(IDSN, 1-7-2015)
Oproep tot meer actie ter bestrijding van kasten- en vrouwenslavernij tijdens VN-bijeenkomst IDSN
Tegelijk met de 29e zitting van de VN-Mensenrechtenraad organiseerde ISDN samen met een aantal ondersteunende organisaties een bijeenkomst over "Kasten- en gendergerelateerde gedwongen arbeid en slavernij". Tijdens die bijeenkomst werd op video een thematoespraak van de Speciale VN-Rapporteur inzake Hedendaagse Vormen van Slavernij - mevrouw Urmila Bhoola - getoond; er was gelegenheid voor een constructieve dialoog en uitwisseling van informatie en aanbevelingen tussen VN-organisaties, maatschappelijke organisaties en landen.
Ondersteunende organisaties van de bijeenkomst waren Human Rights Watch (HRW), de International Movement against All Forms of Discrimination and Racism (IMADR), de Minority Rights Group (MRG), Anti-Slavery International en Franciscans International (FI). Over de bijeenkomst is een rapport gemaakt.
Enkele citaten uit het rapport:
Na de opening met een verklaring van de Speciale VN-Rapporteur inzake Hedendaagse Vormen van Slavernij, Urmila Bhoola, benadrukten deelnemers aan de bijeenkomst de sterke verbanden tussen kaste en slavernij en werden er aanbevelingen gedaan voor stappen voorwaarts, zowel in het kader van de VN als daarbuiten.
"Een succesvolle strijd tegen stigmatisering en diepgewortelde discriminatie vereist de betrokkenheid van iedereen, wat alleen mogelijk is door middel van brede bewustmaking, meer sociaal bewustzijn en het aan de kaak stellen van de voortdurende discriminatie op grond van kaste, geslacht en andere factoren die de menselijke waardigheid ondermijnen en de mensenrechten schenden. Bijeenkomsten zoals deze zijn daarvan een belangrijk onderdeel." Urmila Bhoola, Speciale VN-Rapporteur inzake Hedendaagse Vormen van Slavernij
Coen Kompier, Senior Specialist Internationale Arbeidsnormen bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), bood een inzicht in de realiteit van Dalits die werken in gedwongen arbeid of slavernij en in de vele uitdagingen bij hun succesvolle rehabilitatie. Hij waarschuwde dat de VN en de ILO meer moeten doen om Dalits te steunen in hun strijd en ook intern moeten veranderen bij het aannemen van nieuw personeel. Mr. Kompier uitte ook scherpe kritiek op de wereldwijde nalatigheid bij de aanpak van kastendiscriminatie.
"Kastendiscriminatie is wereldwijd de meest verwaarloosde vorm van discriminatie, die door landen en door de VN geaccepteerd lijkt te worden door een mildere aanpak vanuit cultureel relativisme in plaats van een keiharde aanpak van deze uiterst slinkse manier van discriminatie." Coen Kompier, Senior Specialist , ILO
Laura Dolci-Kanaan, secretaris van Humanitarian Funds (voor slachtoffers van marteling en slavernij), van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR), zat de bijeenkomst voor en herhaalde de bezorgdheid van Coen Kompier dat ondanks rehabilitatie-inspanningen Dalits zullen worden gedwongen terug te vallen in deze onmenselijke arbeidsomstandigheden als de onderliggende stigmatisering en discriminatie niet wordt aangepakt.
Onder de sprekers die in Zuid-Azië rechtstreeks werken met de problemen in de praktijk waren Manjula Pradeep (India), Durga Sob (Nepal) en (via een voorgelezen verklaring) Zulfiqar Shah (Pakistan). Deze sprekers kwamen met voorbeelden van de invloed van kaste en sekse op gedwongen prostitutie, handmatig poepruimen, werken in de bouw, de textielindustrie en de landbouw, waaronder de Haliya-praktijk [een haliya is een gebonden landarbeider die werkt op anderman’s land – vert.] in Nepal. Meena Varma van Dalit Solidarity Network in het Verenigd Koninkrijk sprak ook over hoe verandering tot stand kan worden gebracht via multi-stakeholderinitiatieven en over Dalit-meisjes die in dwangarbeid werken onder de Sumangali-regeling in de Indiase textielindustrie.
Alle sprekers riepen op tot meer actie van de VN en wezen op de noodzaak van een uitgebreid onderzoek en een multidimensionale aanpak om de gebrekkige uitvoering van de wetgeving en het beleid aan te pakken; ze gaven verder de aanbeveling aan de lidstaten om het VN-ontwerp Principes en Richtlijnen voor de Effectieve Uitbanning van Discriminatie op Basis van Werk en Afkomst aan te nemen.
Lees hier het volledige rapport: http://idsn.org/wp-content/uploads/2015/06/Report-HRC29-side-event-caste-forced-bonded-labour-June-20151.pdf.
Meer informatie over kaste en slavernij:
- Thematoespraak van de Speciale VN-Rapporteur inzake Hedendaagse Vormen van Slavernij, mevrouw Urmila Bhoola
- Recente documentatie over kaste en slavernij: Caste, Gender and Forced & Bonded Labour (IDSN, jun 2015)
- IDSN overview of UN references to caste-based slavery (IDSN, mei 2015)
- Dalits still working in bonded labour in the cotton industry despite some improvements, new report finds (IDSN, 5 mrt 2012)
- Afzwakking van India’s kinderarbeidwet houdt veel gezinnen in armoedeval (The Guardian, 18 mei 2015)
- Van slavernij naar zelfredzaamheid: Een verhaal van Dalit-vrouwen in Zuid-India (IPS, 21 apr 2015)
- In India, a Broken System Leaves a ‘Broken’ People Powerless (IPS, 4 mei 2015)
- Video: Manual Scavenging: Picking Up Human Waste In India (Al Jazeera, 14 mrt 2015)
- Don’t mention the apartheid: caste discrimination and poverty in South Asia (Equal Times, 11 feb 2015)
- Rapporten 2015 van Human Rights Watch en Amnesty uiten ernstige zorg over kastendiscriminatie (IDSN, 26 feb 2015)
- Enslaved Abroad, Oppressed at Home: Modern Slavery in Bangladesh (The New York Times, 29 okt 2014)
- India’s ‘Manual Scavengers’ Rise Up Against Caste Discrimination (IPS, 6 jan 2015)
- Kaste oorzaak dat India en Mauritanië bovenaan lijst van ‘slavenlanden’ staan (IDSN, 3 dec 2014)
- India, Enforce Protection For "Untouchables" (World Policy Institute, 4 dec 2014)
- Waar stof de dood brengt: Silicose-doden in mijnen Rajasthan laten spoor van jonge weduwen achter (The Hindu, 1 dec 2014)
- Unstoppable: Two workers risking lives to fight bonded labour in Sindh (Dawn, 26 okt 2014)
- Nieuwe (video)documentaire over kastengerelateerde prostitutie: Bulbul, Song of the Nightingale (Indiegogo)
- Nieuw rapport: Moderne slavernij in de Indiase textielindustrie - Inspanningen van modemerken en winkelketens hebben nog geen resultaat (SOMO/LIW, 28 okt 2014)
- Tamil Nadu’s exploited garment workers need help from British justice (The Guardian, 28 okt 2014)
- Meer aandacht VN-experts voor kastendiscriminatie (IDSN, 3 okt 2014)
- Stopping the Small Hands of Slavery (Human Rights Watch, 14 okt 2014)
- 'Poverty and caste' fueling child labor in South Asia (Deutsche Welle, 14 okt 2014)
- Kastendiscriminatie, kinderarbeid en de Nobelprijswinnaar (IDSN, 23 okt 2014)
- Video: Forced to Clean Human Waste in India (Human Rights Watch, 24 aug 2014)
- HRW: India's 'untouchables' still pressed to clean human excrement (Deutsche Welle, 26 aug 2014)
- In pictures: India's 'untouchable' scavengers (BBC, 25 aug 2014)
- Key Press Clippings – HRW Manual Scavenging Report (Human Rights Watch, sep 2014)
- IDSN note on the observations and recommendations on caste-based discrimination presented at the 27th session of the Human Rights Council (IDSN, sep 2014)
- NEPAL: Council should exert pressure to abolish Haliya practice, a form of slavery (Asian Human Rights Commission, 3 sep 2014)
- Documentaire over de Devadasi-praktijk van kastengerelateerde prostitutie: The Holy Wives (NDTV)
- Shocking Stories of Caste Discrimination at Public Hearing (The New Indian Express, 17 aug 2014)
- Indian Minister says that manual scavenging persisists and the implementation of the manual scavenging act is being monitored (IDSN, 14 aug 2014)
- Punished by axe: Bonded labour in India's brick kilns (BBC News, 11 jul 2014)
- India's sewer cleaners keep working despite ban on job (LA Times, 4 jul 2014)
- Manual scavenging continues in India: Minister (The Times of India, 5 aug 2014)
- Law to Prohibit Manual Scavenging Been Implemented, High Court Asks Civic Agencies (NDTV, 25 jul 2014)
- God’s Own Dancers - Plight of Devadasis in Karnataka (PUCL, 19 jun 2014)
- India’s ‘Temple Slaves’ Struggle to Break Free (IPS, 22 jun 2014)
- Cluster and analysis of issues and recommendations from UN institutions on Dalit women (IDSN)
- Uitspraak Hooggerechtshof mijlpaal in strijd tegen handmatig poepruimen (IDSN, 31 mrt 2014)
- MEER INFORMATIE...
[vertaling: LIW]
|