terug
(The Hindu, 14-9-2014)

Zelfs na dood gediscrimineerd in crematoria Rajasthan


Crematieplaats Chandpole, in het hart van de stad Jaipur. Groepen mensen zijn gekomen om de laatste riten van hun dierbaren uit te voeren. De stemming is somber. Maar de handelingen gaan, zoals men kan zien, nogal automatisch. Elke familie lijkt te weten onder welke overkapping ze de laatste riten moeten uitvoeren. Zo niet, dan worden ze door de medewerkers van het crematorium doorverwezen naar de juiste.

Niemand buiten de Bagad Brahman Samaj, met name Dalits, kunnen deze overdekte plek bij de Chandpole crematieplaats in Jaipur gebruiken. Foto: Rohit Jain Paras

"Mensen weten het. Families voeren al vele jaren de laatste riten op deze plek uit", legt een jonge man uit. "Dus ze weten welk afdak tot hun gemeenschap behoort, of het is er op de borden geschreven." Hij wijst naar een oud, verroest blikken bord aan de overkapping boven de betonnen verhoging waar de laatste riten worden uitgevoerd - 'saini samaj', 'bagad brahman samaj', en ga zo maar door.....

Gangbare praktijk
"Het is een gangbare praktijk en een maatschappelijk geaccepteerde in Rajasthan dat elke kaste of gemeenschap zijn eigen plek heeft die bestemd is voor crematie," legt Satish Kumar, directeur van het Centrum voor Dalit-rechten, uit. "Gewoonlijk maken alle hogere kasten gebruik van een gemeenschappelijke ruimte en worden de Dalits naar een plek op enige afstand gedirigeerd.'

Wat de Jaipur-afdeling van het Hooggerechtshof van Rajasthan vooral trof was het feit dat de praktijk die werd gevolgd in sommige crematoria door het gemeentelijk bedrijf van Jaipur in stand werd gehouden.

Eerder deze week bepaalde het dat de crematieplaatsen niet mogen worden gebruikt op basis van kaste, omdat het strijdig is met de grondwet waarin gelijkheid voor alle burgers wordt gegarandeerd. "Het is niet zo dat alle crematoria deze praktijk volgen. Het is alleen gangbaar in 4 of 5 oude plaatsen waar voldoende ruimte is," vertelde advocaat Ramchandra Machwal aan The Hindu.

Openbare aanklacht
De rechtbank kwam met haar uitspraak na een openbare aanklacht (PIL) vorig jaar ingediend door Mr Machwal nadat hij en zijn gezin lang moesten wachten om de laatste riten van een familielid uit te voeren. Het platform bedoeld voor Dalits was bezet en ze mochten niet de andere gebruiken omdat die behoorden tot andere gemeenschappen.

"Ik zal een week wachten om te zien of deze borden waarmee ruimte voor gemeenschappen wordt geclaimd worden verwijderd. De rechtbank heeft de gemeente Jaipur gevraagd om de praktijk onmiddellijk te beëindigen en daarover binnen een week een rapport te sturen.

Gemeenteambtenaren zeiden dat ze nog een kopie van de uitspraak moesten ontvangen. "We verwachten die vandaag nog, waarna we die zullen bestuderen en dienovereenkomstig handelen," aldus een ambtenaar.


laatste wijziging: