terug
(IDSN, 30-8-2013)

Krachtige protesten na verkrachting en moord Dalit-vrouw Haryana, India


De vermeende verkrachting van en moord op een 20-jarige Dalit-vrouw in Haryana heeft maatschappelijke organisaties er toe gebracht om te protesteren tegen het gebrek aan actie van de overheid. Haar lichaam werd gevonden op 25 augustus in de stad Jind. Familie van het slachtoffer en activisten denken dat ze door een groep was verkracht alvorens ze werd vermoord.


Asha Kowtal spreekt tijdens protest
De Indiase deelstaat Haryana is opnieuw het toneel geworden van protestdemonstraties in verband met geweld tegen Dalit-vrouwen. Activisten en de familie van een jonge Dalit-vrouw die afgelopen weekend overleed, beschuldigen de autoriteiten van onvoldoende inzet bij het onderzoek van de zaak, of zelfs van mogelijke verdonkeremaning.
De 20-jarige vrouw kwam naar Jind op 24 augustus om een examen af te leggen. De volgende dag werd ze dood gevonden in de buurt van een kanaal. Naar verluidt zaten er brandplekken van sigaretten op haar verminkte lichaam en waren er aanwijzingen van seksueel geweld. Haar familieleden en activisten die de zaak aanklaagden zijn ervan overtuigd dat de jonge vrouw door een groep werd ontvoerd, verkracht en vermoord.

Zelfmoordtheorie overheid
Bijna een week na de vermeende moord zijn er geen verdachten geïdentificeerd. Twee autopsies van het lichaam van de jonge vrouw leverden onduidelijke resultaten op, maar de autoriteiten beweerden dat de doodsoorzaak zelfmoord zou kunnen zijn. De familie van de overledene was hiermee niet tevreden en eiste een derde lijkschouwing die in New Delhi is uitgevoerd. De resultaten zijn nog niet openbaar gemaakt, maar naar verluidt hebben de artsen die de autopsie uitvoerden de zelfmoordtheorie weerlegd.
Mensen uit het dorp van de jonge vrouw hebben protesten op touw gezet, die aanvankelijk op politiegeweld stuitten. Sindsdien hebben activisten zich bij de protesten aangesloten, waaronder Asha Kowtal, secretaris-generaal van het AIDMAM, het vrouwenplatform van de National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR). In een artikel op DalitWeb beschuldigde ze de autoriteiten en de media van vooroordelen jegens Dalits.

Onverschilligheid over geweld tegen Dalit-vrouwen
"Dergelijke apathische reacties op misdaden tegen Dalit-vrouwen die steeds vaker steeds het slachtoffer zijn van steeds brutalere groepsverkrachtingen, tonen overduidelijk aan hoe de kastenmaatschappij hen ziet als mindere burgers, hoe de feministische beweging hen beschouwt als mindere vrouwen en hoe alle instanties hun onverschilligheid tonen tegenover de kaste- en gendermisdaden die regelmatig gepleegd worden op Dalit-vrouwen”, schreef mevrouw Kowtal.
De NCDHR heeft een handtekeningenactie gestart waarbij onmiddellijke maatregelen van de overheid worden geëist en de respectievelijke voorzitters van de Nationale Commissie voor Geregistreerde Kasten en van de Nationale Commissie voor Vrouwen worden aangespoord om een degelijk onderzoek naar de zaak in te stellen en gerechtigheid voor de familie van het slachtoffer te garanderen. Een grote protestdemonstratie zal worden gehouden in New Delhi op zaterdag 31 augustus.
Het afgelopen jaar werd de Indiase deelstaat Haryana berucht als gevolg van een aantal brute groepsverkrachtingen van (veelal Dalit-)vrouwen.


Meer informatie:

Achtergrondinformatie:

laatste wijziging: