terug
(IDSN, 20-12-2017)

Amnesty International:

Dalit-mensenrechtenverdedigers lopen ernstig risico


Een nieuw rapport van Amnesty International schetst een grimmig beeld van de situatie van mensenrechtenverdedigers wereldwijd die worden geconfronteerd worden met dood, vervolging en treiterijen bij het uitvoeren van hun mensen­rechten­werk. Het rapport richt met name haar aandacht op Dalit-mensen­rechten­verdedigers in India.

"In India lopen degenen die pleiten voor de rechten van etnische en religieuze minderheden en strijden tegen kastendiscriminatie, voortdurend het risico aangevallen te worden. De groepen die daar het meest het slachtoffer van worden, zijn Dalits (leden van de lagere kasten) en Adivasi (leden van inheemse en tribale groepen)," stelt het rapport.

Het rapport, Deadly but Preventable Attacks: Killings and Enforced Disappearances of Those who Defend Human Rights (“Dodelijke aanvallen die voorkomen hadden kunnen worden: Moorden en gedwongen verdwijningen van mensenrechtenverdedigers"), bevat getuigenissen van mensenrechtenverdedigers, maar ook van familieleden en collega's van mensenrechtenverdedigers die zijn omgebracht, en bevat een concrete analyse van de situatie waarmee mensenrechtenverdedigers in India geconfronteerd worden

"Mensenrechtenverdedigers worden niet erkend en beschermd door de staat, maar juist afgeschilderd als 'criminelen', 'buitenlandse agenten', 'anti-nationaal' en 'terroristen', en neergezet als een bedreiging voor ontwikkeling of traditionele waarden. Zulke etiketten zaaien verdeeldheid, geven een boodschap van minachting voor grondrechten af, en geven groen licht voor verdere misstanden," zei Asmita Basu, programmadirecteur bij Amnesty International India.

Het rapport schetst ook de onderliggende kastendiscriminatie en andere schendingen van mensenrechten in India, die het aanpakken van de moeilijke omstandigheden waarmee Dalit-mensenrechtenverdedigers in India te maken hebben nog noodzakelijker maken. Het geeft ook een voorbeeld van een Dalit-mensenrechtenverdediger van IDSN-lidorganisatie NCDHR/NDMJ, die werd vermoord vanwege het uitvoeren van zijn werk.

"Dalit-mensenrechtenverdediger Chandrakant Gaikwad, uit de deelstaat Maharashtra, werd neergeschoten en naar verluidt vermoord door een persoon tegen wie hij een klacht had ingediend wegens het plegen van misdaden tegen Dalits. Chandrakant Gaikwad was vrijwilliger bij de National Dalit Movement for Justice en steunde actief slachtoffers van kastendiscriminatie met het krijgen van toegang tot de rechter door hen te helpen bij het indienen en afhandelen van klachten bij lokale autoriteiten. Hij was herhaaldelijk bedreigd. De vermeende dader was eerder gearresteerd op beschuldiging van misdaden tegen Dalits, maar was op borgtocht vrijgelaten. Er is geen effectief onderzoek naar de moord uitgevoerd," aldus het rapport.

De steeds kleiner wordende ruimte in landen met een kastensysteem is uiterst zorgwekkend, en dit rapport is daar een nieuw bewijs van.


Meer informatie:[vertaling: Landelijke India Werkgroep]


laatste wijziging: