terug
(IDSN, 24-3-2015)

Resolutie tegen kastendiscriminatie in VS CongresDe parlementsresolutie die op 16 maart werd ingediend door congreslid Eleanor Holmes Norton veroordeelt kastendiscriminatie en vraagt de internationale gemeenschap om hiernaar te handelen. De 1st Global Conference on Defending Dalit Rights ("1e Mondiale Conferentie ter Verdediging van Dalit-Rechten"), die plaatsvond in Washington DC van 19 tot 21 maart, prees het congreslid voor de indiening van de resolutie en drong er bij het Congres op aan die krachtig te steunen.

Resolutie H.Res.158 werd ingediend in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, en "veroordeelt de onaanraakbaarheid van Dalits, de door afkomst bepaalde praktijk van discriminatie van Dalits die op wijdverbreide schaal wordt beoefend in India, Nepal, de Aziatische diaspora en andere Zuid-Aziatische landen, en doet een beroep op deze landen om de mensenrechten van de Dalits te erkennen en alle vormen van onaanraakbaarheid binnen hun grenzen te beëindigen".

'Gruwelijke praktijk'
De resolutie vraagt ook aan de internationale gemeenschap "om druk uit te oefenen op de regeringen van landen waar nog steeds (Dalit-)onaanraakbaarheid voorkomt om alle nodige maatregelen te nemen om een eind te maken aan deze gruwelijke praktijk en om de fundamentele rechten van alle Dalits te beschermen."
Congreslid Norton was aanwezig op de openingsceremonie van de Mondiale Conferentie over Dalit-Rechten en werd toegejuicht door de aanwezigen uit landen als India, Nepal, Sri Lanka, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zweden, Denemarken, Nederland, Frankrijk en tientallen staten in de VS. Ook IDSN-directeur Rikke Nöhrlind nam deel aan de conferentie en sprak de deelnemers toe.

'Kastenvrijheidsindex'
De conferentie werd georganiseerd door de in VS gevestigde Dalit-rechtenorganisatie International Commission on Dalit Rights (ICDR) samen met Amerikaanse activisten waaronder Amerikaanse Dalits. Het behandelde thema's als internationale mensenrechtenmechanismen, geweld en ongelijkheid, gendergelijkheid en de kracht van Dalit-vrouwen, wettelijke methoden voor het beëindigen van kastendiscriminatie en een universeel meet- en beleidskader genaamd "kastenvrijheidsindex". Deelnemers aan de conferentie demonstreerden ook voor het Witte Huis om er bij de Amerikaanse regering op aan te dringen solidair te zijn met de strijd voor de beŽindiging van kastendiscriminatie.

De conferentie stelde ook obstakels en de afnemende handelingsmogelijkheden voor Dalit-mensenrechtenverdedigers aan de orde, waarbij ook het al 7 jaar dwarsliggen van India bij de aanvraag van IDSN voor een adviserende VN-status (ECOSOC) werd vermeld. Op 23 maart stuurde ISDN samen met 13 andere internationale en regionale NGOís een open brief aan de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, om er bij de VS op aan te dringen leiderschap te tonen in de ondersteuning van de aanvraag van IDSN bij de NGO-commissie.


Meer informatie:

laatste wijziging: