(Los Angeles Daily News, 25-7-2014)
YouTube-kanaal laat zien hoe het is om een 'onaanraakbare' te zijn
NEW DELHI, India - De een spreekt over hoe hij in elkaar geslagen wordt, een ander beschrijft hoe mensen haar vernederen. Vele anderen spreken over verkrachting - een vaak voorkomend gevaar voor vrouwen van India's laagste kaste.
Hasina Mukhtar Qureshi wordt geïnterviewd in het Dalit Seva Kendra buurtcentrum in de Sathe Nagar sloppenwijken van Mumbai, 20 april 2012. (foto door Indranil Mukherjee / AFP / Getty Images) |
|
Maak kennis met de Dalits - in het westen beter bekend als onaanraakbaren - een Indiase kaste die zo veracht wordt dat ze lijden onder uitzonderlijke discriminatie en misbruik.
Maar nu vechten ze terug, op internet, door hun verhalen te vertellen.
Welkom op DalitCamera, het YouTube-kanaal voor onaanraakbaren. Het initiatief van één man om de onderkant van de Indiase samenleving een stem te geven en om ze te ondersteunen bij hun strijd.
Bathan Ravichandran, 31, is de oprichter van het project. Hij was de eerste Dalit uit zijn regio in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu die ging studeren.
Hij zegt dat het een keerpunt in zijn leven was toen hij vanwege zijn kaste werd geslagen door 20 medestudenten en besefte hoezeer de problemen van zijn kastegenoten genegeerd werden. Hij besloot dat te veranderen door hun verhalen te registreren. Sinds 2011 trok hij er met de camera op uit, en ontwierp een kanaal op YouTube om zijn video's te hosten.
75.000 video's
Tegenwoordig wordt het project gerund door een team van 23 leden, merendeels vrijwilligers, en vier camera's. Met een klein budget reist Ravichandran's ploeg van journalist-activisten in bussen op zoek naar verhalen die worden verwaarloosd.
Ze betalen vaak hun eigen tickets, hoewel soms een symphatisant aanbiedt een verhaal te sponsoren. Het kanaal kent langzamerhand een toegewijd publiek. Aangemoedigd door de reacties hoopt Ravichandran het project uit te breiden naar een live web-kanaal.
Vandaag de dag telt het kanaal meer dan 75.000 video's, waarvan sommige al meer dan 100.000 keer bekeken zijn. De meeste video's zijn van lage productie- en technische kwaliteit, maar voor Ravichandran gaat het om de inhoud.
Teleurgesteld in media
"Ik was teleurgesteld door de mainstream media-aandacht - of het gebrek daaraan - voor de problemen van Dalits. De meeste commentatoren uitgenodigd voor televisiedebatten kwamen uit hogere kasten, en als er wel een Dalit werd uitgenodigd werd hij uitgejoeld", zegt hij. "Ik begon DalitCamera om hun standpunten op te nemen, evenals die van de onderdrukte Dalit-minderheden."
Meer dan 16,2 procent van de Indiase bevolking zijn Dalits, en zijn van oudsher geassocieerd met baantjes als handmatig poepruimer, waarbij de werkers menselijk afval uit toiletten verwijderen die geen spoelsysteem hebben. Ondanks positieve discriminatie waardoor plaatsen worden gereserveerd voor Dalits aan universiteiten en in de regering, worden ze nog steeds gediscrimineerd door de Indiërs van hogere kaste, vooral op het platteland van India.
In mei benadrukte de verkrachting en het lynchen van twee Dalit-tienermeisjes in Uttar Pradesh de kwestie van op seksueel geweld op basis van kaste in India nog eens. Ze werden hangend aan een boom gevonden - symbolisch voor hun minder-dan-niets status in de maatschappij.
"Als je het objectief bekijkt zit er een zee van verschil tussen de manier waarop de Indiase samenleving reageert op de verkrachting van een vrouw van lage kaste ten opzichte van die van de verkrachting van een vrouw van hoge kaste", zegt Bojja Takaram, een Dalit-advocaat, in een 9 minuten durende video geplaatst op DalitCamera. "In het geval van een Dalit-vrouw wordt verkrachting niet gezien als verkrachting, het is een gewone gebeurtenis, het lichaam van een Dalit-vrouw is er om gewoon te nemen."
Verkrachtingscultuur
Deze aandacht voor seksueel geweld begon na de brutale groepsverkrachting van en moord op een 23-jarige studente in New Delhi in december 2012. In de maanden daarop voerde DalitCamera een groot aantal gesprekken met Dalits over heel India over het routineuze seksueel geweld tegen vrouwen van lagere kaste in India.
Het hele land kwam in het geweer tegen wat werd omschreven als "verkrachtingscultuur", maar de activisten merkten op dat het debat zich niet bezighield met reacties vanuit de Dalit-gemeenschap, hoewel die wel vaak het slachtoffer zijn.
In 2012 dienden meer dan 1500 Dalit-vrouwen officiële klachten tegen verkrachting in, een aantal dat de werkelijke hoeveelheid enorm onderschat omdat de meeste gevallen niet worden gemeld. Hoe dan ook, de meeste werden genegeerd door de Indiase media en de autoriteiten, aldus de activisten.
"Ik wil niet de beweging [tegen verkrachting] ondermijnen, maar om mee te beginnen negeerde die de ervaringen van Dalits," zei Ravichandran. "Van de andere kant was het een historische kans voor debat, en dus begonnen we te praten met activisten en slachtoffers uit de Dalit-gemeenschap, waarmee we een parallel verhaal creëerden van seksueel geweld in India die zo nauw verweven is met kasten."
Zie DalitCamera: https://www.youtube.com/user/kadhirnilavan
|