terug
(IDSN, 25-9-2014)

Hoog risico kindhuwelijk Dalit-meisjes in Nepal


In een onderzoek getiteld Nepal: why child marriage persists ("Nepal: waarom het kindhuwelijk blijft bestaan") – gebaseerd op de bevindingen van Save the Children, World Vision en Plan – meldt IRIN News dat Dalit-meisjes in Nepal een bijzonder risico lopen op een kindhuwelijk, en dat flinke inspanningen nodig zijn om het maatschappelijk welzijn voor Dalits in Nepal te verhogen.

Dalit-meisje in Nepal (foto: Jakob Carlsen)

Passages uit:
Nepal: why child marriage persists (IRIN News, 17-8-2014)

Hieronder volgen enkele fragmenten uit het onderzoek:

Nu 33 jaar oud is Rami Biswokarma al 20 jaar gehuwd. Haar dorp Kateghari in Nepal’s westelijke district Surkhet heeft al meerdere campagnes tegen het kindhuwelijk gekend, maar ze zegt dat er weinig is veranderd. "Alleen de leeftijd van de bruiden is gestegen, van 12 jaar toen tot 16 jaar nu," vertelde Biswokarma aan IRIN.

Biswokarma verbouwt land voor eigen gebruik, is analfabeet en heeft vijf tienerdochters en een 20-jarige zoon. Ze is ook een Dalit, op de laagste trede van het hindoeïstische kastensysteem. Ondanks wetten en diverse campagnes kennen kindhuwelijken in Nepal een lange geschiedenis. Uit nationale gegevens blijkt dat kindhuwelijken vooral voorkomen onder Dalits - iets wat deskundigen toeschrijven aan de aanhoudende armoede en het analfabetisme onder deze van oudsher gemarginaliseerde bevolkingsgroep.

Driekwart als meisje al getrouwd
Tikaram Acharya, directeur van het Social Awareness Centre (SAC), een NGO gevestigd in Surkhet, betoogt: "De ellende van de Dalits wordt veroorzaakt door extreme armoede, en het hoge analfabetisme draagt bij tot de kindhuwelijken in de Dalit-gemeenschap. Tenzij dat verandert zullen we dit probleem nooit oplossen."

Volgens de volkstelling van 2011 zijn meer dan 750.000 vrouwen in Nepal momenteel getrouwd tussen 10 en 14 jaar. Meer dan de helft van de meisjes/vrouwen tussen 15 en 19 jaar (2,7 miljoen van de 4,3 miljoen) meldden dat ze getrouwd waren, wat betekent dat meer dan 73 procent van de meisjes getrouwd zijn op het moment dat ze 19 worden (zowel de volkstelling als UNICEF gebruiken de leeftijd van 19 als een grenswaarde, technisch de overlapping met volwassenheid).
Maar het kindhuwelijk is bijzonder opvallend in de Dalit-gemeenschap, volgens een rapport uit 2012 gepubliceerd door Save the Children, World Vision en Plan, en gerichte acties onder Dalits zijn nodig om deze verontrustende trend te keren, zeggen deskundigen.

Risico’s kindhuwelijken
"Onderzoek heeft aangetoond dat jonge getrouwde meisjes vaak last hebben van seksueel en huiselijk geweld, hun gezondheid riskeren en absoluut geen toekomstperspectieven hebben", aldus Ola Perczynska, programmamanager voor Nepal bij Her Turn, een internationale NGO gevestigd in Kathmandu.

Volgens het gezamenlijk 2012-rapport hebben meisjes die jong trouwen last van zwangerschap-gerelateerde complicaties, baarmoederverzakking, kinder- en moedersterfte, ondervoeding van zowel moeder als kind, evenals psychische problemen, zoals depressie. Ook gewelddadige echtelijke relaties en zelfmoord komen vaak voor.

"Als een jonge minderjarige bruid zwanger raakt is de kans om te sterven tijdens de bevalling vijf keer hoger dan wanneer ze in hun twintiger jaren zouden zijn. Dit is een belangrijke reden waarom we pleiten voor het uitstellen van de leeftijd van het huwelijk," vertelde de vertegenwoordiger van UN Population Fund (UNFPA) Nepal, Guilia Vallese, aan IRIN.

Trouwen als je 15 bent
Volgens het Nepal Human Development Report 2014 vormen Dalits 13 procent van Nepal’s 27,4 miljoen inwoners; 43,6 procent van de Dalits is extreem arm en moet het dagelijks zien te redden met minder dan US $1. Van de Dalits is 48% analfabeet.
"Het lage ontwikkelingsniveau en de bijzonder slechte sociale indicatoren onder de Dalits moeten verbeteren. Tenzij dat gebeurt zal het uitbannen van het kindhuwelijk een zeer moeilijke taak te zijn," zei rechtenactivist Tanka Biswakarma, vice-voorzitter van de NGO Dalit Welfare Organization (“Dalit Welzijns Organisatie”).
"We zijn voortdurend bezorgd om scholieren uit Dalit-families die trouwen zodra ze 15 jaar worden", aldus Bal Bahadur Thapa, schoolhoofd van Nepal Rastriya Secondary School in het dorp Kateghari. Meer dan zes van de 100 studentes in zijn school zijn in de afgelopen twee jaar getrouwd, zei hij.

Aanpak van de overheid
Verwijzend naar de armoede als een van de belangrijkste drijfveren achter kindhuwelijken menen deskundigen dat er meer moet worden gedaan om Dalit-gezinnen te ondersteunen. "Er moet een geheel nieuw systeem worden gecreëerd waarin elke belangrijke betrokkene verantwoording moet afleggen", aldus Kirti Thapa, specialist kinderbescherming bij Save the Children (SCF), een Nepalese NGO.

Thapa legt uit dat de aanpak van kindhuwelijken niet meer alleen een kwestie van bescherming is, maar moeten worden geïntegreerd in de humanitaire en economische programma’s voor de armste gemeenschappen, vooral Dalits.

Een coalitie met inbegrip van SCF, Care, Girls not Brides, UNICEF en het UN Population Fund (UNFPA) werkt samen met de overheid om een nieuwe nationale strategie te ontwikkelen die uitsluitend is gericht op het kindhuwelijk, vertellen ambtenaren aan IRIN.

"De nationale strategie om het kindhuwelijk uit te bannen moet niet alleen op beleidsniveau tot stand komen, maar ook leiden tot een verandering in het totale systeem van de overheid en op gemeenschapsniveau, waardoor er verandering in de opvattingen van mensen en sociale normen optreedt," zei Nafisa Binte Shafique , hoofd van de afdeling Adolescent Development and Participation van UNICEF-Nepal.


Lees het volledige artikel Nepal: why child marriage persists (IRIN News, 17-8-2014): http://www.eurasiareview.com/17082014-nepal-child-marriage-persists-analysis/

laatste wijziging: