terug
(IDSN, 31-8-2018)

Krachtige veroordeling door MRG en IDSN van arrestaties prominente mensenrechtenverdedigers in India


Op 28 augustus 2018 werden vijf prominente Indiase mensenrechtenactivisten gearresteerd bij gelijktijdige politie-invallen in Hyderabad, Mumbai, Faridabad, Pune, Ranchi en Goa. De invallen maakten deel uit van een onderzoek naar gebeurtenissen die eerder dit jaar plaatsvonden tijdens een Dalit-herdenking van een veldslag in 1818 in Bhima Koregaon, waarin veel Dalits het leven lieten, en zij volgen op een omvangrijker hardhandig optreden tegen Indiase activisten in de afgelopen maanden.


(v.l.n.r. Sudha Bharadwaj, Vernon Gonsalves, Varavara Rao, Gautam Navlakha en Arun Ferreira)
“Deze en andere willekeurige arrestaties onder­mijnen de vrijheid van menings­uiting en afwijkende meningen, de hoek­stenen van werkelijk democra­tische samen­levingen”, benadrukt Carl Söderbergh, beleids- en communicatie­directeur bij Minority Rights Group International (MRG). “India zou een veilig thuis moeten zijn voor ideeën en argumenten, en degenen die pleiten voor gelijkheid en eerlijk­heid zouden eerder gelauwerd moeten worden dan bedreigd en gedetineerd.”

De gearresteerde activisten zijn de bekende vakbondsactivist en advocaat Sudha Bharadwaj, de frequent publicerende schrijver en burger­rechten­activist Gautam Navlakha, intellectueel en dichter Varavara Rao, de activistische advocaat Arun Ferreira en advocaat Vernon Gonsalves. Ze hebben zich al lange tijd ingezet voor de minder­heden van India en de gemargina­liseerde bevolkings­groepen, waaronder Dalits en Adivasi. De politie nam tijdens de gecoördineerde invallen laptops, mobiele telefoons en diverse lectuur mee uit hun huizen.

De activisten werden gearresteerd omdat zij in januari 2018 tot geweld in Bhima Koregaon zouden hebben aangezet en worden ervan beschuldigd 'maoïstische banden' te hebben. De beschuldigingen tegen de activisten zijn onder meer schendingen van verschillende delen van de Indiase strafwet, inclusief de draconische antiterreurwetgeving, en de wet betreffende onwettige activiteiten (Unlawful Activities (Prevention) Act), die de politie de bevoegdheid geeft invallen te doen en zonder arrestatiebevel mensen aan te houden als het vermoeden bestaat dat zij 'terroristische daden of onwettige activiteiten ondersteunen'. Het geeft de politie ook 180 dagen om gegevens over de aanklacht te verstrekken in plaats van de gebruikelijke 90 dagen.

De arrestaties worden bekritiseerd als een politiek gemotiveerde poging om afwijkende meningen te onderdrukken, waardoor een klimaat van angst en intimidatie in India ontstaat. Ze volgen op een golf van arrestaties met vergelijkbare aanklachten in juni van dit jaar, ook wijdverbreid veroordeeld omdat de aanklachten niet overeenkomen met wat ter plekke werd gerapporteerd.

“India heeft een uitstekend beleid voor Dalits en Adivasi. Het zou de rechten van Dalits moeten beschermen en kastenonderdrukking moeten bestrijden,” zei Paul Divakar van de National Campaign for Dalit Human Rights (NCDHR). “In plaats daarvan arresteert ons land onze leiders op oneigenlijke en onwettige gronden, in een staaltje van totale minachting voor de vrijheid van meningsuiting en fundamentele mensenrechten.”

Dalits en andere gemarginaliseerde groepen in India verzetten zich steeds meer tegen de schending van hun rechten en eisen gerechtigheid op. Dit heeft tot een gewelddadige tegenreactie geleid, ook van dominante kasten, en verhoogde de spanningen en het aantal aanvallen. Uit cijfers van het National Crime Records Bureau blijkt dat de misdaden tegen Dalits in India tussen 2006 en 2016 met 25% zijn gestegen.

Hoewel de activisten uiteindelijk wel zullen worden vrijgesproken, ondermijnt het inperken van hun vrijheid hun belangrijke werk en riskeren ze intimidatie en mishandeling tijdens hun in hechtenis name.

“We zijn solidair met de gearresteerde activisten en vragen om de onmiddellijke opheffing van hun opgelegde huisarrest in afwachting van nader onderzoek, en voor de vrijlating van andere mensenrechtenverdedigers die onterecht het doelwit zijn alleen maar omdat ze zich inzetten voor de waarborg van gerechtigheid”, aldus Meena Varma, directeur van het International Dalit Solidarity Network.


[vertaling: Landelijke India Werkgroep]


laatste wijziging: