terug
(LIW/FNV Mondiaal, mei 2014)

Dalit-Vrouwen Rechteloos

Slachtoffers van seksueel geweld eisen hun rechten op


Dhaka Lahan, Bihar. Sunita Devi, 35 jaar, heeft een zware prijs betaald om in het centrum van de stad te wonen op land dat opgeëist werd door hogere kasten. Buurtbewoners probeerden haar familie te laten verhuizen, omdat ze geen 'onaanraakbaren' als buren willen. Maar ze hebben dat altijd geweigerd. Op een avond was Sunita alleen in het veld en werd ze gevangen genomen, uitgekleed, geslagen, met een mes bewerkt en voor dood achtergelaten. Ze werd gevonden, en later meldde ze de mishandeling bij de politie. Nu, 10 jaar later, is de zaak nog in behandeling. Sunita Devi vermoedt dat de verdachten steekpenningen betalen om de zaak in de doofpot te stoppen. Inmiddels hebben de daders zelf een zaak aangespannen tegen Sunita en haar man; die loopt momenteel in de rechtbank.

De honderd miljoen kasteloze (ofwel Dalit-) vrouwen in India zijn als groep wellicht het slechtst af van alle vrouwen op de wereld. Dagelijks fungeren zij als menselijk doelwit: seksueel geweld, vernedering, discriminatie, uitbuiting, mishandeling, verkrachting en zelfs moord. Dalit-vrouwen hebben slechts beperkt toegang tot water, voedsel, onderwijs en gezondheidszorg en worden gedwongen tot mensonterend werk. Ook in de kledingindustrie moeten Dalit-meisjes en -vrouwen het zwaar ontgelden. De arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingfabrieken, waar ook Nederlandse bedrijven zaken mee doen, zijn schokkend. De arbeidsters, in het bijzonder de Dalit-meisjes, zijn 'moderne slaven' en worden vaak geconfronteerd met seksuele intimidatie.

Deze brochure gaat over wat het betekent om een Dalit-vrouw te zijn: veelvuldig het slachtoffer van seksueel en ander geweld, vernedering, discriminatie, uitbuiting en zelfs moord. Het Indiase Forum voor de Rechten van Dalit-Vrouwen en andere vrouwenorganisaties komen voor hen op.

Lees de brochure van Landelijke India Werkgroep en FNV Mondiaal.... (pdf)

laatste wijziging: