terug
(IDSN, 24-4-2013)

Groot-Brittannië maakt kastendiscriminatie strafbaar


Als eerste land buiten Zuid-Azië heeft het Verenigd Koninkrijk besloten tot wet-geving tegen kastendiscriminatie. Deze vorm van discriminatie wordt vanaf nu als ‘een aspect van ras’ opgenomen in de Britse non-discriminatiewetgeving.

Dit voorjaar hebben actievoerders drie demonstraties tegen kastendiscriminatie georganiseerd. (foto: CasteWatchUK)

Het jarenlang campagnevoeren voor een wet om kastendiscriminatie te verbieden werd gisteren eindelijk beloond, toen de Britse regering een volledige ommezwaai maakte en besloot om de honderdduizenden Britse Dalits wettelijke bescherming te bieden.

Na een eerdere nederlaag van de regering in het Britse Hogerhuis, dat nu twee keer gestemd heeft voor het uitbannen van kastendiscriminatie, heeft staatssecretaris voor het bedrijfsleven Vince Cable aangekondigd dat ’s lands Equality Act (Wet voor Gelijke Rechten) ervoor zal zorgen dat ‘kaste behandeld wordt als ras’. Er zat al een clausule over kastendiscriminatie in deze wet, maar tot nu toe had de Britse overheid deze nog niet ‘geactiveerd’ ofwel kracht van wet gegeven.

Wet tegen kastendiscriminatie met gejuich begroet
Jo Swinson, Minister voor Gelijkheid, stelde in het Lagerhuis dat de regering onderkent dat kastendiscriminatie bestaat in het Verenigd Koninkrijk en dat dit "onaanvaardbaar" is. Ze voegde eraan toe dat "zeer uitgesproken meningen over deze kwestie zijn geuit in het Hogerhuis en dat, in het licht van deze standpunten, de regering haar positie heeft heroverwogen en heeft besloten kaste-gerelateerde wetgeving in te voeren."

De beslissing is een grote overwinning voor de actievoerders die al jarenlang onvermoeibaar hebben betoogd dat de honderdduizenden Dalits die zich aan de onderkant van de kaste-hiërarchie van de Britse hindoe- en Sikhgemeenschap bevinden, rechtsbescherming moet worden geboden. Vanaf nu zal het illegaal zijn om Dalits te discrimineren op basis van hun kaste.

Toen het nieuws over de ommezwaai van de overheid de 1000 demonstranten bereikte die zich buiten het Parlement in het kader van hun campagne voor de afschaffing van kastendiscriminatie hadden verzameld, werd dat met luid gejuich begroet.

"Wij staan vandaag zij aan zij zoals we dat de afgelopen 10 jaar hebben gedaan, nu om een overwinning aan te kondigen en te proosten op onze regering voor de handhaving van het essentiële Britse begrip van rechtvaardigheid en gelijkheid", zei Meena Varma, directeur van Dalit Solidarity Network UK.

Historisch besluit
Het is een historisch besluit van de Britse regering omdat hiermee het Verenigd Koninkrijk het eerste land in Europa - en zelfs buiten Zuid-Azië – wordt waar kastendiscriminatie illegaal is geworden.

"De Britse regering heeft een belangrijke en noodzakelijke stap gezet naar het uitbannen van kastendiscriminatie. We hopen dat deze beslissing een voorbeeld zal zijn voor andere landen. Kastendiscriminatie is een wereldwijd probleem voor honderden miljoenen mensen in vele delen van de wereld", aldus Rikke Nöhrlind, coördinator van het International Dalit Solidarity Network.


Meer informatie:


laatste wijziging: