terug
(IDSN, 2-10-2013)

Dalit-vrouwen wanhopig op zoek naar gerechtigheid


Het Nationale Tribunaal inzake geweld tegen Dalit-vrouwen, georganiseerd door de All India Dalit Mahil Adhikar Manch (AIDMAM), hoorde meer dan 45 getuigenissen van Dalit-vrouwen die het slachtoffer waren van ontvoering, moordaanslagen, fysiek en seksueel geweld en andere misdaden tegen hen, en die nog steeds geen recht is gedaan.


Alle gevallen waren gruwelijke verhalen uit het dagelijks leven van Dalit-vrouwen in India en hebben gemeen dat de politie en het rechtssysteem hebben gefaald om voor gerechtigheid voor de slachtoffers te zorgen. Een jury van het Nationale Tribunaal was dan ook aanwezig om de slachtoffers de kans te geven om hen alsnog recht te doen.

Daders van misdaden worden beschermd
Het voorlopige net vrijgegeven rapport beschrijft dat van de vele problemen van Dalit-vrouwen in de gehoorde gevallen bruut seksueel geweld de meest voorkomende is. Het beschrijft tevens de hindernissen bij het verkrijgen van gerechtigheid, waarbij blijkt dat:
"Er een heimelijke verstandhouding is tussen politie, artsen, opsporingsambtenaren en alle betrokken autoriteiten, die er voor zorgt dat de daders van de misdaden beschermd worden. Vaak behoren deze instanties tot dezelfde gemeenschap als de daders, en zijn ook even zwaar bevooroordeeld tegenover Dalit-vrouwen ... Bovendien zijn het dezelfde autoriteiten die bedoeld zijn om hen te beschermen, die hen met nog meer geweld confronteren, wat hun positie nog kwetsbaarder maakt."

Na het horen van de gevallen waaronder ook meldingen van vrouwen en jonge meisjes die zijn verbrand, vermoord of mishandeld zonder beroep te kunnen doen op de rechter, zei jurylid Farah Naqvi van de Nationale Adviesraad, dat deze verhalen iedereen wakker moeten schudden.
"Ik zou doodsbang zijn om de strijd te leveren die deze vrouwen op zich hebben genomen. Laten we niet op onze tenen lopen of beleefd proberen te zijn: wij zijn een kastenmaatschappij, diep verankerd in kaste, klasse en gemeenschapsstructuren. Wij moeten luid en zonder schaamte uitroepen dat onze politie, instellingen en regering kasteninstellingen zijn. Als je een ‘kastehouding’ hebt, houd het vergif dan voor jezelf, maar laat je beroep er buiten. Het fundament moet aansprakelijkheid zijn en we dat moeten we eerst herstellen. Daarna begint de langere strijd van het bevrijden van onze samenleving van het kastensysteem," zei ze.
Advocaat Henri Tiphagne van de organisatie People's Watch, een ander jurylid, sprak over de samenzwering van stilzwijgen die ambtenaren, medisch personeel en officieren van justitie hanteren praktiseren bij de behandeling van zaken met betrekking tot Dalits.

Wetten en rechtssysteem falen
De jury vond een paar belangrijke kwesties steeds terugkomen in de vele getuigenissen, waaronder:
- Het niet functioneren van de bestaande SC/ST Prevention of Atrocities Act (Wet ter Preventie van Wreedheden).
- Het niet functioneren van de verschillende nationale commissies ter bescherming van de fundamentele mensenrechten van Dalit-vrouwen.
- De volledige mislukking en absolute corruptie van het bestaande strafrechtsysteem.
- Het samenspannen van de gezondheidszorginstellingen van de overheid bij de bescherming van de misdadigers.
- Gebrek aan bewustzijn van nieuwe wetgeving.
- Gebrek aan kennis, armoede en analfabetisme verergeren de situatie van Dalit-vrouwen nog in een samenleving die wordt beheerst door een patriarchale en kasten-mentaliteit.

Aanbevelingen
In het licht van de 45 getuigenissen biedt het rapport een aantal concrete aanbevelingen gericht aan de Scheduled Caste [Dalits] Commission en aan het strafrechtelijk systeem om dit onrecht te bestrijden. Daarnaast zijn er aanbevelingen over juridische hulp, medische problemen, rehabilitatie en de hervestiging, het versterken van de rol van Dalit-vrouwen in lokaal bestuur en ondersteunen van hun verzet. De volledige aanbevelingen zijn te vinden in het rapport.


Meer informatie:


laatste wijziging: