terug
(IDSN, 19-3-2014)

Maandlange mars van Dalit-vrouwen door India voor gerechtigheid


Een volle maand lang trokken Dalit-vrouwen door India in de strijd tegen de vicieuze cirkel van kasten- en genderdiscriminatie die het leven van Dalit-vrouwen ernstig beperkt en hen onderwerpt aan geweld, verkrachting en schending van hun fundamentele mensenrechten op bijna elk gebied. Ze hielden de mars om andere Dalit-vrouwen in staat te stellen om op te komen voor zichzelf en zich aan te sluiten bij de strijd. Ze eisten gerechtigheid.


De Dalit Women’s Self-Respect Yatra ("Mars voor het Zelfrespect van Dalit-Vrouwen") trok langs locaties waar wreedheden plaatsvonden zoals groepsverkrachting, geweld en moord van Dalit-vrouwen, in de deelstaten Haryana, Uttar Pradesh, Bihar, Orissa en Maharashtra. De activisten hielden politie en overheidsambtenaren er verantwoordelijk voor om recht aan de slachtoffers te doen. Ze hielden voet bij stuk toen zij geconfronteerd werden met intimidaties van de kant van de politie en wachtten rustig af toen districtfunctionarissen een confrontatie met de groep probeerden te ontlopen.

Het geweld moet stoppen!
De boodschap van de vrouwen is duidelijk: geweld tegen Dalit-vrouwen moet stoppen, evenals de cultuur van straffeloosheid waar het de daders betreft. De vrouwen eisen dat concrete stappen worden genomen in de vele gevallen van geweld waarin de politie de zaak nog moet openen of waar de daders nog voor het gerecht moeten worden gedaagd. Ze eisen ook dat er veel meer wordt gedaan om de Prevention of Atrocities Act ("Voorkoming van Wreedheden"-wet) uit te voeren die bedoeld is om de Dalits te beschermen en een sneller beroep op de rechter mogelijk te maken. Die uitvoering laat zeer veel te wensen over door nalatigheid, diepgewortelde discriminatie en/of onwetendheid.
De mars werd georganiseerd door de Dalit-vrouwenbeweging AIDMAM, een onderdeel van de National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR). De mars eindigde met een groot evenement in New Delhi.


Nieuws en updates tijdens de tocht zijn te vinden op twitter en Facebook. Voor enkele foto-impressies van de mars, zie: http://idsn.org/fileadmin/user_folder/pdf/New_files/India/2014/Dalit_Women_Yatra_2014_Photo_Collages.pdf.


Meer informatie:

laatste wijziging: