terug
(IDSN, 2-5-2013)

Speciale VN-Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen:

Cultuur van straffeloosheid schaadt Dalit-vrouwen


Op de laatste dag van haar bezoek aan India zei de Speciale VN-Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen, mevrouw Rashida Manjoo, dat Dalit-vrouwen enkele van de ergste vormen van discriminatie en onderdrukking ondervinden.


Speciale VN-Rapporteur Rashida Manjoo
India liet een kans liggen, zegt Manjoo, toen onlangs nieuwe wetgeving met betrekking tot verkrachting werd geïntroduceerd. De wetgevende maatregelen, goedgekeurd in de nasleep van de brute groepsverkrachting afgelopen december in Delhi, pakken helaas niet de ongelijkheids- en discriminatieproblemen aan die zo nauw verweven zijn met geweld tegen vrouwen.

Dit is een van de ‘boodschappen’ in een verklaring van de Speciale VN-Rapporteur inzake geweld tegen vrouwen, Rashida Manjoo, die gisteren een officiële missie naar India afsloot. Zij benadrukte dat een wettelijke en beleidsmatige aanpak onvoldoende is zonder discriminatie en geweld aan te pakken alsmede de alomtegenwoordige cultuur van straffeloosheid in India.

Veel van Manjoo’s observaties zijn van bijzonder belang voor Dalit-vrouwen en vrouwen uit andere onderdrukte en gemarginaliseerde gemeenschappen. De Speciale Rapporteur noemde kastengerelateerde discriminatie en geweld als enkele van de vele uitingen van geweld tegen vrouwen en meisjes in India. Dergelijke uitingen zijn geworteld in discriminatie en ongelijkheid, en zijn sterk verbonden met de sociale en economische situatie van vrouwen, laat ze weten.

Falen Indiase regering
Mevrouw Manjoo merkte op dat Dalit-, Adivasi (tribale) en andere minderheidsvrouwen "aan de onderkant van de politieke, economische en sociale systemen leven, en een aantal van de ergste vormen van discriminatie en onderdrukking ondervinden – en daarmee hun sociaal-economische kwetsbaarheid al generaties lang bestendigen."

Aan het eind van haar verklaring somde de Speciale Rapporteur een aantal aanbevelingen van verschillende VN-organen op, welke onder blijk geven van grote bezorgdheid over de "voortdurende wreedheden begaan tegen Dalit-vrouwen" en de "cultuur van straffeloosheid voor schendingen van de rechten van Dalit-vrouwen".

Deze observaties werden verwelkomd door het Dalit-vrouwenrechtenplatform, AIDMAM, die deze beschouwt als "een aanwijzing van het falen van de Indiase regering om Dalit-vrouwen te beschermen tegen stelselmatig geweld en discriminatie". De AIDMAM-verklaring voegt daar aan toe dat "de daders en gezagsdragers straffeloosheid genieten, terwijl slachtoffers van bruut geweld blijvend slachtoffer zijn."

Rashida Manjoo bezocht tijdens haar 10-daagse bezoek verschillende Indiase deelstaten, en had ontmoetingen met zowel ambtenaren als vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, waaronder een aantal Dalit-vrouwen. Haar verslag van de reis zal in juni 2014 aan de VN-Mensenrechtenraad worden voorgelegd.


Meer informatie:


laatste wijziging: