terug
(The Hindustan Times, 5-12-2014)

Kinderen dupe van kastenmisbruiken in Indiase deelstaat Madhya Pradesh


Een Dalit-kind toont een bord gemarkeerd met zijn naam, gebruikt bij het uitdelen van de lunchmaaltijd op een school in Sehore. (HT foto)

Gedwongen lunch eten uit gemarkeerde borden en gevraagd worden om achter in het klaslokaal te zitten: dit zijn enkele van de zo’n 70 groffe misstanden waarmee Dalit-schoolkinderen op het platteland van Madhya Pradesh worden geconfronteerd, aldus een nieuwe studie gesteund door mensenrechtenorganisatie ActionAid.

door: Sravani Sarkar

Deze bevindingen staan haaks op het imago van Madhya Pradesh als een van India’s economisch snelst groeiende deelstaten. Zij maken duidelijk dat de wind van verandering wellicht voorbij gaat aan haar sociaal achtergestelde groepen. Kastendiscriminatie werd in alle onderzochte dorpen geconstateerd, met de ergste misstanden in de regio Bundelkhand.

Zo wordt Dalit-schoolkinderen in het dorp Dahi in district Dhar bijvoorbeeld verteld dat ze pas een beurs krijgen als ze foto’s kunnen laten zien van familieleden die dode dieren villen, wat beschouwd wordt als hun traditionele beroep.

Geen drinkwater voor Dalit-kind
Een andere macabere praktijk werd gemeld uit het dorp Kathara (district Chhatarpur), waar kinderen naar hun kaste werden ingedeeld voordat hun lunch werd geserveerd.

Andere schandalige vormen van discriminatie zijn het weerhouden van Dalit-kinderen om drinkwater uit de gemeenschappelijke schoolvoorzieningen te gebruiken of het aanraken van lunchmaaltijden, maar ook het door docenten aangesproken worden met hun kastenidentiteit.
Als reactie op het onderzoek zei Gyan Singh, deelstaatminister voor het welzijn van kastelozen en tribalen: "Wij, en met name de eerste minister, zijn erg alert in deze kwestie. Wanneer er een incident onder onze aandacht komt gaan we direct over tot actie. We zullen het probleem van de discriminatie diepgaand bespreken tijdens een vergadering gepland op 11 december."

Het onderzoek werd uitgevoerd door Dalit Adhikar Abhiyan, een overkoepelende organisatie van een zestal lokale groepen die zich inzetten voor de rechten van Dalits, en omvatte ongeveer 62.500 mensen in 30 dorpen in 10 districten van Madhya Pradesh.

Tegenspraak Dalits leidt tot geweld
In totaal betrof het onderzoek 412 Dalit-gezinnen en 61 dorpsraadvertegenwoordigers en overheidsdienaren behorende tot de kastelozen. Het onderzoek werd gefinancierd door ActionAid en uitgevoerd tussen januari en augustus van dit jaar. De bevindingen werden afgelopen vrijdag vrijgegeven.

De onderzochte districten zijn Khandwa, Harda, Hoshangabad, Narsinghpur, Morena, Bhind, Rewa, Satna, Sagar en Chhatarpur. Van de 70 vormen van discriminatie worden er 54 aangetroffen in Bundelkhand [een regio die voor het grootste deel in Madhya Pradesh ligt en voor een deel in Uttar Pradesh: http://en.wikipedia.org/wiki/Bundelkhand].

"Zodra Dalits het gezag van de zogenaamde hogere kaste mensen - die ook economisch sterker zijn -aanvechten, verandert discriminatie in wreedheden en wordt er vaker geweld gepleegd", zegt Rajendra Bandhu, een van de auteurs van het onderzoek.

In juni 2014 werd Manoj, een Dalit-bruidegom in het dorp Sadwa (district Chhatarpur) met anderen in elkaar geslagen omdat hij het waagde in de huwelijksstoet op een merrie te rijden.

Dalit-kind durft geen vragen aan leraar te stellen
Kastendiscriminatie beïnvloedt ook het onderwijs van kinderen: 31% van de kinderen in het onderzoek blijft regelmatig weg van school, en 55% van de ondervraagde gezinnen zegt dat hun kinderen niet goed kunnen studeren. Ongeveer 46% van de Dalit-kinderen durft geen vragen aan de leraren te stellen.

Misstanden werden ook gemeld bij het functioneren van anganwadi [een door de overheid gesponsord kinderopvang- en moederzorgcentrum: http://www.aanganwadi.org/], de gezondheidszorg en de distributie van gesubsidieerd voedsel.

Volgens het 2013-rapport van het National Crime Records Bureau (NCRB) staat Madhya Pradesh in India op de vijfde plaats wat betreft het aantal geregistreerde gevallen van wreedheden tegen Dalits. In 2013 werden 2945 gevallen gemeld, ofwel acht incidenten per dag.

Belangrijkste bevindingen

  • Discriminatie komt voor in 100% van de onderzochte dorpen. Er zijn 70 soorten discriminatie geïdentificeerd.
  • Het is Dalits niet toegestaan om voedsel en water aan te raken bij openbare bijeenkomsten en hun namen te vervormen/veranderen; het is heel gebruikelijk hen bij hun kastenaam te noemen.
  • In 80% van de dorpen mogen ze in de tempels komen. Dalits worden niet geknipt of geschoren.
  • 79% van de Dalit-kinderen zitten op de achterste rijen van hun klas; geen van hen is het toegestaan om water te drinken uit de gemeenschappelijke voorziening.
  • 88% van de kinderen wordt gediscrimineerd en soms ook in elkaar geslagen door leraren.
  • 79% mag de lunch niet aanraken; in 28% van de gevallen moeten ze apart zitten en zijn hun borden gemarkeerd.
  • 27% van de Dalit-kinderen kunnen niet naar de anganwadi’s; 35% moet apart zitten.
  • 65% van de Dalit-nederzettingen wordt niet bezocht door lokaal gezondheidspersoneel.
  • 47% van de Dalits mag niet een [goedkopere] distributiewinkel binnen, en 64% krijgt minder graan. 52% krijgt graan niet overhandigd maar toegeworpen.

Origineel artikel: http://www.hindustantimes.com/india-news/bhopal/kids-bear-brunt-of-macabre-caste-abuses-in-rural-mp/article1-1293731.aspx - vertaling door LIW


laatste wijziging: