terug
(IDSN, 12-6-2014)

Hoge VN-Commissaris spreekt zich uit over kastengerelateerde verkrachting en geweld op bijeenkomst VN-MensenrechtenraadOp dinsdag 17 juni zal de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, mevrouw Navi Pillay, de openingsverklaring afleggen over kastengerelateerd geweld tegen vrouwen op een bijeenkomst tijdens de VN-Mensenrechtenraad. De bijeenkomst volgt op een reeks wrede verkrachtingen van Dalit-vrouwen en de verkrachting en ophanging van twee tienermeisjes in India.

De bijeenkomst, getiteld "Op kasten gebaseerd geweld tegen vrouwen: De rol van de VN bij de bestrijding van kastengeweld en -discriminatie", vindt plaats op 17 juni [van 13.00 tot 15.00 uur in kamer XXIII] in het Palais des Nations in Genève. De bijeenkomst wordt gesteund door Human Rights Watch, de Internationale Beweging Tegen Alle Vormen van Discriminatie en Racisme (IMADR), Minority Rights Group, Franciscan International en het Aziatisch Forum voor Mensenrechten en Ontwikkeling, en georganiseerd in samenwerking met het International Dalit Solidarity Network (ISDN). Het evenement kan live via twitter.com/idsnupdates gevolgd worden en waarschijnlijk via een live webcast.

Ook zullen vrouwelijke Dalit-leiders, de directeur VN-Vrouwenbeleid, het hoofd van de sectie Mensenrechten, Economische en Sociale Zaken van OHCHR, de onafhankelijke deskundige inzake Minderheden van de VN en een Human Rights Watch Fellow op de bijeenkomst spreken. Het volledige programma is hier beschikbaar.

Op de bijeenkomst wordt gekeken naar de aanpak van seksuele en andere vormen van geweld tegen Dalit-vrouwen en wordt samen onderzocht samen met VN betrokken hoe uitgebreide en dringende maatregelen op dit gebied genomen kunnen worden. Strijders voor mensenrechten van Dalit-vrouwen zullen spreken over de praktijk in Zuid-Azië. Bij de opening van de bijeenkomst zal een preview van een documentaire over de strijd voor gerechtigheid van Dalit-vrouwen in India worden vertoond.

Informatie over kastengerelateerd geweld tegen vrouwen:
Download de folder Dalit women fight! ("Dalit-vrouwen strijden!") voor informatie en voorbeelden van dit geweld, waaronder de recente groepsverkrachtingen en de gevallen waarbij het rechtssysteem faalt als het gaat om geweld tegen Dalit-vrouwen in Zuid-Azië. Van de groepsverkrachting van twee tienermeisjes in Uttar Pradesh in India is al op grote schaal verslag gedaan. Helaas is dit geen uniek geval en lijden Dalit vrouwen alarmerend vaak onder verkrachting en geweld waarbij de daders ongestraft blijven. Dringende actie om deze praktijk te stoppen is noodzakelijk. Dalit-vrouwen die vechten tegen verkrachting en geweld op grond van kaste vragen om op mondiaal niveau gehoord te worden.

Social Media: Blijf op de hoogte via twitter.com/idsnupdates en facebook.com/dalitnetwork - volg ook #dalitwomenfight op Twitterlaatste wijziging: