(IDSN, 13-3-2012)
VN expert: Dalit-mensenrechtenverdedigers hebben dringend bescherming nodig
De bijeenkomst volgde op de publicatie van een rapport van Ms. Sekaggya over de situatie van Dalit-verdedigers naar aanleiding van haar bezoek aan India in 2011. Ms. Sekaggya vatte haar bevindingen als volgt samen:
In een geschreven statement voor de bijeenkomst benadrukte Mr. Bijo Francis van het Asian Legal Resource Centre de rol van de politie in schendingen van de rechten van Dalits en de noodzaak van hervormingen bij de politie: Ms. Sekaggya riep op tot bescherming van Dalit-mensenrechtenverdedigers op zowel nationaal als deelstaatniveau met een programma om juist de meest kwetsbare mensenrechtenverdedigers te bereiken.
Panelleden van regionale mensenrechtenorganisaties en nationale Dalit-organisaties vertelden soortgelijke verhalen over de problemen van Dalit-mensenrechtenverdedigers in Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka. In alle landen, inclusief India, zijn vrouwelijke Dalit-mensenrechtenverdedigers bijzonder kwetsbaar. Ms. Nimalka Fernando, president van de International Movement Against All Forms of Discrimination and Racism (IMADR), benadrukte vanuit het regionale perspectief: Paul Divakar van de National Campaign on Dalit Human Rights sprak over de noodzaak om het patroon van straffeloosheid te doorbreken. In combinatie met het niet uitvoeren van wetten en het falende rechtssysteem is dat het sleutelprobleem. Mr. Divakar stelde onder meer voor dat de VN een thematisch onderzoek doet naar kastendiscriminatie en dat het ‘Mensenrechtenexamen’ (Universal Periodic Review) dat zowel India als het Verenigd Koninkrijk binnenkort moeten afleggen gebruikt zou moeten worden om de kwesties waarmee Dalits en Dalit-mensenrechtenverdedigers worden geconfronteerd aan de orde te stellen. Mr. Abul Bashar, coördinator van het Bangladesh Dalit and Excluded Rights Movement legde uit dat er, net als in sommige andere landen, geen speciale beschermingsmaatregelen voor Dalits zijn en dat deze er snel zouden moeten komen. Hoewel ze zich inzetten voor de meest basale rechten voor hun gemeenschap worden Dalit-leiders en -mensenrechtenactivisten niet erkend als mensenrechtenverdedigers. De coördinator van het Dalit Solidarity Network in the UK, Ms. Meena Varma, gaf aan hoe denken in termen van kaste naar het Verenigd Koninkrijk is geëxporteerd en negatieve gevolgen heeft voor de Dalits in de diaspora-gemeenschappen. Mensenrechtenverdedigers voeren campagne om de regering van het Verenigd Koninkrijk te bewegen om in de anti-discriminatie-wetgeving ook discriminatie op basis van kaste op te nemen.
De bijeenkomst werd georganiseerd door de Movement Against All Forms of Racism and Discrimination (IMADR) met medewerking van het Asian Legal Resource Centre, de National Campaign on Dalit Human Rights en het International Dalit Solidarity Network.
|
laatste wijziging:
|