terug
(The New Indian Express, 27-2-2015)

Dalit-meisje opgehangen gevonden in textielfabriek


MADURAI: Een 19-jarig Dalit-meisje werd afgelopen woensdag op verdachte wijze dood gevonden in een toilet van een particuliere textielfabriek nabij Vedasanthur, district Dindigul (Tamil Nadu). Hoewel de politie beweerde dat het meisje zelfmoord pleegde omdat ze haar maagpijn niet meer kon verdragen, hebben NGO's twijfels geuit over haar dood.

door: Gokul Vannan


Volgens de politie werkte Kalaivani (19), een Dalit-meisje uit het dorp Kariyampatti, district Karur, een maand onder het ‘arbeiderskamp’ (‘camp coolie’)-systeem in de particuliere textielfabriek nabij Vedasanthur. Daarvoor werkte ze voor drie jaar in een fabriek in Karur.

Toen op woensdagochtend collega's Kalaivani zochten vonden ze haar opgehangen in een toilet van de fabriek. "Tijdens een onderzoek kwam aan het licht dat het meisje zelfmoord pleegde omdat ze niet in staat was om haar maagpijn te verdragen," beweerde B. Jeyachandran, inspecteur bij de politie van Vedasanthur.

"Een team van artsen deed een lijkschouwing en ook forensische experts uit Madurai inspecteerden de plek waar het meisje dood werd gevonden. Tijdens het onderzoek volgden we alle door het Hooggerechtshof vastgestelde procedures," aldus Jeyachandran.

Kalaivani’s oom Murugan echter vertelde The New Indian Express per telefoon dat toen hij naar het incident informeerde bij een paar andere fabriekarbeidsters, zij zeiden dat de opzichter van het hostel dinsdagavond op haar schold. "De opzichter dwong Kalaivani te werken, hoewel hij wist dat ze koorts had," zei de oom.

Volgens Murugan misdroeg de opzichter zich naar verluidt tegenover Kalaivani in het bijzijn van anderen door haar te vragen zelfmoord te plegen in haar dorp als ze zich niet kon aanpassen aan de arbeidsomstandigheden in de fabriek.

Uiting gevend aan zijn wantrouwen over de dood zei S. James Victor, secretaris van Serene Secular Social Service (SSSS), een NGO die voor fabriekswerknemers in het district Dindigul werkt: "Een paar vrouwen die in de fabriek werken vertelden aan onze leden dat de fabrieksleiding met ernstige gevolgen dreigde als ze enige informatie over de dood van Kalaivani naar buiten zouden brengen."

Inspecteur Jeyachandran zei: "Het onderzoek is in een voorbereidende fase zodat we nog niet met een conclusie kunnen komen. We zullen de zaak vanuit alle kanten bekijken," voegde hij eraan toe.

Kalaivani was afkomstig uit een arm gezin. Nadat haar vader een paar jaar geleden overleed ging ze werken om haar familie te ondersteunen, aldus bronnen.

(vertaling door LIW van origineel artkel in The New Indian Express)

laatste wijziging: