terug
(BBC News, 30-9-2014)

Indiase tempel benoemt twee Dalit-weduwen tot priesteres


Twee Dalit-weduwen zijn aangesteld als priesteres in een tempel in het zuidwesten van India. Een zeldzame gebeurtenis voor een land waar het kastenvooroordeel nog wijdverbreid is.


De twee vrouwen (in oranje gewaden) werden als priesteres aangesteld tijdens een kleurrijke ceremonie

door Imran Qureshi, BBC Hindi, Bangalore

De tempel, in Karnataka's kuststad Mangalore, werd opgericht door de sociale hervormer Narayana Guru in 1912. Weduwen mochten daar al eerder rituelen uitvoeren, maar nog nooit Dalits.

Dalits, India's kastenlozen, worden nog steeds geconfronteerd met wijdverbreide discriminatie, ondanks dat dit in het land verboden is sinds 1995. Lakshmi en Chandravathi (resp. 65 en 46 jaar) werden bij de ingang van de Kudroli Gokarnanatheshwara Tempel ontvangen door een oud-minister, Janardhan Poojary, en andere tempelfunctionarissen.

Poojary zei dat de vrouwen werden gekozen "volgens de leer van de sociale hervormer Sri Narayana Guru", die iedereen als gelijk beschouwde, als kinderen van God. Hij vertelde de BBC dat zijn eigen jeugdervaring met kastendiscriminatie, vanuit de Billava-gemeenschap, zijn besluit had gesterkt een probleem aan te pakken dat - ondanks diverse wetten die het verbieden - maar blijft bestaan.

"Ik heb het lot van onaanraakbaren meegemaakt, want ik was zelf slachtoffer. Ik maak deel uit van palmwijntappers van de Billava-gemeenschap aan wie het verboden was de tempel te betreden. We kregen te horen dat we geen kinderen van God waren," zei hij.

'Revolutionaire stap'
Enkele lokale commentatoren in Karnataka hebben de stap verwelkomd.
"Wat Poojary gedaan heeft is opzienbarend. Het is revolutionair. Mensen van lagere kasten mogen niet eens een heiligdom binnengaan," zei de schrijver K. Marulasiddappa. De Dalit-schrijver Indudhara Honnapura zei dat hij er alle vertrouwen in heeft dat dit "elders [in India] ook" zal gebeuren.

Er wordt gezegd dat de twee weduwe-priesteressen nu ten minste drie jaar verder opgeleid zullen worden door de hoofdpriester in de tempel, Lakshman "Shanti", maar tempelfunctionarissen hebben dit niet bevestigd.

De tempel werd in 1991 gerenoveerd en plechtig heropend door de toenmalige premier, Rajiv Gandhi. In 2012 woonde zijn weduwe, Sonia, de viering van het honderdjarig bestaan van de tempel bij, toen 5.000 weduwen voor het eerst de tempel mochten binnengaan en puja's (religieuze riten) mochten uitvoeren.

De praktijk van onaanraakbaarheid, waarbij de leden van India's hogere kasten niets zullen aanraken dat in fysiek contact is gekomen met de mensen aan de onderkant van het kastenstelsel, bestaat nog steeds in de grootste democratie ter wereld.


laatste wijziging: