terug
(IDSN, 17-1-2013)

Dalit-vrouwen veelvuldig slachtoffer

Europees Parlement dringt bij India aan om geweld tegen vrouwen te bestrijden


Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over geweld tegen vrouwen in India. Het document bevat diverse verwijzingen naar kastendiscriminatie en de situatie van Dalit-vrouwen.
De Dalit Mahila Garima Yatra demonstreert in solidariteit met slachtoffers verkrachting.

Het Europees Parlement sprak vandaag “haar grote bezorgdheid [uit] over het wijdverbreide geweld tegen Dalit-vrouwen en -meisjes in India, waaronder seksueel geweld gepleegd door mannen van dominante kastes.” Als vervolg op een debat van 45 minuten over geweld tegen vrouwen in India, waarbij de Dalit-vrouwen regelmatig werden genoemd, nam het Parlement een resolutie aan die een aantal verwijzingen bevat naar kastendiscriminatie en Dalit-vrouwen.

De resolutie spreekt zorg uit over het “buitengewone hoge niveau van straffeloosheid” in gevallen van seksueel geweld tegen Dalit-vrouwen en roept de Indiase regering op om “alle gevallen van geweld tegen vrouwen gelijk te behandelen en deze gelijk, eerlijk, transparant en voortvarend te onderzoeken en te vervolgen.”

De resolutie constateert ook dat “vrouwen en meisjes die getroffen worden door kastendiscriminatie extra kwetsbaar zijn voor diverse vormen van seksueel geweld, gedwongen en rituele prostitutie, vrouwenhandel, huiselijk en bestraffend geweld als ze recht zoeken voor tegen hen begane misdaden.”

Volgens de resolutie heeft “de Pipili Gang groepsverkrachting van 29 november 2011 opnieuw laten zien dat de autoriteiten de zaak weigerden te registreren en dat slechts na tussenkomst van de Hoge Gerechtshof het meisje behoorlijke zorg kreeg, hoewel zij later aan haar verwondingen bezweek.”

Het is de tweede keer in een maand dat het Europees Parlement zich bezighoud met de zeer problematische mensenrechtensituatie in India. In december nam het Parlement een scherp geformuleerde resolutie over kastendiscriminatie aan. De nieuwe resolutie refereert ook naar dit document en naar de (concept) VN Principes en Richtlijnen om kastendiscriminatie te bestrijden.

Het onderwerp geweld tegen vrouwen kwam naar voren in de nasleep op de brute groepsverkrachting van een 23 jarige vrouwelijke student op 16 december 2012. Zij overleed later aan haar verwondingen.

Dit tragische voorval veroorzaakte massaprotesten in India, evenals wereldwijde media aandacht. Het bracht een aantal deskundigen er ook toe te constateren dat het grote aantal verkrachtingen van Dalit-vrouwen in India niet tot dezelfde verontwaardiging leidt.


Meer informatie:


laatste wijziging: