terug
(IDSN, 25-5-2016)

230 NGO’s kritiseren obstructie door VN-Commissie

IDSN al 8 jaar geblokkeerd bij VN door obstructie India


Meer dan 230 NGO's hebben een beroep gedaan op de leden van de Economische en Sociale Raad van de VN (ECOSOC) om de procedure van de Commissie van NGO’s te herzien die bepaalde mensenrechtenorganisaties - met inbegrip van ISDN – verhindert om zich vrijelijk te verbinden met de VN.

Het is nog nooit eerder gebeurd dat NGO's uit de hele wereld hun krachten hebben gebundeld om vrijheid van samenwerking te verdedigen bij de Verenigde Naties. In een brief aan de ECOSOC-lidstaten hebben zij hun bezorgdheid geuit over het al geruime tijd durende praktijk van een aantal landen om VN-erkenning van NGO's te blokkeren.

Dit gebruik heeft de ECOSOC-commissie inzake NGO's van een hoofdzakelijk bestuursorgaan verandert in een struikelblok voor NGO’s om toegang te krijgen tot de VN. Een van de meest extreme voorbeelden van tegenwerking is de aanvraag van IDSN voor een adviserende status bij ECOSOC. Die is in de afgelopen acht jaar effectief tegengehouden door India, dat met meer dan 70 vragen kwam om het proces te vertragen.

In een persverklaring van de International Service for Human Rights (ISHR), sprak uitvoerend directeur van IDSN, Rikke Nöhrlind, over deze praktijk en het enorme belang voor NGO's om toegang te krijgen tot deelname aan VN-discussies.
"Acht jaar lang zijn we uitgesloten van vrijwillige samenwerking met de VN. Met een ECOSOC-status kunnen we verklaringen afleggen, erkenning krijgen voor onze groep, bijvoorbeeld bij de Mensenrechtenraad, en bijeenkomsten organiseren op VN-fora. Zonder die status zullen kansen om de impact van en oplossingen voor de afschuwelijke mensenrechten- en ontwikkelingsuitdagingen veroorzaakt door kastendiscriminatie te bespreken verloren gaan", zei ze.

De gezamenlijke brief werd uitgebracht in samenhang met de tweede 2016-zitting van de ECOSOC-commissie voor NGO's in New York, welke tot 2 juni zal plaatsvinden. Eleanor Openshaw van ISHR noemde de brief "een krachtig statement van zorg van NGO's uit de hele wereld om de beperkingen van hun deelname aan de VN, en in solidariteit met degenen waarvan de deelname wordt beperkt".

Op 24 mei kreeg Eleanor Openshaw de gelegenheid om een verklaring af te geven over de gezamenlijke brief van de NGO's, waarbij ze de wijdverspreide zorgen van de NGO’s over de praktijken van de Commissie benadrukte. De zaal was gevuld met vertegenwoordigers van NGO’s die graag hun bezorgdheid wilden tonen, en de waarnemende landen waren ook in grotere getale aanwezig dan gewoonlijk.

Ter afsluiting van haar verklaring merkte Eleanor Openshaw op dat "helaas in te veel gevallen de Commissie een afspiegeling is van de toenemende beperkingen van het maatschappelijk middenveld op hetzelfde moment dat beperkingen op nationaal niveau de toegang tot de VN des te meer van cruciaal belang maakt”.

"We vragen dat de Commissie haar inspanningen te verdubbelen om een veilige, transparante en stimulerende omgeving voor het maatschappelijk middenveld bij de VN te bevorderen. Door een dergelijke omgeving te stimuleren kan de VN optimaal gebruikmaken van de bijzondere expertise en inzichten van NGO's en de legitimiteit en geloofwaardigheid van haar eigen werk vergroten,” aldus Eleanor Openshaw.


Meer informatie:
[vertaling: LIW]


laatste wijziging: