![]() | ![]() |
(PDSN/IDSN, sep 2014)
Nota gepresenteerd aan VN Experts MensenrechtenReligieuze minderheden in Pakistan: DalitsEr is in toenemende mate sprake van discriminatie, vervolging en geweld tegen religieuze minderheden in Pakistan en een gestage uitholling van hun burgerrechten. Groeiend extremisme en een verhoogd gevoel van religieuze identiteit onder de meerderheid van de bevolking ten koste van de identiteit als staatsburger, zorgt bij de minderheden voor een intenser gevoel van vervreemding van de reguliere samenleving. Het groeiend aantal incidenten van groepsgeweld, gerichte moorden, beschuldiging van godslastering, gedwongen bekering van minderjarige meisjes en het onvermogen van de overheid om schendingen van de rechten van minderheden te beteugelen zijn zeer verontrustend. De mate van geweld en van bedreiging van hun identiteit, cultuur, religie, hun leven en hun eigendommen hebben een punt bereikt waarop de minderheden in voortdurende angst leven en bezorgd zijn en zich zorgen maken over een dreigende ramp. Veel Dalits in Sindh De moslim-meerderheid van de bevolking (officieel 96,28 procent) is verdeeld in soennieten (80 procent), waaronder verschillende sub-sekten (zoals Deobandi en Brelvi), en een aanzienlijke sjiitische minderheid (20 procent) en de afstammelingen daarvan (zoals Bohra en Ismali). De niet-islamitische minderheid, 3,7 procent van de totale bevolking, omvat hindoes, christenen, Sikhs, Parsi's, Jains, Kalashas en Ahmedis. Hindoes zijn met twee miljoen mensen de grootste religieuze minderheid. Officieel is de hindoeïstische bevolking opgedeeld in hindoes (jati) en 'geregistreerde kasten' (kastelozen ofwel Dalits). De laatste volkstelling, gehouden in 1998, gaf een lage bevolkingsdichtheid (0,25 procent) voor Dalits, tegen 1,6 procent voor hogere kaste hindoes van de totale religieuze minderheidsbevolking. Deze cijfers worden aangevochten door mensenrechtenactivisten. Cijfers uit de praktijk wijzen op een groter aantal Dalits die gediscrimineerd worden door zowel de islamitische meerderheid als de hogere kaste hindoes.
Minderheden slecht vertegenwoordigd
In het nationale parlement zijn er op een totaal van 342 zetels 10 zetels gereserveerd voor religieuze minderheden, terwijl hen vier zetels zijn toegewezen in de Senaat (van de 104). In de provinciale parlementen heeft Punjab 8 gereserveerde plaatsen (op de 371) voor de minderheiden (op de 371), in Sindh 9 op de 168, in Khyber Pakhtoonkhwa 3 op de 124, en in Baluchistan 3 op de 65.
Gedwongen bekeringen Het probleem van gedwongen bekering wordt verergerd door het ontbreken van hindoe-privaatrecht [o.a. over scheiding, erfenissen etc]. Dat is al 67 jaar het geval, sinds de oprichting van het land. Dit zijn geen prioriteiten voor de meerderheid van de parlementsleden, en de paar hindoes die parlementariër zijn geweest behoorden tot de hogere kaste en hadden vaak een patriarchale en orthodoxe mentaliteit. Ontheiliging van de dode lichamen van leden van Dalit-gemeenschap die haar doden begraaft heeft zich voorgedaan in het district Badin. Twee van dergelijke incidenten werden gemeld in 2013. De dode lichamen van Bhuro Bheel, een volkszanger, en een andere Bheel werden verwijderd door fanatieke moslims onder het voorwendsel dat ze werden begraven op het islamitische deel van de begraafplaats.
Moord, verkrachting en intimidatie In een recente geval van geweld tegen minderheden werden twee broers, Heera Lal en Ashok Kumar, behorende tot de Malhi-gemeenschap (een sub-kaste van hindoes), op 1 augustus 2014 gedood in de stad Umerkot. Het district Umerkot grenst aan India en kent een omvangrijke hindoebevolking, waaronder een groot aantal Dalits. Het incident heeft angst gezaaid onder de lokale hindoes, en het is de politie niet gelukt om de moordenaars te arresteren, ondanks dat er bijna twee maanden zijn verstreken. Lokale leiders vrezen dat dergelijke incidenten zullen leiden tot een verdere intimidatie van de reeds gemarginaliseerde gemeenschap. Er zijn ook meldingen van de migratie van een aantal Hindoe-gezinnen naar India als gevolg van toenemend geweld daartegen. Er zijn nog geen betrouwbare gegevens hierover beschikbaar, maar het vereist aandacht en actie.
Uitdagingen en beperkingen Dalits worden gediscrimineerd om vier eigenschappen van hun status in Pakistan: ze zijn hindoe, van lage kaste, arm en ze wonen op het platteland. Gebrek aan onderwijs is hun grootste belemmering. Het goeddeels ontbreken van zeggenschap en vertegenwoordiging is een andere ernstige belemmering voor de Dalits. Ze worden niet vertegenwoordigd in zowel de meerderheids- als de minderheidsbesluitvormingsorganen, omdat de minderheidsvertegenwoordiging door hogere kaste en vermogende hindoes wordt waargenomen. De problemen waarmee de lagere rechterlijke macht wordt geconfronteerd variëren van zwak en verouderd juridisch onderwijs, gebrekkige infrastructuur, ad-hoc beleid, politiek gemotiveerde benoemingen en overplaatsing naar plaatsen zonder beveiliging en veiligheid van het gerechtelijk personeel bij bedreigingen, intimidatie en geweld door ontevreden partijen en extremistische groepen.
Positieve ontwikkelingen Minderheidsrechtenadvocaten, waaronder ook hindoes, hebben positieve veranderingen gemeld in de rechterlijke macht in de afgelopen jaren omdat het Gerechtelijk Beleid 2009 en haar herzieningen in 2010, 2011 en 2012 geprobeerd hebben om uitvoering van zaken te bespoedigen. De meeste gevallen worden inmiddels binnen twee tot drie maanden afgewikkeld. De nadruk ligt op strikte naleving van de richtlijnen voor rechters en de principes, de toepassing van criteria voor het werven van magistraten en neutraliteit en objectiviteit bij de toepassing van het recht. Het beleid kent de bepaling dat rechters met vooroordelen tegen niet-moslims dergelijke gevallen niet kunnen behandelen. Aanbevelingen aan de regering van Pakistan
Meer informatie: Opmerkingen en aanbevelingen VN over kastendiscriminatie in Pakistan:
|
laatste wijziging:
| ![]() |