terug
(IDSN, 14-10-2013)

Dalits ontsteld na vrijspraken bloedbad


Bijna 16 jaar na de wrede moord op 58 Dalits in een dorp in Bihar kregen de overlevenden in hun strijd voor gerechtigheid een zware klap te verduren. Op 9 oktober sprak het Hooggerechtshof van Patna 26 mannen vrij die drie jaar geleden voor de misdaad werden veroordeeld.


De Dalit-dorpelingen leven nu in angst, schreef The Hindu
"Ik ben bang dat ze zullen terugkomen," vertelde Baudh Paswan, een inwoner van het dorp Laxmanpur Bathe vorige week aan The Hindu. Hij verwees naar de grote groep gewapende mannen die op 1 december 1997 op brutale moordtocht ging binnen zijn Dalit-gemeenschap.

Baudh Paswan verloor die dag zeven van zijn familieleden. In totaal kostte de aanval op Laxmanpur Baad 58 levens, waaronder 27 vrouwen en 16 kinderen. De aanvallers waren leden van een 'hogere kaste' militie in Bihar die zich richtte op verdachte maoïstische sympathisanten en Dalits in een reeks van bloedbaden in de jaren 1996-1997. In 2010 werden 26 van de 42 beschuldigden veroordeeld door een rechtbank in Bihar; 16 van hen kregen de doodstraf.

Angst, schrik en woede
Destijds werd het vonnis met een zekere mate van opluchting ontvangen door de Dalits in Laxmanpur Bathe, omdat het leek alsof er een soort van rechtvaardigheid was bereikt. Die gevoelens zijn nu vervangen door angst, schrik en woede na de vrijspraak door het Hooggerechtshof van Bihar in Patna van de 26 mannen die in 2010 werden veroordeeld.

De twee rechters oordeelden dat de getuigen in de zaak - er waren er 90 tijdens het oorspronkelijke proces - "niet betrouwbaar" waren. Een van de getuigen, Laxman Rajvanshi, zei dat er geen wet was om zijn gemeenschap te beschermen. Hij vertelde aan The Hindu: "Hoe kon ik ze niet hebben herkend? We wonen in hetzelfde dorp en ik zie ze zo’n tien keer per dag! We werkten op hun akkers. We hadden geen flauw vermoeden van deze aanval, anders zouden we alert zijn geweest."

Volgens berichten in de pers hebben 'hoge kaste' dorpelingen in het gebied de vrijspraken gevierd en de plaatselijke Dalits met represailles gedreigd nu het er op lijkt dat ze hen ongestraft kunnen aanvallen.

Weinig vertrouwen in rechtsspraak
Er zijn in Bihar ook vrijspraken in rechtszaken voor een aantal andere bloedbaden geweest, gewoonlijk rond moorden op Dalits en andere gemarginaliseerde groepen door leden van 'hoge kaste' milities: "Het is bijna onvermijdelijk dat in gevallen waarin de slachtoffers arme, landloze boeren en Dalits zijn, de daders buiten het bereik van de wet bleven", schreef The Hindu in een commentaar.
"Als een zoveel publiciteit trekkende zaak als het Laxmanpur Bathe bloedbad op deze manier kan mislukken, zal India's strafrechtsysteem zijn inwoners weinig vertrouwen geven”, voegde de krant er aan toe.

De regering van Bihar heeft haar ontevredenheid over het vonnis uitgesproken en zal nu de zaak aankaarten bij het Hoogste Gerechtshof in Delhi.


Meer informatie:


laatste wijziging: