terug
(IDSN, 26-9-2018)

Sterfgevallen rioolwerkers ontketenen protesten die einde eisen aan handmatig poepruimen in IndiaDalits in India worden al eeuwenlang gedwongen om zonder geschikt gereedschap of beschermende uitrusting droge latrines, riolen en septic tanks schoon te maken, een praktijk die bekend staat als 'handmatig poepruimen'. Dit is niet alleen mensonwaardig, maar ook extreem gevaarlijk werk, en activisten voeren al vele jaren campagne voor de correcte tenuitvoerlegging van wetten die deze praktijk verbieden en om degenen die erbij betrokken zijn te rehabiliteren. In de afgelopen maand is gebleken dat alleen al in Delhi een schrikbarend hoog aantal sterfgevallen is van rioolwerkers die zonder beschermende uitrusting zijn neergelaten in de riolen van de stad. Activisten sturen de boodschap #stopkillingus India rond en eisen dat deze kastengerelateerde praktijk nu beëindigd moet worden.

De oproep tot actie komt van Safai Karamchari Andolan (SKA), een organisatie die vecht voor de rechten van handmatige poepruimers en die hen helpt zich los te maken uit deze praktijk. Onder de demonstranten bevinden zich familieleden van velen die stierven als handmatige poepruimer, en mensenrechtenactivisten, waaronder veel leden van IDSN. SKA meldde dat in het laatste decennium ongeveer 1800 rioolreinigers de stikkingsdood stierven. En demonstrant meldde: "Ik verloor mijn enige zoon - hij ging de riolen in en kwam er niet meer uit. Hoelang worden we nog met zulke sterfgevallen geconfronteerd?"

IDSN brengt het probleem van handmatig poepruimen al meer dan een decennium aan de orde op fora waar ook ter wereld, en ondanks aangenomen en aangepaste wetten die deze praktijk moeten verbieden blijft die onverminderd voortduren.


Meer informatie over handmatig poepruimen:

Eerdere nieuwberichten IDSN over handmatig poepruimen:

[vertaling: Landelijke India Werkgroep]


laatste wijziging: