terug
(IDSN, 12-4-2016)

Protestmars geeft handmatige poepruimers hoop


Activisten tijdens de Bhim Yatra die hen in 125 dagen door het hele land voerde. Foto: SKA

In de afgelopen vier maanden hebben activisten India doorkruist India om te protesteren tegen handmatig poepruimen. Hun mars - de Bhim Yatra – eindigt vandaag in New Delhi, aan de vooravond van de 125e geboortedag van de grote Dalit-leider Dr. Ambedkar.

Hun boodschap is duidelijk: 'Stop met ons te vermoorden' - in droge latrines, riolen en septische tanks. Een groep activisten die de poepruimersgemeenschap vertegenwoordigde heeft deze boodschap sinds december uitgedragen door India, en onderweg hoop gegeven aan mensen die betrokken zijn bij deze onmenselijke en onwettige praktijken en hen op de hoogte gebracht van hun rechten.

‘Met blote handen’
De activisten - leden van de anti-poepruimersbeweging Safai Karmachari Andolan (SKA) - begonnen hun Bhim Yatra in december, en hebben sindsdien 500 districten bezocht in 30 deelstaten. Ze hebben meer dan 35.000 kilometers afgelegd, spraken met duizenden gewone burgers en stelden de kwestie aan de orde bij politieke leiders, onder wie president Pranab Mukherjee. Een delegatie van het maatschappelijk middenveld had op 18 maart een ontmoeting met hem en eiste “een onmiddellijk einde aan de praktijk van handmatig poepruimen en aan doden door het schoonmaken van riolen”.

Poepruimen is verboden, maar gebeurt desalniettemin nog steeds overal in India, vaak met toestemming van of zelfs gestimuleerd door de overheid. Honderdduizenden voornamelijk Dalit-vrouwen worden gedwongen om menselijke uitwerpselen met hun blote handen op te ruimen. Andere honderdduizenden, grotendeels Dalit-mannen, maken riolen schoon onder levensgevaarlijke omstandigheden. SKA schat dat daardoor jaarlijks 1200 mensen sterven.

Reis van pijn en angst
"Omdat het Dalits zijn die zich bezighouden met poepruimen is de overheid is niet serieus bezig met hun rehabilitatie. Als er mensen van andere kasten bij betrokken zouden zijn, was er zeker al een oplossing gevonden," aldus Dr. Bezwada Wilson, nationaal voorzitter van SKA, in een recent interview met The Tribune.

De Yatra - door SKA beschreven als een "reis van pijn en angst" - bereikt New Delhi vandaag en eindigt morgen in de hoofdstad, hetgeen samenvalt met de 125e geboortedag van Dr. Ambedkar. Hij spoorde zijn mede-Dalits aanspoorde aan om "de bezem te laten liggen en de pen te grijpen". Op de afsluitende bijeenkomst zullen 125 families uit heel India zich uitspreken over het pijnlijke onderwerp van de riooldoden.

"We wilden het niet vieren met de gebruikelijke kransen om zijn standbeeld. We dachten dat de beste manier om de geboortedag van Babasaheb te vieren zou zijn om zijn visie onder de mensen te brengen en mensen bewust te maken van hun rechten," vertelde Dr. Wilson aan Catch News tijdens de Bhim Yatra.


Meer informatie:
[vertaling: LIW]


laatste wijziging: