terug
(The Indian Express, 8-3-2015)

Gujarat: vervijfvoudiging aantal geregistreerde verkrachtingen van Dalit-vrouwen sinds 2001Het aantal verkrachtingen van Dalit-vrouwen steeg in Gujarat in de afgelopen 13 jaar, met een piek in 2014 waarin dat aantal vijf maal zo hoog lag als in 2001, aldus informatie op basis van de Right to Information Act (RTI)*. Op verzoek van mensenrechtenactivist Kaushik Parmar uit Mehsana gaf het de directeur-generaal van politie (DGP) in Gujarat als antwoord dat in 2014 74 verkrachtingen van Dalit-vrouwen werden geregistreerd onder de bepalingen van het Indiase Wetboek van Strafrecht en de Wet ter Voorkoming van Wreedheden tegen Dalits en Adivasi.

door: Parimal A Dabhi

Volgens dat antwoord van 23 februari 2015 door plaatsvervangend hoofdinspecteur van politie van het DGP-kantoor, G.M. Malek, is het aantal verkrachtingsincidenten tegen Dalit-vrouwen vervijfvoudigd in vergelijking met 2001, toen slechts 14 dergelijke gevallen werden geregistreerd.
Uit de informatie in antwoord op de RTI-aanvraag blijkt dat in totaal 501 gevallen van verkrachting werden geregistreerd tussen januari 2001 en december 2014. Overigens startte de overheid van Gujarat in november van dat jaar de vrouwenhulplijn Abhayam zodat de deelstaat wreedheden en geweld tegen vrouwen beter in beeld zou krijgen.

Schril contrast
De cijfers staan in schril contrast met de beweringen van de deelstaatregering over de emancipatie van vrouwen, zoals 50 procent reservering voor vrouwen in lokale instanties als dorpsraden, het afdwingen van 33 procent reservering voor vrouwen bij de politie en de hoogste begrotingstoewijzing voor de sociale sector. In een reactie op de informatie zei Parmar: "De vijfvoudige toename van het aantal gevallen van verkrachting in Gujarat laat zien dat - zelfs met een vrouw als premier - de hoogdravende beweringen van de regering van Gujarat over vrouwenemancipatie en sociale harmonie onoprecht zijn."

Onderminister Rajnikant Patel kon ondanks herhaalde pogingen niet worden bereikt voor commentaar.

Het RTI-antwoord omvatte ook gegevens, op verzoek van Parmar, over het aantal dorpen in Gujarat, waar Dalits politiebescherming kregen tegen de lokale invloedrijke (kaste)groepen in de verschillende districten. Zo zou op dit moment in 116 dorpen politiebescherming aan Dalits worden verleend.


* Right to Information Act, een wet die voorziet in een praktische regeling van het recht op informatie voor de burger; zie http://righttoinformation.gov.in/ en http://en.wikipedia.org/wiki/Right_to_Information_Act

laatste wijziging: