terug
(IDSN, 13-4-2016)

Zelfmoord Rohith houdt gemoederen bezig in India


De leden van het onderzoeksteam publiceren hun tussentijds verslag. Foto: NCDHR

Bijna drie maanden zijn er verstreken sinds de tragische zelfmoord van Dalit-student Rohith Vemula, maar zijn vroegtijdige dood blijft nationale en internationale aandacht trekken.

Op 22 maart werden demonstrerende studenten van de Centrale Universiteit Hyderabad gewelddadig aangevallen door de politie, die 29 demonstranten aanhield, hun genadeloos sloeg en meer dan 24 uur vasthield op geheime locaties. Tijdens de gevechten werden vrouwelijke studenten geschopt en bedreigd met verkrachting.

Dit zijn de bevindingen van een onafhankelijk team van mensenrechtenverdedigers - waaronder toonaangevende Dalit-activisten - die na het incident de campus van de universiteit bezochten. Het onderzoeksteam was zeer kritisch over de manier waarop de autoriteiten de protesten aanpakten van de studenten die geschokt waren door het opnieuw aanstellen van de omstreden vice-rector van de universiteit, Appa Rao.

Medeverantwoordelijk voor zelfmoord
Dr. Rao wordt er door velen van beschuldigd medeverantwoordelijk te zijn voor de dood van de doctoraal student Rohith Vemula, een Dalit, die op 17 januari zelfmoord pleegde. Een paar dagen na de tragedie werd een gerechtelijk onderzoek gestart tegen de vice-rector, die daarop met verlof ging. Zijn terugkeer naar de universiteit wakkerde de protesten en het hardhandige optreden door de autoriteiten aan.

'Welk soort land gaat op deze manier met haar studenten om? Een persoon beschuldigd van een misdaad onder de SC/ST PoA wet [uitgevaardigd om wreedheden tegen kastelozen en tribalen te voorkomen] aanvaard een openbaar ambt terwijl de studenten verstoken zijn van voedsel, water en basisvoorzieningen en moeten leven onder voortdurende bedreigingen.

Dit is het ware gezicht van shining India [slogan van de regering die verwijst naar het economisch succes van India], merkte een van de leden van het onderzoeksteam, Asha Kowtal van de Dalit-vrouwenrechtenorganisatie AIDMAM, op.
Een groep van 300 internationale wetenschappers, waaronder de prominente taalkundige Noam Chomsky, veroordeelde scherp het "overheidsgeweld en de onwettige vrijheidsberoving van universitaire en studentdemonstranten", uitte haar steun aan de studenten en riep op tot de schorsing van Appa Rao.

Patroon van verborgen discriminatie
In een publieke verklaring toonden ze zich bezorgd over "het patroon van toenemende verwevenheid tussen rechts-militante studentengroepen, de jongerenbeweging binnen de regerende partij (BJP), de overheid en de universiteitsautoriteiten op campussen van hogescholen en universiteiten in het hele land om het staatsapparaat te mobiliseren tegen kwetsbare leerlingen. Hierdoor is in het land een klimaat van angst en onderdrukking ontstaan".

Rohith Vemula was een activist die vocht voor de rechten van Dalit en andere gemarginaliseerde studenten. Hij was geschorst door de universiteit naar aanleiding van een incident met aanhangers van regeringspartij BJP. Zijn zelfmoord wordt algemeen gezien als gevolg van de vaak verborgen discriminatie waaronder Dalits lijden op universiteitscampussen en de onderdrukking die zij ondervinden als ze proberen op te komen voor hun rechten.

Onderdrukking afwijkende meningen
Sinds de dood van Rohith zijn er door heel India studentenprotesten geweest. Ze brachten Dalit- en linkse groepen bij elkaar, groepen die het niet altijd met elkaar eens zijn, maar erin zijn geslaagd zich te verenigen om te "vechten voor de gemarginaliseerden" en "rechtvaardigheid voor Rohith" op te eisen. Deze demonstranten worden zowel tegengewerkt door de autoriteiten als door hindoe-nationalistische studentengroepen. De universiteiten zijn slagvelden van de nationale politiek geworden.

In de verklaring staat ook dat de protesten "publieke discussie en debat over het voortbestaan van kastendiscriminatie in onderwijsinstellingen voor het voetlicht hebben gebracht, alsmede controle op en onderdrukking van afwijkende meningen en intellectueel debat binnen de universiteiten."

Rohith Vemula zelfmoord heeft ook internationaal meer aandacht gekregen. Tijdens de 31e zitting van de VN-Mensenrechtenraad stelde Nitin Gangurde, een Dalit-studentenactivist, de kwestie aan de orde bij een debat over racisme. Er zijn ook aanwijzingen dat de zaak zal worden besproken in het Europees Parlement en in het Britse Lagerhuis.


Meer informatie:




[vertaling: LIW]


laatste wijziging: