![]() | ![]() |
(IDSN, 4-12-2013)
Nieuwe wet ‘handmatig poepruimen’Nieuwe kansen én nieuwe uitdagingen
Volgens de Nationale Campagne voor Waardigheid en Eliminatie van Handmatig Poepruimen (Rashtriya Garima Abhiyan) bepaalt de nieuwe wetgeving dat poepruimers gerehabiliteerd moeten worden. De nieuwe wetsregels geven bevatten echter geen specifieke bepalingen hoe dat moet gebeuren. Op sommige punten zijn die regels overigens in strijd met het doel om handmatig poepruimen volledige uit te bannen. Ze schrijven namelijk voor welke veiligheidsvoorzieningen moeten worden gebruikt bij het poepruimen! Bepalingen voor financiële ondersteuning en andere rehabilitatieplannen worden niet nauwkeurig omschreven en lopen daardoor het risico niet te worden uitgevoerd.
Verder zijn er geen duidelijke en concrete bepalingen opgenomen in de ontwerp-wetsregels voor de uitvoering van de wet door overheidsinstellingen zoals Indiase Spoorwegen, een belangrijke werkgever van poepruimers. Ook vallen handmatige poepruimers die vóór het aannemen van de wet zijn gestopt niet onder de nieuwe regels en is het onbekend of moslim- of christelijke poepruimers er onder vallen. De regels kijken ook niet naar sekse en kaste als cruciale aspecten van het probleem van poepruimen.
Emmers en manden
De afgelopen jaren is de praktijk van poepruimen onder de loep genomen door internationale mensenrechtenorganisaties. De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, heeft handmatig poepruimen “een zeer ongezonde, onsmakelijke en onwaardige baan” genoemd, die wordt “opgedrongen aan deze mensen vanwege het stigma van hun kaste”. Nationale en internationale media hebben ook herhaaldelijk aandacht besteed aan dit onderwerp. Zeer recent nog publiceerde The Guardian het artikel India's human-waste gatherers seek a better life ("India’s opruimers van menselijk afval streven naar een beter leven") en een aantal beschrijvingen van het leven poepruimers.
|
laatste wijziging:
| ![]() |