![]() | ![]() |
(IDSN, 10-8-2015)
Politieoptreden in Kathmandu tegen protest van Dalit-politici en -activisten
Een aangekondigde en via de media verslagen protestdemonstratie op 4 augustus 2015 in Kathmandu, georganiseerd door het Joint Dalit Struggle Committee waaronder de Coalition of Dalit Constituent Assembly (CA) Members, het maatschappelijk Dalit-middenveld en het Joint Political Dalit Struggle Committee, eindigde in een gewelddadige strijd met de politie. De Dalit-activisten drongen aan op het waarborgen van Dalit-rechten in de nieuwe ontwerp-Grondwet en eisten evenredige vertegenwoordiging met aanvullende compensatie in de centrale en provinciale overheden en de wetgevende macht. Tijdens het protest gebruikte de politie naar verluidt buitensporig geweld tegen de demonstranten; Durga Sob, voorzitter van de Feminist Dalit Organisation (FEDO) en een aantal andere Dalit-activisten en CA-leden raakten gewond. Op 5 augustus kondigde de regering, op verzoek van onder andere de voorzitter van de CA en van FEDO, aan dat er een commissie gevormd zou worden om de vermeende politie-excessen te onderzoeken. De politie beweert dat het gebruik van geweld nodig was om de situatie onder controle te krijgen nadat de demonstranten gewelddadig werden.
Minder aandacht voor Dalits in ontwerp-Grondwet Over de hele linie wordt de toepassing en verwezenlijking van een aantal fundamentele rechten (Artikel 45 van de ontwerp-Grondwet) beperkt door de toevoeging van de clausule “zoals voorzien door de wet”. In feite zijn de toepassing en realisatie van bepaalde rechten onderworpen aan de het aannemen van relevante wetgeving. Dus zolang er geen relevante wetgeving wordt aangenomen zijn deze rechten, met inbegrip van die van belang zijn voor de Dalit-gemeenschap, niet gewaarborgd.
Minder bevoegdheden toezichthouders
Volgens Dalit-activisten zal het louter benadrukken van non-discriminatie maar het niet garanderen van andere rechten met betrekking tot het leven, waardigheid en participatie en het niet volgen van een mensenrechtenaanpak bij het proces van het ontwerpen van een grondwet, onvoldoende zijn voor de naleving van de rechten van Dalits. De meerderheid van de nationale organisaties, waaronder FEDO, hebben er voor gepleit dat er met hun zorgen rekening wordt gehouden. Zij benadrukken dat tenzij de nieuwe grondwet zich richt zich op de gemarginaliseerden en vooral de Dalit-gemeenschap, het draagvlak en uiteindelijk de legitimiteit van de grondwet in gevaar is.
[vertaling: LIW] |
laatste wijziging:
| ![]() |