terug
(The New Indian Express, 10-9-2014)

Kan ik geen lesgeven over het leven van Ambedkar?


MADURAI - Kastendiscriminatie is in de zuidelijke districten van Tamil Nadu dermate verergerd dat zelfs klassikale lessen over Dr. B.R. Ambedkar afgekeurd worden. Uit een officieel onderzoek naar de recente aanval op een Dalit-jongen in Thiruthangal in het district Virudhunagar bleek dat zelfs docenten aan de SR Government Higher Secondary School door hindoe-studenten van hogere kaste worden verhinderd les te geven over Ambedkar.

Politieagenten posten voor de SR Government Higher Secondary School, Thiruthangal in Virudhunagar district op dinsdag

door: Gokul Vannan

"Er moeten maatregelen worden getroffen tegen de onderwijsfunctionaris die geen actie ondernam tegen studenten die leraren beletten les te geven over de vader van de Indiase grondwet, B.R. Ambedkar." Dit staat in een resolutie die is aangenomen tijdens een bijeenkomst van een vredescommissie op 5 september door lokale en politieambtenaren in aanwezigheid van leden van beide gemeenschappen.

Verstoring in klas bij bespreken Ambedkar
Over de discriminerende praktijken in de school vertelde Shiva (naam veranderd), de jongen die behandeld wordt in het Government Rajaji Hospital in Madurai, aan The New Indian Express: "Als leraren onderwerpen over Ambedkar in de klas behandelen verstoren hogere kaste studenten meteen de orde. Sommigen gooiden zelfs stenen."
Shiva, een student van klas 11 van de Thiruthangal school, zei dat leraren bang waren om lastige studenten van hogere kaste te berispen. "Onze klachten hebben niet geleid tot enige actie. Integendeel, de leraren vroegen ons om te zwijgen,” verklaarde hij. "Als we vragen stellen bij hun discriminerend gedrag roepen de studenten de ouderen van hun gemeenschap erbij en worden wij gemolesteerd als we van school naar huis gaan,” zei hij.
De schoolleiding weerhield de hogere kaste studenten er ook niet van de verjaardagen van de leiders van hun gemeenschap te vieren op het schoolterrein, zegt Shiva, er aan toevoegend: “Ze brengen dan graffiti van hun kasteleiders aan op de muren rond de school."
A. Kathir, directeur van Evidence, een in Madurai gevestigde NGO die zich inzet voor Dalit-rechten, zegt: "De Thiruthangal school is niet een op zichzelf staand geval. Hindoe-kasteleiders proberen Ambedkar af te schilderen als de leider van een bepaalde kaste en moedigen de leerlingen aan om denigrerende opmerkingen tegen hem te maken op de schoolcampus."

Denigrerend
Verwijzend naar een dergelijk incident bij het dorp Duraisamypuram dorp in Sivakasi taluk in 2013 zei Kathir dat de dorpelingen een hogere kaste student betrapten die denigrerende opmerkingen over Ambedkar neerschreef op een school en politieoptreden tegen hem eisten.
"Wij konden hen echter kalmeren door te beweren dat de jongen straffen hem psychologisch zou benadelen en dat hij alleen als een instrument gebruikt werd door kasteleiders. Deze dienen te worden gewaarschuwd voor het misleiden van studenten," zei hij.
Als deze trend zich voortzet zouden zulke mensen snel stoppen met het naleven van de Grondwet, omdat die door Ambedkar werd opgesteld, voegde hij eraan toe.


laatste wijziging: