terug
(IDSN, 9-4-2014)

Dalit-vrouwen schudden toeschouwers bij Vrouwenwereldtop in New York wakker


"Zelfs als niemand anders ons als mens erkent zullen we het van de daken schreeuwen... Niet de vrouwen, maar India moet zich schamen”, zei de Amerikaanse Dalit-vrouw en -filmmaker Thenmozhi Soundararajan bij een lezing die ze samen met Asha Kowtal van AIDMAM gaf tijdens de hoog aangeschreven Women in the World Top in New York (*). Uma Thurman introduceerde de lezing door de rol te vertolken van een Dalit-vrouw als slachtoffer van een verkrachting, en NBC-presentatrice Cynthia McFadden leidde de discussie.


Videoclips gefilmd door Thenmozhi Soundararajan van de maandenlange mars van Dalit-vrouwen door India openden de lezing, gevolgd door een voordracht van het verhaal van Manisha, Dalit-vrouw en slachtoffer van een verkrachting, door actrice Uma Thurman.

"De wet is niet voor ons bedoeld... Ik ben helemaal alleen”, aldus las Uma Thurman voor uit Manisha's verhaal. Asha Kowtal, algemeen secretaris van All India Dalit Women Rights Forum (AIDMAM), legde de aanwezigen bij de top en al hen die via live streams toekeken uit dat Manisha's verhaal niet alleen typisch is, maar ook wijdverspreid - en stilgezwegen - simpelweg omdat vrouwen als Manisha in de laagste kasten worden geboren.

Voorzitter Cynthia McFadden, senior juridisch en onderzoekscorrespondent bij NBC News, citeerde de verontrustende statistiek dat zelfs wanneer een verkrachting voor de rechter komt, de dader gestraft slechts in één procent van de gevallen gestraft wordt.

Asha Kowtal legde uit dat er een gigantisch probleem is wat betreft de wijdverbreide straffeloosheid in geval van misdaden begaan tegen Dalit-vrouwen, omdat er vaak door de politie geen rapport van wordt gemaakt. Zelfs wanneer dat wel gebeurt is de kans op gerechtigheid voor Dalit-vrouwen zo goed als verwaarloosbaar.

Thenmozhi Soundararajan kwam met het schokkende voorbeeld van een zaak waarin een Dalit-vrouw, slachtoffer van een verkrachting, een rechter videobeelden van haar verkrachting toonde die in haar dorp door de daders werden verspreid, waarop de rechter gewoon lachte en zei: "Geweldig, dat was het bewijs dat je er zelf van genoten hebt."

De twee vrouwen beschreven de mars van Dalit-vrouwen waar ze beiden aan deelgenomen hadden en waarbij Dalit-vrouwen marcheerden voor zelfrespect en tegelijk slachtoffers van verkrachting bezochten. Dit alles om hen voor zichzelf te laten opkomen voor en te eisen dat de politie de daders te berecht.

Cynthia McFadden was ontsteld dat ze zelf niet meer wist over kastendiscriminatie en de gewelddadige repercussies voor Dalit-vrouwen, omdat het onderwerp nauwelijks wordt besproken in de wereldwijde media. Zelfs na de Delhi-groepsverkrachtingszaak van 2012 die op grote schaal in het nieuws kwam bleven soortgelijke gevallen tegen Dalit-vrouwen schijnbaar onopgemerkt. McFadden zwoer dat ze dit gebrek aan media-aandacht persoonlijk zou veranderen.

Asha Kowtal benadrukte dat seksueel geweld op basis van kaste een volwaardig mensenrechtenprobleem is dat al eeuwen voortduurt. De twee vrouwen verklaarden dat Dalits in essentie worden gezien als wezens die niets in te brengen hebben, en worden afgetuigd, geslagen, bespuwd, met voorwerpen verkracht, en zelf levend verbrand. Hun geest en lichaam worden voortdurend onteerd.

Het publiek op de top in New York stonden achter de vrouwen en schreeuwden aan het eind van de lezing in koor “Dalit Women Fight” (Dalit-vrouwen strijd). "We moeten de stilte doorbreken", zei Asha Kowtal tot slot.


Bekijk voor een volledige impressie van de lezing de video.


Meer informatie:(*) De Women in the World Top is een krachtige conferentie rond mannen en vrouwen uit de hele wereld die hun ware verhalen van moed, veerkracht en vastberadenheid voor vooruitgang delen. Met topmanagers, industrie-iconen en wereldleiders, maar ook met kunstenaars en activisten. Het driedaagse evenement laat de verhalen tot leven komen van moedige vrouwen die in elke sector door glazen plafonds breken en voor hun rechten strijden.

Onder de deelnemers bevonden zich o.a.:
Meryl Streep, Hillary Rodham Clinton, IMF-Directeur Christine Lagarde, Tina Brown, Jon Stewart, Pussy Riot, ambassadeur Samanatha Power, Cecile Richards, oud-president Jimmy Carter, Rashida Jones, senator Susan Collins, Katie Couric, Amb. Melanne Verveer, Sarah Silverman, Laurene Powell Jobs, senator Kirsten Gillibrand, Diane von Furstenberg, Norah O'Donnell, Mellody Hobson, Thomas L. Friedman, amb. Anne Patterson, Cynthia McFadden, Sheila Nevins, Alyse Nelson, Barbara Bush, Lesley Stahl, America Ferrera, Phumzile Mlambo-Ngcuka, Zainab Salbi, Soledad O'Brien, amb. Deborah Jones, Susan Silverman, Sally Hazelgrove, Maya L. Harris, Lauren Shweder Biel e.v.a.

laatste wijziging: