terug
(IDSN, 4-12-2013)

Campagne om oplichting van Dalits door regering te stoppen


Dalits in India hebben genoeg van slimme overheidstrucs om geld bedoeld voor Dalits - volgens het Scheduled Caste Sub Plan - voor een ander doel te gebruiken dat niets met hen te maken heeft. Zij eisen nieuwe wetgeving om ervoor te zorgen dat deze al jaren durende praktijk wordt gestopt en het geld wordt teruggegeven aan de Scheduled Castes die er van hadden moeten profiteren.

   (foto: NCDHR)
Dalit-vrouwen en -kinderen centraal
In november zijn verschillende acties in India gestart gericht op toewijzing van overheidsgeld voor Dalits, waaronder de lancering van de campagne Sau Mein Pachees Haq Hamara. Ze zijn bestemd om het rechtmatige deel van de begroting voor Dalits op te eisen en wetgeving te verbeteren. Ook was er een nationale conferentie over herbestemming van de begrotingen voor Dalit-vrouwen in India, waarbij de agenda voor Dalit-vrouwen voor het Scheduled Caste Sub Plan (SCSP) (‘specifiek begrotingsplan voor Dalits’) is vastgesteld.

De campagne, georganiseerd door de Nationale Coalitie voor SCP TSP Wetgeving, start op 5 december en wordt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten, afgesloten. Activisten zullen samenkomen op Jantar Mantar Square in New Delhi om wetgeving te eisen die garant staat voor de uitvoering van de rechten van de Dalits. De campagne zal ook specifieke aandacht vragen voor Dalit-kinderen en -vrouwen en rechten met betrekking tot land, levensonderhoud en arbeid.

Hoewel de Indiase regering zojuist een bijgewerkte versie van de SCP TSP wetgeving heeft opgesteld, bedoeld om eerdere tekortkomingen aan te pakken, bekritiseren Dalit-activisten die aanpassing omdat die niet is gebaseerd op een goede analyse van de lacunes in de wet en de problemen daarom niet adequaat aanpakt.

Vervelende waarheid
"De SCSP Bill 2013 heeft misschien wel goede bedoelingen, maar zonder een nauwkeurige analyse van de hiaten die ze beoogt aan te pakken zal het eerder lijken op louter liefdadigheid voor de arme en gemarginaliseerde Scheduled Castes (Dalits) van India. Goedbedoelde wetgeving zoals de SCSP moet gericht zijn op structurele veranderingen. De vervelende waarheid is echter dat de 'welwillendheid' van de budgetten die door de Indiase staat voor de ontwikkeling van de geregistreerde kasten in India worden begroot aanleiding gaf tot massaal wegsluizen van het geld en diefstal, zowel bij het toekennen als bij de uitvoering", zegt Asha Kowtal van All India Dalit Mahila Adhikar Manch (AIDMAM, de vrouwentak van NCDHR) in een verhelderend interview over India's speciale wetgeving.

Verschillende netwerken, bewegingen, SC/ST-organisaties en campagnes zijn sterk betrokken bij het opkomen voor meer adequate SCP TSP wetgeving via de Sau Mein Pachees Haq Hamara campagne. De beweging heeft eerder belangrijke successen behaald op deelstaatniveau met betrekking tot de toekenning en uitvoering van budgetten, en hoopt nu dat dit kan worden doorgetrokken naar nationaal niveau.


Meer informatie:


laatste wijziging: