terug
(IDSN, 27-1-2014)

Afro-Amerikanen lanceren Verklaring van Medeleven met Dalits tijdens bijeenkomst Amerikaanse Congres


Afstammelingen van prominente Afro-Amerikaanse families die de burgerrechtenbeweging leidden presenteerden een Verklaring van Medeleven aan het Amerikaanse Congres. De verklaring roept alle Amerikanen op tot solidariteit met de Dalits in Zuid-Azië om kastendiscriminatie en kastenslavernij te bestrijden.


De Quander Familie verklaarde samen met nazaten van Frederick Douglass, Booker T. Washington, Thomas Jefferson, Solomon Northrup, Malcolm X en vele anderen:
"Afro-Amerikanen en mede-Amerikanen moeten zich verzetten tegen de moderne slavernij van de Dalits (van India), en medeleven tonen met hun benarde situatie."

De groep ondertekende de verklaring in het Amerikaanse Congres in Washington DC op Martin Luther King's verjaardag. Het evenement werd georganiseerd door het US Dalit Freedom Network, de Quander Familie en het Amerikaanse congreslid mevrouw Eleanor Holmes Norton. Rechter Rohulamin Quander, de belangrijkste architect achter de verklaring, lichtte toe:
"De Quander Familie voelt, net als andere Afro-Amerikaanse gezinnen, nog steeds de pijn en het venijn die hen werden toegebracht door institutionele discriminatie. Met deze verklaring van medeleven uiten we onze solidariteit met de onderdrukte Dalit-bevolking van India. Totdat zij vrij zijn is niemand van ons vrij."

De groep achter de verklaring noemt het een historische mijlpaal. Een ambitieuze online "Verklaring van Medeleven"-petitie, gericht op de burgers van de VS, is nu gelanceerd met als doel het verkrijgen van meer dan 1 miljoen handtekeningen.

In 2007 nam het Amerikaanse Congres de House Concurrent Resolution 139 aan, waarmee "uiting werd gegeven aan het besef bij het Congres dat de Verenigde Staten het voortdurende probleem van onaanraakbaarheid in India zouden moeten aanpakken."

Tijdens een bezoek aan India in 2010 verklaarde President Obama ook dat "wie je ook bent en waar je ook vandaan komt ... elke persoon dezelfde kans verdient om in veiligheid en waardigheid te leven." Met de Verklaring van Medeleven moedigen Amerikaanse burgers hun land en hun verkozen ambtenaren aan om meer te doen om mee te helpen wereldwijd een einde aan onaanraakbaarheid en kastendiscriminatie te maken.


Voor meer informatie over de verklaring bezoek de website http://www.DeclarationofEmpathy.org, de Facebook-pagina en Twitter.


laatste wijziging: