terug
(IDSN, 27-4-2017)

Human Rights Watch: India moet het geweld van ‘koebeschermers’ tegen Dalits en Moslims stoppen


Human Rights Watch heeft een rapport uitgebracht over het geweld tegen Dalits en moslims in India door extremistische hindoe-groeperingen die zich bezighouden met cow protection [‘koebescherming’]. De organisatie eist dat de overheid maatregelen neemt om de slachtoffers gerechtigheid te bieden en deze verontrustende ontwikkeling te bestrijden.


Leden van een groep "koebeschermers" proberen koeien uit een vrachtwagen te laden die de groep op 8 november 2015 in Ramgarh, Rajasthan, tegenhield.
In het rapport schrijft Human Rights Watch (HRW):
"De Indiase autoriteiten zouden onmiddellijk een onderzoek moeten instellen naar zelfbenoemde cow protectors die bruut geweld tegen moslims en Dalits hebben gebruikt naar aanleiding van geruchten dat zij koeien verkocht, gekocht of gedood hebben voor rundvlees, en hen moeten vervolgen, aldus Human Rights Watch. In plaats van een snel gerechtelijk optreden tegen deze ‘koewachten’, die vaak gelieerd zijn aan extremistische hindoe-groepen die verbonden zijn met de heersende Bharatiya Janata Party (BJP), heeft de politie vaak klachten ingediend tegen de slachtoffers van het geweld, hun familieleden en partners conform wetten die het slachten van koeien verbieden."

Gewelddadige campagne
Veel hindoes beschouwen de koe als een heilig dier, en slachten is verboden in grote delen van India waar de hindoes in de meerderheid zijn. Sinds mei 2015 heeft een gewelddadige campagne van ‘koewachten’ tegen de consumptie van rundvlees geleid tot de dood van ten minste 10 moslims, waaronder een 12-jarige jongen, in zeven afzonderlijke gevallen van groepsgeweld. In juli 2016 ontkleedden koewachten in Gujarat vier Dalit-mannen, bonden hen aan een auto en sloegen hen met stokken en riemen vanwege verdenkingen van koe-slachten. In een aantal gevallen hebben de aanvallers hun slachtoffers beroofd van geld en mobiele telefoons en hun eigendommen beschadigd.

“Zelfbenoemde 'koebeschermers' gedreven door onverantwoordelijk populisme doden mensen en terroriseren minderheidsgemeenschappen,” zegt Meenakshi Ganguly, Zuid-Azië directeur van HRW. "De overheid moet dit geweld veroordelen en onmiddellijk actie ondernemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze aanvallen of schuldig zijn aan medeplichtigheid."

Milde vermaningen tolereren geweld
IDSN heeft ook al meerdere malen het probleem van koewachtgeweld tegen Dalits en moslims aangekaart, onder andere in een artikel over hoe de Indiase regering bekritiseerd werd voor passiviteit in de hierboven genoemde geweldszaak in Gujarat.
Het HRW-rapport bevat een overzicht van de vele recente gevallen van schendingen tegen moslims en Dalits, uitgevoerd door koewachtgroepen. Human Rights Watch stelt ook vragen bij de toezegging van de regering met betrekking tot de bescherming van de mensenrechten en het nastreven van gerechtigheid in deze gevallen:
"De milde vermaningen van BJP-leiders wanneer moslims en Dalits worden gelynchd vanwege koeien, geven de boodschap af dat de BJP dit geweld steunt," zegt Ganguly. "In plaats van een regering die universele ontwikkeling belooft, lijkt het er een die onwillig is om de meest kwetsbaren te beschermen."

Lees het volledige Human Rights Watch rapport hier


[vertaling: Landelijke India Werkgroep; origineel artikel: http://idsn.org/hrw-india-must-stop-cow-protection-vigilante-violence-dalits-muslims/]


laatste wijziging: