terug
(IDSN, 19-12-2014)

Dalit-vrouwen vechten voor hun rechten met marsen en massabijeenkomsten in Nepal en India


Dalit-vrouwen uit Nepal, India en Bangladesh sloegen de handen ineen om hun rechten te doen gelden op een bijeenkomst in Kathmandu rond een samenkomst van People’s SAARC [samenwerkingsverband Aziatische NGO’s: zie http://www.peoplesaarc.org/]. Honderden Dalit-vrouwen uit heel Nepal kwamen bijeen op de FEDO Nationale Dalit-Vrouwen conferentie om de Dalit-vrouwenrechten op de agenda te plaatsen. In India werden in november en december een aantal lange marsen en massabijeenkomsten van Dalit-vrouwen georganiseerd.


Bijeenkomst in Nepal van Dalit-vrouwenleiders uit Zuid-Azië
Her Story
"Herstory [geschiedenis geschreven vanuit een feministisch perspectief, met nadruk op de rol van vrouwen, of verteld vanuit het standpunt van een vrouw: zie http://en.wikipedia.org/wiki/Herstory] in de maak door aansluiting Dalit-vrouwen uit Nepal, Bangladesh, Pakistan en India bij People's SAARC!", twitterde Thenmozhi Soundararajan, een Dalit-vrouw uit de VS die zich bij de Dalit-vrouwen uit heel Zuid-Azië aansloot voor de bijeenkomsten om hun rechten op te eisen rondom de SAARC-samenkomst in Nepal.
Thenmozhi Soundararajan, filmmaakster en activiste, kwam net terug van een maand durende mars voor het zelfrespect van Dalit-vrouwen in India, georganiseerd door de nationale Dalit-vrouwenbeweging AIDMAM. De mars, de tweede in zijn soort dit jaar, voerde door Madhya Pradesh - een deelstaat geteisterd door buitensporige kasten- en genderdiscriminatie (zie artikel Hindustan Times) - om Dalit-vrouwen die slachtoffer zijn van geweld te ondersteunen bij het opeisen van hun rechten.
De mars was ook gericht op bewustwording van 'geïnstitutionaliseerde kastendiscriminatie' overheidsorganisaties en -programma's, de politie en de rechterlijke macht, om daardoor een begin te maken met de aanpak van een belangrijk obstakel voor Dalit-vrouwen bij het opeisen van hun rechten. De organisatoren hebben ook een fotoverslag samengesteld met impressies van de gebeurtenissen en de betrokkenheid en daadkracht van de deelnemende Dalit-vrouwen te laten zien.

Actieve betrokkenheid
Andere initiatieven voor de rechten van Dalit-vrouwen in Madhya Pradesh zijn dit najaar genomen door NACDOR, die samenwerkte met lokale organisaties om bewustzijn te creëren met betrekking tot rechten en een actieve betrokkenheid op te bouwen van Dalit-vrouwen in de deelstaat.
In Gujarat werd ook een bijeenkomst voor vrouwenrechten met prominente aandacht voor Dalit-vrouwen gehouden. Ze was georganiseerd door de Vrouwenrechtenraad en geleid door uitvoerend directeur van de NGO Navsarjan en ISDN-bestuurslid Manjula Pradeep. De bijeenkomst begon op 25 november en zal 614 dorpen aandoen, waarbij vrouwen lid worden van de Vrouwenrechtenraad om het bewustzijn van hun rechten te steunen en hun rechten daadwerkelijk op te eisen.

SAARC door elkaar geschud!
In Nepal bracht de Feminist Dalit Organisation (FEDO) honderden Dalit-vrouwen uit heel het land bijeen voor een Nationale Dalit-Vrouwen Conferentie, met presentaties door diverse betrokkenen waaronder de regering, UN Women, onderzoekers, IDSN en Dalit-vertegenwoordigers.
Dalit-vrouwenleiders en -activisten uit India, Nepal en Bangladesh kwamen samen in Nepal voor de People's SAARC en bundelen daar hun krachten om hun strijd voort te zetten op regionaal, internationaal én nationaal niveau.
Of zoals Dalit-vrouwenleider Asha Kowtal twitterde: "Wat een verbazingwekkende energie ... Wat een verbazingwekkende kracht!!! #dalitwomenfight meisjes, jullie hebben #psaarc flink door elkaar geschud!! – Ik ben trots."


Meer informatie:Vertaling door LIW
laatste wijziging: