back
(Maart 2016)

Dalit Solidariteitsnetwerken 2015

Dalit Netwerk Nederland / Landelijke India Werkgroep

Uit: Annual Report International Dalit Solidarity Network 2015 (p. 31)


...
[7] Rapporten – kaste & bedrijfsleven

Rock Bottom – Modern Slavery and Child Labour in India Granite Quarries
"De rente op een lening is vaak zo hoog - tot 48 procent per jaar - dat de werknemers de lening nauwelijks kunnen terugbetalen. Deze schuldslavernij is rechtstreeks gekoppeld aan het feit dat meer dan driekwart van de werknemers Dalits ('kastenlozen') zijn of uit de laagste kasten komen, en extra kwetsbaar zijn door discriminatie."

Cotton’s Forgotten Children – Almost half a million Indian children produce cottonseed
"Bijna een half miljoen Indiase kinderen werken aan de productie van katoenzaad, de basis voor onze kleding en alle andere textielproducten die we gebruiken. Ongeveer 200.000 van hen zijn jonger dan 14 jaar." "De meeste kinderen die in de katoenzaadbedrijven werken behoren tot arme Dalit- ('kastenloze'), Adivasi- (tribale) of lagere-kasten-families."

Soiled Seeds - Child Labour and Underpayment of Women in Vegetable Seed Production in India
"Bijna 156.000 Indiase kinderen zijn werkzaam bij de productie van groentezaden (tomaat, hete peper, okra); hiervan zijn er 50.000 jonger dan 14. De grote meerderheid van hen is ofwel Dalit, lage kaste of Adivasi (tribaal). Allen zijn ze blootgesteld aan zware werkomstandigheden, waaronder het gebruik van giftige pesticiden en lange werkdagen. De meesten verlaten school tussen hun 11e en 13e jaar."

[1] Het Dalit Solidarity Network in het Verenigd Koninkrijk en een lid van het Dalit Netwerk Nederland, Landelijke India Werkgroep, waren zeer betrokken bij het aankaarten van het kastenprobleem in relatie tot arbeid, slavernij en grote ondernemingen.

[2] De Landelijke India Werkgroep (LIW) publiceerde een rapport over steengroeven, twee rapporten over de zaadsector in India, en daarnaast diverse artikelen over de kledingindustrie waaruit blijkt dat Dalits, mensen van een lage kaste en Adivasi de belangrijkste slachtoffers zijn van kinderarbeid, moderne vormen van slavernij en uitbuiting. Alle drie de rapporten en de artikelen leidden tot Kamervragen die resulteerden in beloftes en actie met betrekking tot dialoog met de Indiase regering en druk op bedrijven. In het geval van de sectoren katoenzaad en groentezaad zijn verschillende multinationals en Indiase zaadbedrijven bij elkaar komen samen met NGO's en vakbonden in India om te werken aan de bestrijding van kinderarbeid en het verhogen van de lonen van vrouwen.

[3] De LIW maakte ook deel uit van het onderhandelingsteam van NGO’s dat met brancheorganisaties in de kledingindustrie, vakbonden en overheid werkte aan een zogenaamde Convenant (bindende overeenkomst) in de sector. Dalits zijn als specifieke groep in de paragraaf over discriminatie en kinderarbeid in het document opgenomen.

[4] Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) leverde ook bijdragen voor de Speciale VN-Rapporteur voor de slavernij, Urmila Bhoola, voor haar rapport over de wereldwijde toeleveringsketens. De informatie over moderne vormen van slavernij - vooral van Dalits - in de kledingindustrie en natuursteenindustrie maakte deel uit van het eindrapport. DNN nam ook deel en leverde een schriftelijke bijdrage aan de tweedaagse bijeenkomst georganiseerd door de OHCHR over een VN Guidance Tool over kastendiscriminatie met speciale aandacht voor specifieke toeleveringsketens.

...

[5] In Nederland werd de kwestie van kastendiscriminatie voorgelegd aan de regering in het kader van besprekingen over specifieke toeleveringsketen. Het bezoek van de Nederlandse minister-president aan India leidde tot gezamenlijke actie van zes NGO's, waaronder Amnesty en Greenpeace, met betrekking tot de steeds meer beperkte bewegingsvrijheid voor mensenrechtenverdedigers en het maatschappelijk middenveld in India. Dit resulteerde ook in een gezamenlijk opiniestuk in een groot landelijk dagblad [Volkskrant], relevante Kamervragen en het vragen van aandacht voor de beperking van de vrijheid van meningsuiting aan een Indiase minister door de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

...

[6] Het Dalit Netwerk Nederland bleef zeer actief op haar website dalits.nl waar meer dan 30 artikelen werden gepubliceerd, voor een deel bewerkingen van artikelen van IDSN. De website had meer dan 80.000 bezoekers. De Dalit-kwestie komt ook vaak aan bod in de Nederlandse en Engelse digitale nieuwsbrief [IndiaNieuws/IndiaNews] van de Landelijke India Werkgroep.

...


last modification: