terug
(IDSN, 9-3-2016)

Indiase begroting schiet voor Dalits sterk tekort


Presentatie van de begrotingsanalyse door NCDHR op 29 februari

In de begroting van de regering van India voor 2016 wordt voor de Dalit- en Adivasi-bevolking minder dan de helft van het benodigde bedrag uitgetrokken.

Ongeveer een kwart van de Indiase bevolking bestaat uit Dalits en Adivasi. De begroting zou hen van middelen moeten voorzien op basis van hun aantal. Maar wederom worden deze groepen in de steek gelaten door de regering van India in haar begroting voor 2016.

De toekenningen voor Scheduled Castes (Dalits) binnen de nieuwe begroting bedragen slechts 7,6 procent, waar het terechte bedrag daadwerkelijk 16,8 procent zou moeten zijn. Voor Scheduled Tribes (Adivasi/tribalen) zijn die percentages 4,36 respectievelijk 8,6.

"We moeten verder kijken dan wat op het eerste oog te zien is. De eerste stap is om het geld naar verhouding aan de bevolkingsgroepen toe te wijzen", aldus Paul Divakar van de National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR) in een reactie op de begroting.

Meeste programma's 'volkomen nutteloos' voor Dalits en Adivasi
Op 29 februari presenteerde de NCDHR een boekje met de begrotingsanalyse, waarin niet alleen het feit wordt benadrukt dat het begrotingsaandeel voor de twee groepen veel lager is dan hun bevolkingsaandeel, maar ook dat wat al vele jaren daadwerkelijk is besteed aan hen veel lager is dan wat er is begroot.

Bovendien toont de analyse aan dat de meerderheid van de overheidsprogramma's die zouden moeten bijdragen tot de ontwikkeling van Dalits en Adivasi volkomen nutteloos zijn. Het Ministerie van Financiën heeft 292 programma’s ingedeeld onder het zogenaamde Scheduled Castes Sub Plan, maar slechts 26 (9%) van deze programma's "zijn van direct belang voor de kastelozen".

Dalit- en Adivasi-vrouwen sterk achtergesteld
Dalit- en Adivasi-vrouwen krijgen van de overheid niet de aandacht die ze nodig hebben. Slechts één procent van de toegekende begroting voor Dalits is bedoeld ten gunste van Dalit-vrouwen, terwijl Adivasi-vrouwen slechts 2 procent ontvangen van wat is toegewezen aan het Tribal Sub Plan.

"Krachtig ingrijpen is dringend nodig om de brede ontwikkelingskloof te overbruggen en Dalit- en Adivasi-vrouwen vooruit te helpen," is de conclusie van de analyse.


Meer informatie:
[vertaling: LIW]


laatste wijziging: