terug
(The Hindu, 12-2-2015)

Unieke bestrijding van wreedheden tegen Dalits


Om wreedheden begaan tegen Dalits en Adivasi op het spoor te komen en snelle rechtspraak te waarborgen is er een unieke web-based tool gelanceerd - het Atrocity Tracking and Monitoring (ATM) System (“Systeem om wreedheden op te sporen en te volgen”). Het betreft een initiatief van de National Coalition for Strengthening SC/ST PoA Act (NCSPOA: “Nationale Coalitie voor het Versterken van de Dalit- en Tribalen Wet”). Deze coalitie is op poten gezet door de National Dalit Movement for Justice (NDMJ: “Nationale Dalit-Beweging voor Rechtvaardigheid”).

door: Bindu Shajan Perappadan

Volgende maand zal in Delhi een workshop met een twee-daagse training worden georganiseerd om het gebruik van het ATM-systeem door de betrokken partijen te bevorderen.

"Het ATM-systeem is gebouwd met als doel om Dalits en Adivasi een middel in handen te geven om wreedheden te melden en op tijd een beroep te kunnen doen op de rechter. We hopen dat het nuttig zal zijn voor Dalit-mensenrechtenactivisten en -organisaties om een databank met gevallen te hebben, deze te volgen en informatie uit te wisselen om tijdig actie te ondernemen," aldus V.A. Ramesh Nathan, algemeen secretaris van NDMJ.

Gruweldaden opsporen en vervolgen
"Op dit moment zijn er meer dan 100 gruweldaden gemeld uit verschillende delen van het land. De gebruikers van het systeem uit de betrokken deelstaten hebben e-mail en sms-berichten gestuurd naar ambtenaren in hun regio over gevallen van wreedheden tegen Dalits," voegde hij eraan toe.
Volgens het National Crime Records Bureau is de omvang van wreedheden begaan tegen Dalits en tribalen enorm. Er zijn van 2001 tot 2012 ongeveer 370.000 misdaden begaan tegen Dalits en Adivasi, 15.917 vrouwen zijn naar verluidt verkracht, 7.900 vermoord, 49.514 op beestachtige wijze aangevallen en ernstig verwond, naast nog 160.000 andere vormen van wreedheden.

Met het ATM-systeem kan iedereen met toegang tot internet naar de website gaan waar een hulplijnnummer gegeven wordt. Zodra iemand een bericht naar dit nummer stuurt herkent de website automatisch het gebied waar het gebeurd en stuurt een bericht door. Na controle gaat het bericht naar de betrokken autoriteit die de nodige actie tegen de zaak moet ondernemen.


De NDMJ is een democratische onafhankelijke beweging van Dalit-overlevenden, mensenrechten-verdedigers, academici en organisaties onder leiding van Dalits om invloed uit te oefenen en grootschalige actie op te zetten om de problemen van kastendiscriminatie en -geweld (vooral onaanraakbaarheid en wreedheden) aan te pakken om waardigheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te garanderen.

laatste wijziging: