terug
(TwoCircles.net, 5-8-2014)

'India negeert VN-aanbevelingen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan'


New Delhi - India negeert de aanbevelingen van de Verenigde Naties met betrekking tot discriminatie en geweld tegen vrouwen, aldus experts afgelopen dinsdag.

Ze lieten weten dat de VN-commissie inzake uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) op 18 juli 2014 een rapport aan de Indiase regering stuurde met aanbevelingen voor het versterken en amenderen van wetten met betrekking tot discriminatie van en geweld tegen vrouwen. Maar in plaats van het opnemen van de veranderingen en wijziging van de wetgeving plaatst de Indiase regering vragen bij de aanbevelingen.

De experts spraken tijdens een persconferentie over de "aanbevelingen van CEDAW over discriminatie en geweld tegen vrouwen in India".

"Zelfs als er een forse stijging is van het aantal misdrijven tegen vrouwen terwijl er wetten zijn met betrekking tot seksueel geweld, is er weinig zichtbaar effect van de wetten op maatschappelijk en institutioneel niveau. Het geven van de schuld aan het slachtoffer, patriarchale man-vrouw stereotypen, institutionele onverschilligheid en een politie die niets doet blijven leiden tot straffeloosheid van geweld tegen vrouwen", zegt Vrinda Grover, advocaat en mensenrechten- en vrouwenrechtenactiviste.

"Er is een gebrek aan begrip van de fundamentele stappen die de situatie van discriminatie en geweld tegen vrouwen in het land kunnen verbeteren. Hoewel Rashida Manjoo, Speciale VN-Rapporteur inzake Geweld Tegen Vrouwen, het rapport aan de VN-Mensenrechtenraad presenteerde waaruit de aanbevelingen werden gedaan, is de manier waarop India heeft gereageerd uiterst beschamend”, zei ze.

Onder de verschillende maatregelen die het CEDAW heeft voorgesteld is dat India one-stop-centra [instellingen ‘met alle te ondernemen stappen onder één dak’] moet opzetten die vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van geweld en verkrachting vrije en onmiddellijke toegang moeten verschaffen tot medische zorg, psychologische begeleiding en rechtsbijstand.

Het VN-orgaan heeft ook veranderingen aanbevolen in de Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) zodat seksueel geweld tegen vrouwen gepleegd door leden van de krijgsmacht onder de bevoegdheid van het gewone strafrecht kan worden gebracht, en niet langer de toestemming van de overheid vereist om leden van de strijdkrachten te vervolgen voor seksuele misdrijven.

De aanbevelingen omvatten ook het betrekken van vrouwen bij vredesonderhandelingen in de noordoostelijke staten, een wijziging in artikel 19 van de Protection of Human Rights Act (Mensenrechtenbeschermingswet) en toekenning van bevoegdheden aan de National Human Rights Commission (NHRC) om zaken tegen legerpersoneel - momenteel niet toegestaan onder de AFSPA – te onderzoeken, met name zaken met betrekking tot geweld tegen vrouwen.

"De Indiase regering is zelfs niet bereid om naar de aanbevelingen met betrekking tot het omgaan met kastengerelateerde misdaden tegen vrouwen te luisteren", zegt Asha Kotwal, secretaris-generaal van de All India Dalit Mahila Adhikar Manch.

"Het is hoogstnoodzakelijk voor het land om de problemen van misdaden tegen vrouwen aan te pakken, of anders is de dag niet ver dat India de meest onveilige plek voor vrouwen wordt", zei ze.


laatste wijziging: