terug
(IDSN, 9-11-2015)

Dalit-zanger gearresteerd en vergunning film over kaste geweigerd:

Recht op meningsuiting in India beknot


Zanger S. Kovan in een video van een van zijn controversiële songs

Nieuwe incidenten hebben de bezorgdheid vergroot over nieuwe pogingen om de vrijheid van meningsuiting in India te beperken. Een Dalit-volkszanger is gearresteerd en gevangen gehouden en beschuldigd van opruiing louter op grond van het zingen van liedjes met de boodschap dat staatsslijterijen gesloten moeten worden. Internationale mensenrechten­organisaties roepen op tot wereldwijde publieke steun voor zijn vrijlating.

Een documentaire over het kastensysteem en eetgewoonten werd teruggetrokken uit een recent filmfestival in New Delhi. Volgens de BBC was de documentaire Caste on the Menu Card ("Kaste op het Menu") de enige van 35 films die om 'technische' redenen geen goedkeuring kreeg van het Ministerie voor Informatie en Media.

Vikas Pandey (BBC) sprak met de studenten van het Tata Instituut voor Sociale Wetenschappen die de film hebben gemaakt. Ze waren bang dat mensen een mening vormden zonder zelfs naar de film te kijken. "Het gaat niet om rundvlees eten, het duikt dieper in de problematiek van India's kastenstelsel en de daarmee verband houdende voedingsgewoonten," zegt Reetika Revathy Subramanian.

Deze incidenten zijn slechts de laatsten in een golf van onderdrukking van afwijkende meningen door de Indiase regering, en kunnen worden gezien als uitingen van de groeiende politieke intolerantie in het land. Maatschappelijke organisaties zijn uiterst bezorgd over de krimpende ruimte voor het maatschappelijk middenveld en de inperking van het recht op een afwijkende mening in India. In de afgelopen maand hebben tientallen prominente Indiase geleerden, kunstenaars, schrijvers en filmmakers hun nationale prijzen uit protest teruggestuurd.


Meer informatie
[vertaling: LIW]


laatste wijziging: