![]() | ![]() |
(IDSN, 13-7-2018)
Vrouwen die slachtoffer zijn van kastengeweld in India vragen VN op te tredenOp een VN-bijeenkomst over kastengeweld tegen Dalit-vrouwen in India riepen experts van de VN en juristen op tot actie. Op de bijeenkomst werd ook het rapport Voices Against Caste Impunity: Narratives of Dalit Women in India uitgebracht en een slotdocument met aanbevelingen.
Een panel van deskundigen reageerde op de geweldszaken en kwam met aanbevelingen over hoe de strijd voor gerechtigheid binnen het VN-systeem en daarbuiten verder uitgewerkt kan worden. In dat panel zaten o.a. Rita Izsák-Ndiaye, lid van het CERD-comité van de VN, Dubravka Šimonovic, Speciale VN-Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen, en Vrinda Grover, senior advocaat bij het Hooggerechtshof van India. Het rapport Voices Against Caste Impunity: Narratives of Dalit Women in India, gepubliceerd tijdens de bijeenkomst omvat getuigenverslagen, statistieken en getuigenissen over de gevolgen van kastengeweld in India, alsmede aanbevelingen voor beleidsmaatregelen om dat geweld te bestrijden. Asha Kowtal, secretaris-generaal van de All India Dalit Mahila Adhikar Manch (AIDMAM), gaf op de bijeenkomst een inleidende presentatie over het rapport en de #DalitWomenFight-beweging. Ze benadrukte ook de noodzaak van internationale actie, aangezien de Dalit-vrouwen geen baat hebben bij de nationale wetgeving. "Dalit-vrouwen zoeken nu ruimte voor dialoog met Indiase diplomaten, wat tot nu toe is geweigerd," zei Kowtal. "Ons doel is niet om het land te veroordelen, maar om ons in staat te stellen collectief een manier te vinden om dit vreselijke verzwijgen van kastenmisdaden te doorbreken, misschien wel het meest in de doofpot gestopte mensenrechtenprobleem van onze tijd." Vrinda Grover, advocaat bij het Hooggerechtshof van India, gaf als commentaar op het patroon van straffeloosheid in gevallen van seksueel geweld op basis van kaste dat "het verzuim van de rechtbanken om India's meest gediscrimineerde en kwetsbare vrouwen gerechtigheid te verschaffen ons dwingt de onderliggende systeem- en geïnstitutionaliseerde vraagstukken te onderzoeken", en riep op tot krachtigere acties door het maatschappelijk middenveld en de VN-mechanismen om deze hiaten in de rechtspleging dringend aan te pakken. De bijeenkomst vond plaats in het Palais des Nations in Genève en werd mede gesponsord door Human Rights Watch (HRW), de International Movement Against All Forms of Discrimination and Racism (IMADR), Minority Rights Group (MRG), Anti-Slavery International, FORUM-ASIA en Franciscans International (FI) en ondersteund door de National Campaign on Dalit Human Rights en het International Dalit Solidarity Network (IDSN). Er is een slotdocument met een samenvatting van de bijeenkomst en belangrijke aanbevelingen gepresenteerd.
VN-mechanismen
VN-lidstaten
NGO’s en andere sociale bewegingen
Over de bijeenkomst werd volop bericht in de media in India. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een twittercampagne georganiseerd op @DalitWomenFight, met panelleden en andere deskundigen die reageerden op het onderwerp van verergerd kastengeweld en straffeloosheid in India.
Ook IMADR rapporteerde over de bijeenkomst.
#DALITWOMENFIGHT is een korte film geproduceerd door All India Dalit Mahila Adhikar Manch met informatie over seksueel geweld op grond van kaste en de rode draad van straffeloosheid voor daders uit hogere kasten die loopt van de lokale politiebureaus naar de hogere regionen van de rechterlijke macht.
|
laatste wijziging:
| ![]() |