terug
(Persbericht International Dalit Solidarity Network, 10-10-2013)

Europees Parlement: Europese Unie moet kastendiscriminatie bestrijden


De gekozen vertegenwoordigers van een half miljard Europeanen uit 28 landen hebben vandaag, 10 oktober, in het Europees Parlement (EP) een scherp geformuleerde resolutie over kastendiscriminatie aangenomen.


Eva Joly spreekt tijdens het debat dat live werd uitgezonden via internet
Kopenhagen,10 oktober 2013 - Het Europees Parlement heeft een krachtige steunbetuiging gestuurd naar honderden miljoenen mensen over de hele wereld die zijn blootgesteld aan kastendiscriminatie. Dit deed zij door er bij de EU op aan te dringen om de inspanningen op te voeren om dit mensenrechtenprobleem dat bijna onvoorstelbaar leed veroorzaakt aan te pakken.

Krachtige veroordeling
Voorafgaand aan de goedkeuring van de resolutie over kastendiscriminatie spraken Europarlementariërs uit een groot aantal politieke fracties gepassioneerd over het onderwerp en veroordeelden in zeer krachtige bewoordingen deze vorm van discriminatie. Sommigen vonden zelfs dat goederen uit landen met een kastenstelsel geboycot moeten worden. Er was een brede overeenstemming dat de EU-instellingen niet genoeg doen om het probleem aan te pakken.

De resolutie van het EP roept de EU-instellingen op om kastendiscriminatie op gelijke voet te erkennen en aan te pakken met andere vormen van discriminatie zoals etniciteit, ras, religie, gender en seksualiteit. Ook wil het Parlement dat het onderwerp wordt opgenomen in EU-wetgeving en het EU mensenrechtenbeleid en dat de kwestie wordt op het hoogste niveau wordt aangekaart bij overheden van landen met een kastensysteem.

Kastendiscriminatie moet onderdeel EU beleid worden
In de openingstoespraak van het debat citeerde de Groene Europarlementariër Eva Joly, voorzitter van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking die de resolutie indiende, de Indiase premier Manmohan Singh. Een paar jaar geleden vergeleek hij de kastendiscriminatie in zijn eigen land met Zuid-Afrika's verachtelijke apartheidssysteem. "Ondanks deze verklaring, ondanks de afschaffing van de 'onaanraakbaarheid' in de Indiase grondwet, ondanks wetten, lijden dagelijks 260 miljoen mensen onder de wreedheden die met complete straffeloosheid worden begaan," aldus mevrouw Joly, verwijzend naar het geschatte aantal mensen over de hele wereld die het slachtoffer aan kastendiscriminatie. De meeste van hen leven in Zuid-Azië en staan bekend als Dalits.

Andere sprekers merkten op dat er voor kastendiscriminatie geen plaats is in moderne, democratische samenlevingen. Kastendiscriminatie is "een van de grootste paradoxen van de 21e eeuw", zei de liberale Europarlementariër Leonidas Donskis en ‘’het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de strijd tegen kastendiscriminatie onderdeel wordt van de standaard EU-taal over mensenrechten en systematisch wordt opgenomen in de inspanningen van de Unie wereldwijd."

Reactie Malmström (Europese Commissie) sceptisch ontvangen
EU Commissaris Cecilie Malmström beweerde dat dit al gebeurde en noemde een aantal methoden die door de EU wordt gebruikt om het probleem aan te pakken, waaronder mensenrechtendialogen met de betrokken landen en ontwikkelingsprogramma's. Haar verklaring werd door de Europarlementariërs met enige scepsis ontvangen.
"Ik vind echt niet dat dit vaak op de agenda komt," zei Alf Svensson van de Europese Volkspartij Groep. "Als we al deze EU-instrumenten hebben terwijl 260 miljoen mensen nog steeds lijden onder kastendiscriminatie, dan hebben we geen succes”, zei Michael Cashman van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten.

Veel Europarlementariërs spraken over het brute geweld waaraan Dalit-vrouwen en -kinderen worden blootgesteld. Anderen stelden dat de handelsbetrekkingen met landen met een kastenstelsel moeten worden onderzocht. Eén spreker wees op het belang van de ontwerp-VN-richtlijnen om kastendiscriminatie te elimineren, en drong er bij de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) aan om uitvoering van deze richtlijnen deze te bevorderen. Namens de GUE-groep prees Europarlementariër Paul Murphy het werk van Dalit-activisten, daarbij opmerkend dat zij de weg wezen om "dit barbaarse feodale overblijfsel naar de vuilnisbak van de geschiedenis te verwijzen."

IDSN: EU kan belangrijke rol spelen
IDSN en haar leden dringen er nu bij de EU-instellingen aan op actie op de vele punten die in de resolutie opgenomen zijn om kastendiscriminatie aan te pakken. Vanuit het EP in Straatsburg merkten IDSN coördinator Rikke Nöhrlind en Manjula Pradeep, IDSN-bestuurslid uit India, op dat de resolutie van een zeer brede politieke steun is verzekerd.

"Het is hoopgevend om te horen van commissaris Malmström dat kastendiscriminatie een hoge prioriteit heeft voor de EU, en dat ze die wil bestrijden. We zijn het echter ook eens met de vele parlementariërs die zeggen dat er meer gedaan kan worden. Kastendiscriminatie is een van de meest ernstige mensenrechtenproblemen in de wereld, en wij zijn van mening dat de EU een belangrijke rol kan spelen bij het beëindigen daarvan."Meer informatie:

laatste wijziging: