terug
(IDSN, 9-8-2013)

Poepruimers dreigen het parlement te blokkeren


Honderden poepruimers demonstreerden op 7 augustus in Delhi tegen de apathie van de regering bij het afschaffen van de onmenselijke praktijk van handmatig poepruimen. Tenzij er binnenkort wetgeving komt zullen ze met duizenden terugkeren en er voor zorgen dat het parlement niet meer kan functioneren.


Poepruimers demonstreren in New Delhi. Foto: Safai Karmachari Andolan
Campagnevoerders voor de uitroeiing van het handmatig poepruimen in India zijn het beu langer te wachten op de invoering van een nieuwe wet die deze walgelijke en onmenselijke praktijk gaat verbieden. Op woensdag 7 augustus kwamen honderden poepruimers bijeen in New Delhi om te protesteren tegen de passiviteit van de regering en te eisen dat het parlement het langverwachte wetsvoorstel zonder vertraging zal aannemen.

Indien de wetgevers niet onmiddellijk in actie komen, dan dreigen duizenden safai karmacharis (poepruimers) bij het parlement te gaan posten op de dag van de eerstvolgende zitting, en te demonstreren tegen alle parlementsleden in hun respectievelijke kiesdistricten.

Behandeling wet vertraagd
De ‘Wet op het Verbod op Werken van Handmatige Poepruimers en hun Rehabilitatie’ (Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Bill) werd in september 2012 aan het parlement voorgelegd, maar is nog steeds in behandeling. Een verzoek om eindelijk het wetsvoorstel aan te nemen is opgenomen in een memorandum aan de Indiase premier Manmohan Singh.

Andere eisen zijn een snellere en royalere rehabilitatie van handmatige poepruimers evenals een hogere compensatie aan de families van de rioolwerkers die hun leven hebben verloren tijdens de uitoefening van hun gevaarlijke beroep. Het memorandum vraagt ook om een nieuw wetsvoorstel met betrekking tot de poepruimers die aangesteld zijn om spoorwegen schoon te houden.

Excuses voor eeuwenlange vernedering
Bovendien hebben de handmatige poepruimers om excuses gevraagd van de Indiase premier namens de hele natie "voor alle vernederingen die safai karmacharis eeuwenlang hebben ondergaan als gevolg van een op afkomst gebaseerd beroep en van de onaanraakbaarheid opgelegd door het kastensysteem van de maatschappij".

De demonstratie in New Delhi werd georganiseerd door de organisatie Safai Karmachari Andolan (SKA), die al meer dan 25 jaar een toonaangevende rol speelt in de campagne tegen het strontruimen in India. Een groep voormalige poepruimers verbrandde de manden die worden gebruikt bij dit werk en die een symbool zijn geworden voor de vernederingen waaronder de poepruimers hebben te lijden.

Stilzwijgen verbroken
"We vechten voor onze waardigheid. We hebben eeuwenlang geleden en nu ons stilzwijgen verbroken”, zei nationaal SKA-voorzitter Bezwada Wilson. "Het is de verantwoordelijkheid van de regering om problemen aan te pakken, maar tot nu toe is zeer weinig gedaan op dit gebied”, voegde hij eraan toe.

De onmenselijke praktijk van handmatig poepruimen is een op de kastenhiërarchie gebaseerd erfelijk werk waarbij vooral Dalit-vrouwen een schamel inkomen verdienen met het met hun blote handen reinigen van droge latrines. Onder de definitie van poepruimers vallen nu ook rioolwerkers - vooral Dalits - die zonder beschermende uitrusting in zeer gevaarlijke omstandigheden hun werk doen.

Internationale veroordeling
In de afgelopen jaren wordt de praktijk kritisch gevolgd door internationale mensenrechtenorganisaties. In januari 2013 noemde de Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, mevrouw Navi Pillay, het handmatig poepruimen "een zeer ongezond, onsmakelijk en onwaardig werk opgedrongen aan deze mensen vanwege het stigma van hun kaste".


Meer informatie:


laatste wijziging: