100 DAGEN CAMPAGNE TEGEN KASTENDISCRIMINATIEGeef uw steun aan de campagne in Nepal tegen kastendiscriminatie en onaanraakbaarheid van het VN Mensenrechtenbureau en de National Dalit Commission in Nepal.Teken HIER de petitie. Het kost niet meer dan een minuut. Kopenhagen/Utrecht, 23 september 2011
PersberichtVN Mensenrechtenbureau en National Dalit Commission Nepal lanceren:100 dagen campagne tegen kastendiscriminatie en onaanraakbaarheid"Ik sta pal voor het beëindigen van kastendiscriminatie en onaanraakbaarheid!", zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pilley, in haar videoboodschap (hieronder) bij de start van de 100 dagen campagne die door haar organisatie en de National Dalit Commission in Nepal is gelanceerd. De Hoge Commissaris moedigt iedereen aan om toe te zeggen zich actief in te zetten om kastendiscriminatie(1) en onaanraakbaarheid te beëindigen. De website van de campagne verzameld die toezeggingen en verwerkt ze in kleurrijke vingerafdrukken die de afwijzing symboliseren van degenen die zich uitspreken deze afschuwelijke vorm van discriminatie.
"De campagne is een fantastisch initiatief en we moedigen iedereen aan om naar de website te gaan en zijn of haar betrokkenheid kenbaar te maken om een van de grootste mensenrechtenschendingen ter wereld uit te bannen", zegt IDSN coördinator Rikke Nöhrlind. Hoewel de campagne vooral is gericht op Nepal, spoort IDSN de internationale gemeenschap, mensenrechtenverdedigers en natuurlijk ook Dalits zelf aan om deze gelegenheid aan te grijpen om hun steun voor deze campagne uit te spreken. Dat draagt er aan bij dat de 260 miljoen die wereldwijd het slachtoffer van kastendiscriminatie zijn, uit hun situatie van onderdrukking kunnen ontsnappen. IDSN dringt er bij politieke leiders, zakenmensen en invloedrijke beleidsmakers wereldwijd op aan om zich uit te spreken tegen kastendiscriminatie en dat via de website te laten weten. "Het Nederlandse parlement heeft zich in juni via een motie uitgesproken voor een actieve Nederlandse rol bij het bestrijden van kastendiscriminatie, onder meer via de EU, de VN en het bedrijfsleven. Wij wachten nu op daadwerkelijke actie", laat Gerard Oonk, coördinator van het Dalit Netwerk Nederland, weten. De regering van Nepal heeft dit jaar een wet tegen kastendiscriminatie en onaanraakbaarheid aangenomen. De Nepalese National Dalit Commission en het VN Bureau voor Mensenrechten hebben samen gezorgd voor een snelle aanname van de wet en gezorgd dat deze is gebaseerd op internationale verdragen. "Door deze belangrijke maatregel om deze praktijken te beëindigen, is Nepal een leider geworden in de wereldwijde strijd tegen kastendiscriminatie", zegt Mrs. Pillay in haar toespraak waarin ze de rol van Nepal in deze wereldwijde strijd toejuicht. Diverse bewustwordingsprogramma’s via onder meer film en video, verspreiding van posters en folders, alsmede discussieprogramma’s, zullen door het hele land worden georganiseerd voordat de campagne vlak voor kerst wordt afgesloten. (1) Kastendiscriminatie onderwerpt degenen onderin het kastensysteem, bekend als Dalits of ‘onaanraakbaren’ tot allerlei vormen van onderdrukking, geweld en dwingt hen in afzondering van de rest van de samenleving te leven. Dit beperkt in sterke mate hun rechten op werk, onderwijs en basisvoorzieningen als water, sanitatie en gezondheidszorg. Er zijn wereldwijd 260 miljoen Dalits, merendeels in Zuid-Azië.
|
laatste wijziging:
|