terug
(IDSN, 30-6-2014)

Rapport:

Deelnemers bijeenkomst VN-Mensenrechtenraad over 'Kastengeweld tegen vrouwen' roepen op tot actie


Verslag van 26e zitting van de VN-Mensenrechtenraad op 17 juni 2014 over 'Kastengeweld tegen vrouwen: De rol van de VN bij de bestrijding van kastengeweld en -discriminatie'.

Samenvatting:

Op de bijeenkomst deden topambtenaren van de VN een oproep voor een coherente en gecoördineerde aanpak door de VN van de aanpak van kastengeweld en -discriminatie, met bijzondere aandacht voor vrouwen en meisjes. Mevrouw Navi Pillay, Hoge VN-Commissaris voor de mensenrechten, uitte haar grote zorg over het probleem van kastengeweld en –discriminatie, en zei hierover:

"Onze woede is niet genoeg. We moeten echte en gerichte actie ondernemen om het dramatische verzuim van onze samenlevingen goed te maken en de rechten van mensen van gediscrimineerde kasten, en met name vrouwen en meisjes, te ondersteunen."

Strijd(st)ers voor Dalit-vrouwenrechten uit Zuid-Azië spraken van toenemende wreedheden en geweld tegen Dalit-vrouwen die voor hun rechten op komen, en riepen hun regeringen op om serieuze maatregelen te nemen om de wetten uit te voeren die bedoeld zijn om hen te beschermen, én de internationale gemeenschap om hun strijd te ondersteunen.

De Permanente Vertegenwoordiging van India voor de VN in Genève droeg bij aan de discussie, daarbij de ernst van het probleem erkennend en het feit dat de uitvoering van de wetten bedoeld om Dalits in India te beschermen een zeer moeilijke taak is als gevolg van de diepliggende oorzaken van deze complexe materie. De vertegenwoordiger zei dat de Indiase regering erkende dat de toegang tot recht een probleem is voor Dalits, een zeer kwetsbare groep in India.

Van alle kanten kwam de oproep voor de lancering van een gecoördineerde wereldwijde strategie voor de aanpak door meerdere belanghebbenden organisaties om kastengeweld en -discriminatie te bestrijden. De VN-directeur voor Vrouwenbeleid, Saraswathi Menon, vatte de gevoelens van de sprekers samen in haar verklaring:

"Woorden en wetgeving alleen zijn niet voldoende, we hebben concrete actie nodig. Wetgeving alleen pakt structurele discriminatie niet aan. De VN heeft een belangrijke rol te spelen en moet zich opwerpen om geweld tegen vrouwen op basis van kaste helpen te stoppen."

De bijeenkomst werd gesteund door Human Rights Watch, de Internationale Beweging tegen alle vormen van discriminatie en racisme (IMADR), Minority Rights Group, Franciscan International en het Aziatische Forum voor Mensenrechten en Ontwikkeling, georganiseerd in samenwerking met het International Dalit Solidarity Network (ISDN) en mede-gesteund door Denemarken en Noorwegen. Het evenement werd goed bezocht en ook regeringen waren goed vertegenwoordigd (waaronder Nederland).


Meer informatie:laatste wijziging: