen vinden het 'werk' fysiek walgelijk, en lijden aan beroepskwalen (zoals rottende vingers, huidziekten, verlies van het reukvermogen, misselijkheid en braken), maar ook aan sociale buitensluiting en vernedering. Maar vaak worden ze gedwongen of vinden als 'poepruimerskaste' gewoon geen ander werk.
Vanwege aanhoudende pleidooien van Jan Sahas zijn 900 miljoen roepies (ongeveer 1,3 miljoen euro) toegewezen aan maatschappelijke organisaties om poepruimers rehabiliteren. Zelf hebben ze zo'n 16.000 vrouwen daarbij gesteund. Jan Sahas coördineert de Nationale Campagne voor Waardigheid (Rashtriya Garima Abhiyan), waarin 30 lokale organisaties werken aan de beëindiging van poepruimen. Sinds september 2013 is daardoor een nieuwe scherpere wet tegen handmatig poepruimen aangenomen. Jan Sahas blijft zich inzetten voor uitvoering van die wet.


De profielen van de genomineerden zijn van de genomineerden zelf of van de voordragende organisaties of individuen. De meningen zijn die van hen en niet die van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.


Breng hier uw stem uit op JAN SAHAS


laatste wijziging: