terug
(The New York Times, 3-8-2016)

Modi en de Dalits van India


Een protest in Ahmedabad, de grootste stad van de deelstaat Gujarat, van duizenden Dalits (kastelozen) afgelopen zondag, heeft de tegenstelling tussen premier Narendra Modi’s belofte van economische kansen voor iedereen en de politiek van verdeeldheid volgens de rechtse Hindoe-ideologie, op scherp gezet.


Leden van India’s Dalit-gemeenschap protesteerden vorige maand in Gujarat, nadat vier Dalit-mannen werden aangevallen door burgerwachten.
Tot het protest was opgeroepen nadat vier Dalits bij het villen van een dode koe - een geminachte taak uitbesteed aan deze reeds lang onderdrukte groep - werden belaagd door ‘burgerwachten’ voor bescherming van de koe, op 11 juli in de buurt van Una, Gujarat. De bende ontblootte het bovenlichaam van de Dalits, ketende hen aan een auto, en sloeg hen urenlang, terwijl de politie en anderen toekeken.

De koe, heilig voor Hindoes, is uitgegroeid tot bliksemafleider voor het hindoe-rechtervleugel onder de Bharatiya Janata Party (BJP) regering van de heer Modi. Modi zelf heeft het vraagstuk van het koe slachten uitgebuit bij demonstraties. De voorzitter van de BJP, Amit Shah, schepte op: "Waar er een BJP-overheid is, is een verbod op rundvlees." Op zondag verklaarde een parlementslid van de BJP, Raja Singh: "Ik betuig mijn volledige steun aan al degenen die het op zich nemen om die paar Dalits een nuttige les te leren."

Het resultaat is wetteloos eigenrecht. Afgelopen september werd een moslimman wiens familie werd verdacht van het eten van rundvlees gedood door een menigte. In maart werden twee veehandelaren gelyncht in de deelstaat Jharkhand.

Dalits hebben geweigerd om dode dieren, waarvan de rottende karkassen zich opstapelden, op te ruimen, totdat ze de garanties kregen dat zij niet zouden worden aangevallen en dat hun jarenlange onderdrukking zou worden aangepakt. Hoewel de ambities en opleidingsniveaus onder de Dalits zijn gestegen, worden ze nog steeds geconfronteerd met afschuwelijke vooroordelen. In januari pleegde een Dalit-student zelfmoord na op basis van zijn kaste belaagd te zijn.

In 2014 won de heer Modi, die Gujarat meer dan 12 jaar bestuurde, met overweldigende meerderheid de nationale verkiezingen van India met de belofte om heel India te transformeren volgens het Gujarat-model van economische ontwikkeling. Protesten in september vorig jaar van de Patels, een middenklasse, boos vanwege een tekort aan banen, gaf aan dat zelfs degenen die het goed zouden hebben in Gujarat, het moeilijk hebben.

Op maandag nam de premier van Gujarat, Anandiben Patel, verkozen tot Modi’s opvolger, ontslag, een teken van bezorgdheid van de BJP dat de onrust in Gujarat de partij bij de deelstaatverkiezingen van volgend jaar en de nationale verkiezingen in 2019, zal schaden. Dat zou heel goed kunnen gebeuren als de heer Modi zijn beschamend stilzwijgen niet verbreekt met betrekking tot de koe-strijders en zijn politieke kompas niet gaat inzetten op een koers van economische kansen, waardigheid en rechtvaardigheid.


[vertaling: LIW]


laatste wijziging: