terug
(IDSN, 21-12-2016)

Rapport Europees Parlement roept op tot EU-beleid tegen kastendiscriminatie


In haar Jaarverslag over mensenrechten en democratie in de wereld en het beleid van de Europese Unie ter zake (2016) uit het Europees Parlement (EP) diepe bezorgdheid over de ernstige schendingen van de mensenrechten van Dalits. Het rapport pleit voor de ontwikkeling van een EU-beleid gericht tegen kastendiscriminatie.


Europees Parlement
Het rapport, uitgebracht door de EP-Commissie voor Buitenlandse Zaken, stelt dat het Europees Parlement "uiterst bezorgd is over het verontrustende aantal kasten­gerelateerde geweld­dadige aanvallen op Dalits en over onbestrafte geïnstitutio­naliseerde discriminatie". Ook veroordeelt het rapport de "voortdurende mensen­rechten­schendingen begaan tegen mensen die lijden onder kasten­hiërarchieën en kasten­discriminatie, waaronder de ontzegging van gelijkheid en toegang tot het rechtssysteem en de werk­gelegenheid" en eveneens de "aanhoudende segregatie en kasten­gerelateerde belemmeringen voor het bereiken van fundamentele mensen­rechten en ontwikkeling".

Het rapport van het Parlement roept de EU-instellingen voorts op om kasten­discriminatie op soortgelijke manier te bestrijden als andere oorzaken van discriminatie en "herhaalt haar oproep voor de ontwikkeling van een EU-beleid met betrekking tot kastendiscriminatie".

Daarmee verwijst het naar het rapport van het Europees Parlement van vorig jaar, waarin werd opgeroepen tot het aannemen van een EU beleid voor de preventie en uitbanning van kasten­discriminatie en de integratie van het probleem in richtlijnen en actieplannen van de EDEO ("Europese Dienst Extern Optreden") en de Europese Commissie.

Het Europees Parlement heeft dringt er al jarenlang bij de EU op aan om de bestrijding van kasten­discriminatie steviger aan te pakken en het direct op beleidsniveau aan te pakken. In haar laatste rapport vraagt het Parlement de EU opnieuw om "elke gelegenheid te gebruiken om haar ernstige bezorgdheid over kastendiscriminatie uit te drukken".


U kunt het volledige rapport hier downloaden.


[vertaling: LIW]


laatste wijziging: